Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Aniversare sacerdotală
În capela Institutului Teologic din Iași, a fost celebrată o Liturghie, la 16 iunie, în cadrul căreia cinci preoți și-au sărbătorit aniversarul slujirii sacerdotale. Pr. Anton Despinescu, care a sărbătorit 60 de ani de slujire preoțească, i-a avut alături pe pr. Anton Dancă (50 de ani de preoție), pr. Alois Bulai și pr. Isidor Chinez (30 de ani de preoție), pr. Mihai Pătrașcu (20 de ani de preoție). Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Cristinel Fodor, cel care în aceeași lună a sărbătorit împlinirea a 50 de ani de viață. Pr. Anton Despinescu a marcat jubileul și în cadrul Liturghiei de duminică, 23 iunie, la ora 11.00, în catedrala din Iași.

Centenar editorial
La mijlocul lunii iulie, a fost tipărit cel de-al 100-lea număr al revistei lunare "Pași spre fericire", editat de tineri din Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" Roman, sub coordonarea pr. paroh Alois Moraru. Având un tiraj mediu lunar de 500 de exemplare (uneori a depășit 1.000), revista s-a multiplicat în aproximativ 56.000 de "pași", s-a răspândit în toate colțurile României și în alte 17 țări ale lumii. În cadrul manifestărilor prilejuite de centenarul revistei "Lumina creștinului", la 18 mai, organizatorii au acordat acestei reviste premiul al II-lea, ca și în anul 2008, la concursul "Cea mai bună revistă". Duminică, 28 iulie, a fost organizată o întâlnire aniversară cu participarea redactorilor și colaboratorilor.

Modificare
Administrarea Mirului în Parohia Gioseni a fost mutată la 24 iunie, față de ziua de 6 iulie anunțată în numărul din aprilie.

Peregrinatio Mariae
Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica în parohiile din Dieceza de Iași se va relua în luna septembrie, când au fost deja programate parohiile: Lilieci (1-4), Răcăciuni (5-8), Săveni (8-11; misiuni populare: pr. Adrian Ciobanu), Stufu (12-15), Slănic Moldova (19-22; misiuni populare: pr. Petru-Sebastian Tamaș), Pildești (22-25), Roznov (26-29) și Bălțați (29 septembrie - 2 octombrie; misiuni populare: pr. Eduard Soare), fiind încă liberă perioada 15-18 septembrie.

Pe scurt
n 9-13 iunie: Exerciții spirituale pentru 23 de tineri, cu tema: "Care a fost drumul credinței tale, Petru?", la Luncani n 10-22 iunie: Pelerinaj la 26 de sanctuare în Italia, organizat de pr. Iosif Dorcu pentru 44 de pelerini n 12-15 iunie: Întâlnirea purtătorilor de cuvânt și responsabililor de presă ai conferințelor episcopale europene, organizată la București n 15 iunie: Sfințirea noilor clopote ale bisericii din Sprânceana, de către PS Aurel Percă n 15 iunie: Sfințirea ca preot, la Torino, a tânărului Iosif Pătrășcan, originar din Horgești n 16 iunie: Vizita canonică a episcopului Gino Reali la comunitatea românilor catolici din Ladispoli (Italia) n 18-23 iunie: Întâlnirea promoției 1975 a Institutului Teologic din Iași, la Ciofliceni n 21-23 iunie: Curs de formare "Adulții - educatori în Biserică și în societate", la Șișești (Maramureș), pentru 45 de persoane, membri ai AC Iași, ai AGRU și ai ASTRU n 24 iunie: Jubileul de 10 ani de la consacrarea întru Preoție a promoției 2003 a Institutului Teologic din Iași, marcat și printr-un pelerinaj în Polonia în perioada 20-25 mai n 29 iunie: Jubileul de 50 de ani de preoție sărbătorit de pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap., la Onești n 29 iunie: Hirotonirea fratelui Iulian Dancă, din Congregația Părinții Augustinieni Asumpționiști, la Montpellier (Franța), prin impunerea mâinilor Mons. Pierre-Marie Carre, arhiepiscop de Montpellier n 4-7 iulie: Exerciții spirituale pentru 81 de terezine, cu tema "Apostoli pentru mileniul al III-lea", la Luncani, sub îndrumarea Mons. Benone Farcaș n 7 iulie: Încheierea anului pastoral 2012-2013 în Parohia Djébonoua din Coasta de Fildeș, păstorită de pr. Gabriel Cimpoeșu, originar din Dieceza de Iași n 8-13 iulie: Pelerinaj în Polonia organizat de pr. Iosif Dorcu pentru pelerini din Butea, Iași și Huși n 20 iulie: A cincea întâlnire diecezană a membrilor și simpatizanților din sectorul adulți al AC, la Pustiana, cu tema "Concretizarea trăirii credinței în comunitatea parohială" n 25-28 iulie: Exerciții spirituale pentru familii, la Luncani, organizate de călugării carmeliți n 29 iulie - 3 august: Campus vocațional pentru tineri la Poiana Micului, cu tema: "Isus, fixându-l cu privirea, l-a îndrăgit" (Mc 10,21), organizat de Familia Iubirii Milostive n 16-18 august: Exerciții spirituale pentru familii, coordonate de pr. Cornel Cadar, la Luncani.

Numiri și transferuri
Prin decrete episcopale, au fost aleși și numiți poenitentiarius magnus cum munere penitentiarii canonici pe o perioadă de cinci ani, pr. Ieronim Budulai, începând cu data de 24 iunie, și pr. Dumitru Farcaș, pentru zona Bacău, începând cu data de 1 august.

Prin decrete episcopale, PS Petru Gherghel a procedat la următoarele transferuri și numiri în Dieceza de Iași, care vor intra în vigoare începând cu 1 august:
- numiri de vicari: pr. Adrian Aileni - Nicolae Bălcescu; pr. Gabriel Bîrnat - Răducăneni; pr. Tiberiu Budău - Pustiana; pr. Claudiu Bulai - Valea Mare; pr. Sergiu Gabor - Florești; pr. Laurențiu Luca - Săbăoani "Sfântul Mihail"; pr. Florin-Ionuț Lucaci - Horlești; pr. Marius Mărtinaș - Cleja "Sfântul Francisc"; pr. Gheorghe Milia - Mărgineni;
- transferuri de vicari: pr. Lucian Adam - Bacău "Sfântul Nicolae"; pr. Marius Adam jr. - Onești "Sfânta Tereza"; pr. Cristian Bîrnat - Iași "Adormirea Maicii Domnului"; pr. Marcelin Blaj - Bacău "Fericitul Ieremia"; pr. Ștefan Bortă - Bacău "Sfânta Cruce"; pr. Daniel-Nicu Butacu - formator la Institutul Teologic Iași; pr. Cazimir Cimpoeșu - Bacău "Sfânta Cruce"; pr. Ștefan Ciubotaru - Faraoani; pr. Marius Cojan - Roman "Inima Neprihănită"; pr. Cristi Hodea - Bacău "Sfântul Nicolae"; pr. Marius-Petrică Ilieș - Iași "Sfânta Tereza"; pr. Emanuel Imbrea - Bacău "Sfântul Nicolae"; pr. Răzvan Mătășel - Focșani; pr. Antonio-Vasile Popescu - Săbăoani "Sfântul Iosif"; pr. Iulian Roca - Moinești (de la 1 septembrie); pr. Ștefan-Cătălin Rotăraș - Săbăoani "Sfânta Cruce"; pr. Romică Sociu - Iași "Sfânta Tereza"; pr. Sergiu-Doru Stoica - Huși "Sfântul Anton"; pr. Gabriel Trișcă - Oituz;
- la studii: pr. Petru Dorcu; pr. Laurențiu Dăncuță.

Preoții nou-sfințiți au primit numirile din partea păstorului diecezei la sfârșitul sfintei Liturghii celebrate miercuri, 31 iulie, în biserica "Isus, Bunul Păstor" din Roman.
Pr. Claudiu Carteș, de la 1 august, este secretar la Nunțiatura din Panama. În serviciul Sfântului Scaun mai activează: pr. Mihăiță Blaj - secretar la Nunțiatura din Ecuador, pr. Paul Butnaru - secretar la Nunțiatura din Etiopia.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat