Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici. Pentru unitatea Bisericii

În anii de vârf ai persecuției antireligioase, episcopul Anton Durcovici a luat parte la dramaticele ședințe ale Conferinței Episcopilor din România, convocate la București de nunțiul apostolic Gerald Patrick O`Hara și de arhiepiscopul Alexandru Theodor Cisar. În cadrul acestor ședințe au fost dezbătute probleme importante, obișnuite, dar mai ales extraordinare, subsumate principiului păstrării unității Bisericii Catolice.

Fotografia alăturată a fost făcută la 28 noiembrie 1947, în salonul palatului Nunțiaturii Apostolice din București, la sfârșitul ședinței anuale a Conferinței Episcopilor, desfășurată în zilele de 27 și 28 noiembrie 1947. Apar în fotografie, de la stânga la dreapta: rândul de jos - arhiep. Alexandru Theodor Cisar (București), nunțiul Gerald Patrick O`Hara, ep. Valeriu Traian Frențiu (Oradea); rândul din mijloc - ep. Ioan Bălan (Lugoj), ep. Iuliu Hossu (Cluj), ep. Johann Scheffler (Satu-Mare și Oradea), ep. Alexandru Rusu (Baia Mare), ep. Vasile Aftenie (București), ep. Augustin Pacha (Timișoara); rândul de sus - Mons. Zoltan Lengyel, administrator apostolic al Armenilor Catolici (Gherla), ep. Ioan Suciu (Blaj), ep. Marton Aron (Alba-Iulia), ep. Anton Durcovici (Iași), ep. Marcu Glaser (Iași) și Mons. Guido Del Mestri (secretar nunțiatură). La ședința respectivă, episcopul Anton Durcovici a luat parte în calitate de episcop ales de Iași și notar al Conferinței Episcopilor.

La sfârșitul ședinței, episcopii au trimis primului ministru comunist Petru Groza un memoriu în care, în rezumat, denunțau: acțiunile represive ale Siguranței Statului împotriva unor preoți; imixtiunile Poliției și autorităților comuniste în activitățile pastorale; încălcarea de către stat a unor drepturi acordate Bisericii Catolice în problema școlilor confesionale; propaganda antibisericească prin unele manuale școlare; prohibirea și interzicerea unor reviste și publicații catolice; comiterea unor ilegalități privind proprietățile bisericești; refuzarea pașapoartelor pentru preoții și seminariștii propuși la studii în străinătate; interzicerea activității unor congregații catolice, ș.a.

Este cunoscut faptul că papa Pius al XII-lea l-a numit pe Monseniorul Anton Durcovici episcop de Iași, la 30 octombrie 1947, numirea fiind recunoscută prin decret de regele Mihai I, la 14 noiembrie același an. Peste doar trei zile de la realizarea fotografiei alăturate, Monseniorul Anton Durcovici avea programată ceremonia despărțirii de credincioșii din București, însă va avea de așteptat aproape cinci luni până la consacrarea sa ca episcop de Iași, în spatele acestei întârzieri neobișnuite aflându-se guvernul comunist. Până la arestarea sa la 26 iunie 1949, episcopul Durcovici a luat parte în februarie, iulie, august și octombrie 1948, respectiv în ianuarie-februarie și aprilie 1949, la conferințele episcopilor.

La 18 mai 1950, aflat în arestul Securității din București, episcopul Anton Durcovici semna o declarație, în care menționa faptul că în timpul Conferinței Episcopilor din luna iunie 1948 exprimase un punct de vedere tranșant cu privire la ideologia comunistă: "Subsemnatul am arătat, în ce privește morala creștină, că comunismul prezintă un pericol pentru credința catolică la noi în țară și credincioșii trebuie feriți de acest pericol prin a-i împiedica să-și însușească această ideologie materialistă". De altfel, în perioada în care a condus Episcopia de Iași, episcopul Durcovici și-a exprimat în diferite ocazii opoziția față de ideologia materialistă și regimul comunist, îndemnându-i pe credincioși să reziste prin credință, prin viață spirituală. Exemplul său a fost urmat de toți episcopii catolici din România, motiv pentru care aveau să devină victime ale prigoanei comuniste. Cu toții au fost "pasionați de adevăr", dăruiți total slujirii lui Dumnezeu și Bisericii, asumându-și crucea episcopală "cu toate riscurile și speranțele ei".

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat