Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Tineri "ucenici" împreună cu papa

Rio de Janeiro (Brazilia)

Ziua Mondială a Tineretului, desfășurată în perioada 23-28 iulie, a reunit la celebrările finale 3,7 milioane de tineri din 176 de țări. Motoul ediției de anul acesta al Zilei Mondiale a Tineretului a fost "Mergeți și faceți ucenici din toate popoarele".

La picioarele maiestoasei statui a lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro (Brazilia) și străjuiți de întinsele litoraluri ale Oceanului Pacific, tinerii au participat la o adevărată sărbătoare a credinței în spirit brazilian, însă cu o deschidere mondială. Prezența papei Francisc a dat consistență și culoare acestei întâlniri, în care Sfântul Părinte nu a ezitat să le propună tinerilor, cu insistență, să fie misionari în lumea de azi.

Tinerii români, proveniți din opt dieceze și eparhii catolice, au fost însoțiți de șase preoți și doi episcopi: PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, președintele Comisiei pentru Tineret din cadrul Conferinței Episcopilor din România, și PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. A fost prezent și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Dieceza de Iași a fost reprezentată de șase tineri, însoțiți de pr. Felix Roca, responsabil național pentru Ziua Mondială a Tineretului, și de pr. Marius Sabău.

Marți, 23 iulie, pe plaja Copacabana, au avut loc ceremonia și sfânta Liturghie de deschidere, prezidată de PS Orani Joao Tempesta, arhiepiscop de Rio. În diminețile zilelor de 24, 25 și 26 iulie au avut loc catehezele și celebrările sfintelor Liturghii în limba română. Pentru tinerii români catehezele au fost ținute de PS Virgil Bercea, în biserica Parohiei "Săo Conrado". Familii din această parohie i-au găzduit pe tinerii veniți din România. Temele catehezelor au fost: "Sete de speranță, sete de Dumnezeu", "Ucenici ai lui Cristos", "A fi misionari: Mergeți!". În fiecare după-amiază și seară tinerii au avut ocazia să participe la numeroasele evenimente propuse de organizatori și să cunoască orașul Rio.

Miercuri, 24 iulie, o parte din tinerii din România au participat la Întâlnirea Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, alături de tineri din Argentina, Italia, Venezuela și Columbia. Seara, tinerii români au petrecut-o alături de tinerii italieni, la Sărbătoarea italienilor.

Joi, 25 iulie, a avut loc ceremonia de bun-venit a papei Francisc, care, în predică, i-a îndemnat pe tineri să trăiască intens aceste zile: "Dragă tinere, dragă tânără: pune-l pe Cristos în viața ta! În aceste zile, el te așteaptă: ascultă-l cu atenție și prezența sa va entuziasma inima ta".

Vineri, 26 iulie, a fost celebrată o impresionantă Cale a crucii. Papa Francisc a vorbit despre valoarea crucii în viața creștinului: "Dragi tineri, la crucea lui Cristos să ducem bucuriile noastre, suferințele noastre, insuccesele noastre; vom găsi o inimă deschisă care ne înțelege, ne iartă, ne iubește și ne cere să purtăm această iubire în viața noastră, să iubim pe orice frate și soră tot cu această iubire".

Sâmbătă, 27 iulie, tinerii au făcut un pelerinaj până la altarul amenajat pe Copacabana, unde s-a celebrat seara de priveghere, care a cuprins liturgia cuvântului, mărturii ale unor tineri și adorația euharistică. Papa Francisc a prezentat trei imagini pentru a explica ce înseamnă a fi ucenic misionar: câmpul - ca loc în care se seamănă; câmpul - ca loc de antrenament; câmpul - ca operă de construire. Papa s-a adresat astfel tinerilor: "Dragi prieteni, nu uitați: voi sunteți câmpul credinței. Voi sunteți atleții lui Cristos. Voi sunteți constructorii unei Biserici mai frumoase și ai unei lumi mai bune".

Duminică, 28 iulie, a fost celebrată sfânta Liturghie de încheiere. Sfântul Părinte a sintetizat în trei cuvinte mesajul său: "Mergeți, fără frică, pentru a sluji".

În semn de omagiu pentru fericitul papă Ioan Paul al II-lea, în apropierea canonizării sale, ediția viitoare a Zilei Mondiale a Tineretului va avea loc în octombrie 2016, la Cracovia, în Polonia. Acest oraș se află în regiunea natală a fostului papă și fondator al Zilei Mondiale a Tineretului, fericitul Ioan Paul al II-lea, iar tinerii polonezi prezenți la sfânta Liturghie celebrată pe plaja de la Copacabana și-au manifestat entuziasmul la aflarea acestei vești.

Se dorește ca această experiență trăită la Ziua Mondială a Tineretului de la Rio de Janeiro 2013 să se reflecteze în viața de zi cu zi și a tinerilor români și în sufletul fiecăruia să se nască dorința de a merge spre periferiile existențiale și a le ilumina cu lumina credinței, răspunzând astfel îndemnului papei Francisc, de a fi constructori ai viitorului, de a porni la lucru pentru o lume mai bună.

Adriana Ianuș

* * *

"Trei cuvinte: Mergeți, fără frică, pentru a sluji. Urmând aceste trei cuvinte veți experimenta că acela care evanghelizează este evanghelizat, acela care transmite bucuria credinței primește mai multă bucurie. Dragi tineri, întorcându-vă la casele voastre, nu vă fie frică să fiți generoși cu Cristos, să mărturisiți evanghelia sa. În prima lectură, când Dumnezeu îl trimite pe profetul Ieremia, îi dăruiește puterea "să smulgă și să dărâme, să distrugă și să doboare, să construiască și să planteze" (Ier 1,10). Și pentru voi este așa. A duce evanghelia înseamnă a duce forța lui Dumnezeu pentru a smulge și a dărâma răul și violența; pentru a distruge și a doborî barierele egoismului, intoleranței și urii; pentru a construi o lume nouă. Dragi tineri: Isus Cristos se bazează pe voi! Biserica se bazează pe voi! Papa se bazează pe voi! Maria, mama lui Isus și mama noastră, să vă însoțească mereu cu duioșia sa: "Mergeți și faceți ucenici din toate popoarele"" (din predica papei Francisc, Liturghia de încheiere a Zilei Mondiale a Tineretului, Rio de Janeiro, duminică, 28 iulie).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat