Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Iugani: biserică nouă

Sfințirea bisericii din Iugani, închinată Sfintei Fecioare Maria, Regină, va avea loc joi, 22 august. Episcop consacrator va fi PS Petru Gherghel, fiind însoțit de alți episcopi, numeroși preoți și un număr mare de credincioși.

Inaugurarea bisericii a avut loc în sărbătoarea Neprihănita Zămislire, sâmbătă, 8 decembrie 2012, prin sfânta Liturghie celebrată de PS Aurel Percă, alături de parohul Marcel Blaj și de alți preoți invitați.

Piatra de temelie a bisericii a fost sfințită la 26 aprilie 2009, de PS Petru Gherghel, documentul oficial fiind îngropat sub piatra de altar spre veșnică amintire. Proiectul a înaintat, datorită implicării și susținerii comunității, ajungând ca în anul 2009 să fie finalizată fundația și să înceapă ridicarea zidurilor. În anul 2011, la numai doi ani de la începutul construirii, s-a înălțat turnul, s-a finalizat acoperișul, tencuiala exterioară și instalația de încălzire, această perioadă culminând cu binecuvântarea celor două cruci de pe biserică, instalarea celor patru clopote, și întronizarea statuii Maicii Domnului, pe frontispiciul bisericii.

Anul următor, 2012, a continuat amenajarea interiorului noii biserici: lucrările de zugrăvire, vitraliile, mozaicul de la Calea crucii și icoana centrală de la altar, podeaua de marmură și instalarea băncilor, proiectul ajungând la final.

Vechea biserică din Iugani a fost dărâmată parțial, rămânând intacte turnul și statuia sfintei Fecioare Maria de la fostul altar al bisericii. Acestea au fost renovate și transformate într-o frumoasă grotă închinată Maicii Domnului.

Noua biserică este amplasată în centrul satului, lângă locul unde se afla vechea biserică, având intrarea principală în partea de vest la șoseaua principală și prezbiteriul în partea de nord.

Proiectul a fost realizat de arhitectul Mihai Maica ajutat de inginerul de rezistență Tiberiu Bănică, diriginte de șantier fiind profesorul Cătălin Onuț, iar maistru de șantier, Cornel Herciu. Biserica este proiectată în stil gotic, având 40 m lungime, 18 m lățime, 15 m înălțime pe nava centrală, turnul având o înălțime de 39 de metri.

După aproape doi ani de muncă, jertfă și rugăciune din partea credincioșilor din Iugani, am reușit să construim biserica. Domnul să-i răsplătească și să îi binecuvânteze pe toți cei care au contribuit, într-o formă sau alta, la ridicarea noului lăcaș de cult: comunitatea din Iugani, Asociația "Kirche in Not", Fundația "Haelfende Hände", Primăria Mircești, primarul Petru Antăluțe, Ministerul Cultelor, Pavel Gherghiceanu, Petru Gherghiceanu, pr. Iosif Antoci, pr. Ioan Gabor, pr. Anton Dancă, pr. Toma Rediu, alți binefăcători știuți și neștiuți.

Pr. Marcel Blaj



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat