Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Din istoria revistei (VIII)

Anii 1919-1920

Revista se reia în 1919, an în care se notează despre activitatea și moartea pr. Iosif Malinowski, acela care a făcut primele demersuri pentru apariția unei publicații catolice (februarie), despre Orfelinatul Catolic de Fete de la Hălăucești, moartea fondatorului revistei "Viața", pr. Grațian Carpati. Numărul din august anunță că de la începutul lunii iunie 1919, în catedrala din Iași, s-a pus o statuie a preasfintei inimi a lui Isus: "În piedestal este o cutie cu inscripția: Pentru presa catolică. Îndemnăm pe scumpii noștri credincioși să ajute cu obolul lor această operă a presei catolice și să se roage ca preasfânta inimă a lui Isus să binecuvânteze și să ajute pe aceia care lucrează la compunerea și răspândirea cărților scrise în duh creștin catolic".

În decembrie 1919, într-un articol intitulat "Încă un an", pr. A. Gabor face un bilanț al activității: "Sunt 7 ani de când întâiul număr al acestei reviste a văzut lumina zilei. În cuvântul de introducere de atunci ne propuneam drept țintă pe însuși Mântuitorul Isus Cristos care a zis despre sine că este "lumina lumii". Cei care au urmărit fără întrerupere "Lumina creștinului" pot să dea mărturie că ne-am ținut de cuvânt". Părintele speră că abonamentele vor crește, că mulți vor deveni apostoli ai presei și se bucură de faptul că a fost încurajat de un cunoscător al presei, pr. Clement Dimitireff, care a vizitat redacția la 26 noiembrie / 9 decembrie 1919.

Începând cu anul 1920, revista devine tot mai interesată de ceea ce se întâmplă în spațiul greco-catolic, ea fiind citită și în Transilvania (abonamentele din această zonă se centralizau la Blaj). În ianuarie același an (apare cu 20 de pagini) se face un apel pentru a contribui la construirea bisericii monumentale din Grozești, care fusese dărâmată de tunurile germane în timpul războiului; de asemenea, se face apel și pentru construirea bisericii din Boghicea. "Știrile diverse" sunt în această lună și în următoarele pe mai multe pagini; unele numere sunt scoase cu întârziere (mai, iunie); septembrie, octombrie și noiembrie apar împreună. În februarie se trece, până în august inclusiv, la tehnoredactarea pe două coloane. Revista din martie publică lista parohiilor fruntașe la numărul de abonamente. Cele notate dau o imagine a interesului pe care cititorii îl aveau pentru revistă în acest an: "Parohia Horlești, una din cele mai mici, stă în frunte cu privire la numărul abonaților la revistă. Până acum sunt 97 de abonați (44 din Horlești, 14 din Bârlești, 5 din Focuri, 19 din Cioara, 15 din Bălțați), lipsind rezultate din satul Belcești, ceea ce ar apropia numărul lor de una sută (...). Iași 70 de abonați, Huși (Corni - Răducăneni) 68; Tămășeni - Sagna 58; Butea - Cotnari - Fărcășeni 48; Hălăucești (Zăpodia - Mogoșești) 48; Faraoani 48; Cioplea 32; Oțeleni 31, Brăila 28; Pașcani 28; Valea-Seacă 25; și așa mai departe. De aici se poate vedea cum stă cu alte sate catolice în această privință, și cu părere de rău se constată că în unele din cele mai mari sate sunt cu totul puține abonamente. Pricinile sunt foarte diferite. Nădăjduiesc că frumoasa pildă dată de credincioșii din Parohia Horlești va îndemna și pe alții de a mări numărul abonaților în localitățile lor".

Cu toate acestea veniturile realizate din abonamente nu acoperă cheltuielile, numărul abonaților fiind sub o mie; în luna iulie erau 950 de abonați, dar nici jumătate nu-și plătiseră abonamentele. Numărul din iulie anunță numirea, pentru cei 90.000 de catolici cu 46 de preoți, a noului episcop de Iași, în persoana lui Alexandru Th. Cisar (va fi consacrat la 15 august la București), alte numere descriu consacrarea, venirea la Iași, primele trei călătorii pastorale și publică scrisoarea pastorală. Ultimele numere din an subliniază că la 24 iunie / 7 iulie a sosit la București primul nunțiu apostolic: Francisc Marmaggi. Numărul din decembrie anunță pentru anul 1921 noi colaboratori ai revistei: pr. Ioan Poglut, paroh de Pustiana, Teofil, pr. Ioan Ferenț.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat