Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Pentru că vă iubesc

Zilele trecute am văzut-o pe mama preocupată. Se apropia seara și nu știa ce să ne mai pregătească pentru cină. O priveam de departe fără ca ea să știe. M-a marcat fața ei blândă. Privea în gol, gândindu-se parcă la ceea ce ne-a pus dinainte săptămâna trecută, să nu se repete. Sau se gândea la vreo rețetă nouă? M-am și întrebat: "Oare ce-o fi în mintea ei în acest moment? Oare cum e să fii mamă a cinci copii, să trebuiască să le dai de trei ori pe zi mâncare, fără a-l mai socoti pe tata, care, între noi fie vorba, e și puțin pretențios". Mama, cât de inteligentă e ea! Să faci din câțiva cartofi, din puțină carne și ceva ulei, o mâncare cum rar se găsește în lume! Cât de bună e mâncarea pe care o pregătește mama!

Trecuse vreo cinci minute de când o "sorbeam" din priviri, și nu mă mai săturam să mă gândesc la bunătățile pe care le pregătește ea. M-am apropiat atunci cu sfială și am întrebat-o: "Mamă, ce faci?" "Ah, mi-a răspuns, mă gândeam pentru diseară, ce să vă mai pregătesc de mâncare". "Mamă, am continuat eu, cine te-a învățat să faci mâncare, bunica? Sau ai învățat singură?" M-a luat atunci de după gât și mi-a spus: "Vino cu mine în grădină".

Am mers împreună cu ea în grădină. Ne-am dus la straturile cu roșii și ardei și mi-a spus: "Ce zici de niște ardei umpluți? Și ca să fie și mai buni, o să pun și câteva roșii".

Eu îi pusesem o întrebare, dar ea a evitat să-mi răspundă. Ba mai mult, m-a luat cu ea în grădină și m-a pus pe mine să culeg roșiile și ardeii pentru cina pe care urma s-o pregătească. În timp ce culegeam conform indicațiilor ei, fără să vreau am observat-o cum își ștergea ochii.

"Mamă, plângi?", am întrebat-o dintre rândurile de ardei unde abia intrasem. "Eh, nu!", mi-a răspuns, ștergându-se încă o dată. "Mamă, s-a întâmplat ceva?", am continuat eu.

S-a așezat apoi pe pământ la capătul ardeilor și a început să-mi spună: "Vezi tu, pentru voi e simplu; vă treziți din somn, veniți și mâncați, faceți ce faceți, se apropie prânzul, veniți și mâncați, apoi faceți iar ce faceți, se apropie cina, veniți și mai mâncați încă o dată. Nu mi-e ușor! Și apoi, e adevărat, nu aveți nici o vină! Nu înseamnă că nu trebuie să mâncați! Mulțumim lui Dumnezeu că ne dă în fiecare moment cele necesare. Uneori, știi..., ca mamă, îți dorești să mai auzi câte un cuvânt de mulțumire din partea copiilor, a tatălui vostru... Bine, o să-mi spui că îmi mulțumiți de fiecare dată după masă. Așa e, dar e o mulțumire fără suflet. Eu îmi dau seama că e o formalitate. Ca mamă simți uneori nevoia de mai mult, de un mulțumesc în plus, poate de o apreciere în plus, de puțin entuziasm, de ce nu, de o mână de ajutor. În timp ce eu pregătesc masa, voi sunteți care mai de care la televizor sau la computer. Sincer, mi-e și rușine să vă spun să mă ajutați, pentru că știu că nu vine din inimă. Uneori, știi..., te mai și saturi! Scuză-mă că îți spun ție astfel de lucruri, dar așa simt să-ți spun în acest moment".

M-am apropiat din nou de ea și mi-a venit pur și simplu s-o îmbrățișez. Nu o făcusem niciodată cu atâta dăruire. M-au impresionat cuvintele ei! Și eu care credeam că îi vine atât de ușor să pregătească totul! Dar se vede că nu voia să ne facă să suferim. Păstra totul în ea, doar să ne vadă sătui și bine. "Și atunci, de ce faci tot acest efort pentru noi?", am continuat eu. "Pentru că vă iubesc", a răspuns cu o gingășie care întrecea orice prăjitură și orice bunătate din această lume, "pentru că vă iubesc, de asta!".

Am înțeles atunci cât de greu îi vine uneori unei mame să pregătească hrana pentru copiii ei. Sigur, nu atât faptul că nu are ce pregăti, dar să combini acea materie primă, să stai în dogoarea flăcării, să murdărești și apoi să speli vase după fiecare masă, să auzi la sfârșitul mesei un mulțumesc "plictisit", asta e prea de tot! Bineînțeles că în acea seară am făcut un "consiliu de familie" și prin rotație am decis s-o ajutăm pe mama la pregătitul hranei (Silviu).

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat