Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Cu Maria... la Cacica

În preajma încheierii celor trei ani dedicați familiei și căsătoriei creștine, mii de pelerini din țară și din străinătate au fost prezenți și anul acesta la sanctuarul național marian din Cacica, în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Printre pelerini s-au aflat PS Petru Gherghel, PS Joan Piris Frígola, episcop de Lleida (Spania) și PS Aurel Percă. Predicator al pelerinajului a fost pr. Pavel Bulai, OFMConv., paroh de Hălăucești.

Mulți credincioși au întors vizita sfintei Fecioare, reprezentată de icoana sa de la Cacica, prezentă în parohii și în cel de-al treilea an dedicat familiei și căsătoriei creștine.

PS Petru Gherghel, la Roman, a dat startul pelerinajului celor 80 de bicicliști. Ei au pornit marți, 13 august, spre Cacica, ajungând a doua zi la ora 11.30, participând împreună cu primii pelerini sosiți la sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului, la ora 12.00, celebrată de părintele provincial Emilian Cătălin, OFMConv.

Tinerii au participat și ei la pelerinajul lor obișnuit, miercuri, 14 august, la ora 12.30. Cei 200 de tineri care au pornit pe jos de la circa 5 km de Cacica au fost însoțiți de PS Aurel Percă și de pr. Felix Roca. După întâmpinarea făcută de pr. Romuald Bulai, rectorul sanctuarului, pelerinii au participat la momentele de rugăciune din program: Calea crucii, adorația euharistică. Un loc special l-a avut Liturghia dedicată tinerilor, seminariștilor și persoanelor consacrate, de la ora 18.00, fiind prezidată de PS Aurel. Corul format din aproximativ 40 de tineri voluntari a animat celebrarea. La ora 22.00, PS Petru Gherghel a condus privegherea mariană cu rugăciunea Rozariului și procesiunea cu lumânări aprinse în jurul bisericii.

Joi, 15 august, ziua hramului, s-a deschis cu Liturghia de la ora 6.00 în limba română, urmată de o Liturghie greco-catolică, precum și de Liturghii în limbile maghiară, polonă și germană.

În centrul pelerinajului la Cacica a stat Liturghia de hram, de la ora 11.00, prezidată de episcopul de Iași, care a rostit și predica. PS Joan Piris Frígola a avut un mesaj special pentru pelerini. Au concelebrat PS Aurel Percă și numeroși preoți din țară și din străinătate. La final au fost binecuvântate florile și obiectele religioase aduse de pelerini.

Pelerinii s-au întors apoi la casele lor, având în suflet bucuria întâlnirii cu Dumnezeu prin intermediul sfintei Fecioare de la Cacica cu pruncul în brațe.

... la Barați

Pentru a marca solemnitatea Adormirea Maicii Domnului, mulți credincioși din Barați și din împrejurimi au adus prinosul lor de cânt și rugăciune Maicii Domnului și la biserica din Barați. Fiind întâmpinați miercuri, 14 august, de pr. paroh Ferenț Tancău, ei au trăit momente profunde la Calea crucii prin sat, la rugăciunea Rozariului sau la alte rugăciuni.

La ora 20.00 s-a celebrat Liturghia din ajunul solemnității, după care a urmat o procesiune cu lumânări, apoi toată noaptea au fost momente de rugăciune. Pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, a ținut cuvântul de învățătură în aceste zile.

La Liturghia solemnă de joi, 15 august, de la ora 11.00, celebrant principal a fost pr. Pavel Solomon, paroh de Bregenz (Austria), fiind însoțit de 35 de preoți. După Liturghie, noua statuie a sfintei Fecioare a fost condusă în procesiune și așezată la loc de cinste la Casa de Copii "Sfânta Maria". Seara a fost încheierea pelerinajul prin adorația euharistică și binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat