Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

La școala credinței
Peste 65 de profesori catolici, studenți teologi și profesori universitari din Iași, Bacău, Neamț, Vaslui, Satu-Mare, Sălaj și Suceava s-au reunit la Traian, la 25 mai, pentru simpozionul național "La școala credinței: familia înrădăcinată în credință". Simpozionul a scos în evidență rolul Bisericii, familiei și al școlii în formarea și desăvârșirea personalității elevilor.

Despre misiuni la TVR Iași
Studioul din Iași al Televiziunii Române, în cadrul emisiunii "Lumina creștinului", a transmis, duminică, 26 mai, o ediție "Misionar în Ecuador", reluată luni, 27 mai. Pr. Bartolomeu Blaj a explicat ce înseamnă să fii misionar în Ecuador, greutățile și bucuriile unui misionar, unde slujește din anul 2004. Moderatorul emisiunii a fost pr. Cornel Cadar, redactor: Sergiu Ciocoiu. Emisiunea "Lumina creștinului" se transmite în ultima duminică din fiecare lună. Duminică, 30 iunie, ediția s-a intitulat "Sfânta Scriptură - traducerea catolică", avându-i ca invitați pe pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu. Ediția din 28 iulie intitulată "Misionar în Kenya", îl va avea în studio pe pr. Eugen Blaj.

Schimb de experiență
Un grup de preoți profesori ai Institutului Teologic din Alba-Iulia au făcut o vizită, în perioada 7-9 iunie, la institutul similar din Iași, în cadrul întâlnirilor anuale la Iași și Alba-Iulia dintre preoții profesori ai acestor institute. După Liturghia celebrată în capela institutului, preoții au fost oaspeții PS Petru Gherghel. A urmat vizita făcută la Chișinău, unde preoții celor două institute s-au întâlnit cu PS Anton Coșa.

Istoria Parohiei Rădăuți
Cartea "Două sute de ani de istorie a Parohiei Romano-Catolice din Rădăuți", scrisă de Ioan Șmid, a fost lansată la Rădăuți, duminică, 9 iunie. Lucrarea are 14 capitole, ilustrate cu fotografii. La lansare au luat cuvântul pr. paroh Iosif Răchiteanu, pr. Iosif Doboș, fost paroh în două rânduri în această parohie, și Eduard Mohr, președintele Uniunii Germanilor Bucovineni din Rădăuți. Cartea poate fi achiziționată de la Parohia Rădăuți (Str. Ștefan cel Mare, 16, 725400-Rădăuți, jud. Suceava; tel. 0230/561107).

Asociația "Anton Durcovici"
În urma întâlnirii a cinci preoți și cinci laici la Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, în ziua de 10 iunie, și a cererii adresate PS Petru Gherghel, s-a înființat Asociația "Anton Durcovici", având ca scop o mai largă mediatizare a vieții, activității și martiriului episcopului Anton Durcovici (decedat în închisoarea de la Sighet, la 10/11 decembrie 1951). S-au propus diverse inițiative, precum grupuri de rugăciune, manifestări artistice, științifice sau de popularizare, pelerinaje.

Peregrinatio Mariae
În luna mai, icoana Maicii Domnului de la Cacica și-a continuat pelerinajul în parohiile din Dieceza de Iași: Satu Nou (NT) (2-5 mai), Vatra Dornei (5-8 mai, misiuni populare: pr. Daniel Iacobuț), Adjud (12-15 mai, misiuni populare: pr. Daniel Cimpu - erată: în numărul din martie a.c. fusese anunțată perioada 21-23 martie), Coman (16-19 mai), Comănești (19-22 mai), Talpa (23-26 mai), Vladnic (26-29 mai). În luna iunie, pelerinajul a continuat în parohiile: Cotnari (2-5 iunie, misiuni populare: pr. Alois Moraru), Șcheia (9-12 iunie, misiuni populare: pr. Ferenț Tancău), Bălușești (13-16 iunie, misiuni populare: pr. Iosif Demeterc), Valea Lupului (16-19 iunie, misiuni populare: pr. Sebastian Bilboc - 16-23 iunie), Florești (20-23 iunie) și Cleja "Sfântul Marcu" (23-26 iunie).

Bilanț
În urma celor două spectacole caritabile pentru copiii din Kenya, intitulate "Picătura de apă de la Maikona", organizate în colaborare cu TVR Iași, la Iași (2 iunie) și la Bacău (9 iunie), s-au strâns 7.675 lei la Iași și 8.950 lei la Bacău. Fondurile vor fi donate pentru construirea unei grădinițe pentru copiii din Maikona, deșertul Chalbi (Kenya).

Capitul și alegeri
"Susținute de credință, să privim cu speranță la angajarea noastră" (Porta fidei, 14) a fost tema celui de-al treilea capitul general al Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", desfășurat între 8 și 11 iunie, la Centrul de Spiritualitate de la Bârnova (Iași), care a reunit 21 de surori. Superioară generală a fost realeasă sr. Lenuța Băcăoanu. În componența Consiliului general au fost alese surorile: Dionisia Șandru, Regina Horvat, Cecilia Pușcașu, Cristina Percă; au fost numite: sr. Simona Ceobanu - secretară, sr. Regina Patrașc - economă generală. Institutul are site-ul www.scmp.cnet.ro.

Hirotoniri de preoți
Prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu, la Liturghia din 23 iunie, în catedrala din București, 3 diaconi de la Institutul Teologic din Iași au fost hirotoniți preoți pentru Arhidieceza de București. Prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, la Liturghia din catedrala din Iași, în ziua de 29 iunie au fost hirotoniți 30 de preoți: 9 pentru Dieceza de Iași, 17 pentru Ordinul Fraților Minori Conventuali, 3 pentru Ordinul Fraților Minori Capucini, unul pentru Fiii Iubirii Milostive.

Modificare
Administrarea Mirului în Parohia Vladnic a fost mutată la 8 septembrie, față de ziua de 31 august anunțată în numărul din aprilie.

Admiteri
- Înscrierile la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași vor fi între 15 și 19 iulie, iar selecția și afișarea rezultatelor vor fi între 20 și 23 iulie. A doua sesiune de înscrieri va fi între 9 și 11 septembrie, cu afișarea rezultatelor între 12 și 14 septembrie. Informații la telefon 0232/201115; www.ftrc.uaic.ro.
- Înscrierea pentru examenul vocațional de admitere la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" Iași se va desfășura între 9 și 14 iulie, iar examenul va fi la 16 iulie. Detalii suplimentare se pot obține la sediul din Str. Th. Văscăuțeanu, 6, 700462-Iași; telefon 0232/225228; fax 0232/211476; e-mail: secretar@itrc.ro sau pe site-ul www.itrc.ro.

Pe scurt
- 20-24 mai: Întrunire la Barticești a Comisiei Muzicale Diecezane, pentru pregătirea colecției de cântece "Magnificat"
- 23 mai: Inaugurarea Departamentului de Literatură al Academiei Istorico-Juridico-Teologică "Petru Tocănel" la Roman
- 25 mai: Întâlnirea anuală a profesorilor care predau disciplina religie romano-catolică în Dieceza de Iași, desfășurată la Traian
- 25 mai: Simpozionul "Sfântul Francisc din Assisi și franciscanii - trecut și prezent", la Jibou (Sălaj), cu participarea a patru preoți din Dieceza de Iași
- 26 mai: Vizita PS Petru Gherghel la comunitatea românilor catolici din Ladispoli (IT)
- 26 mai: Concert "Tota pulchra es Maria", al Corului "Juvenes Ecclesiae", în catedrala nouă din Iași
- 31 mai: Al cincilea aniversar al întoarcerii fericitului Ieremia în patrie, marcat la Onești, în sanctuarul diecezan
- 31 mai - 1 iunie: Întâlnire națională a președinților conferințelor vincențiene, la București, cu 9 participanți din Dieceza de Iași
- 1-2 iunie: Pelerinaj la Cascia și Assisi pentru 55 de persoane din comunitatea catolicilor români din Pordenone (IT)
- 8 iunie: Pelerinaj la Cacica a 26 de copii din Parohia Bacău "Sfânta Cruce", împreună cu părinții lor, însoțiți de părintele vicar Marius Adam, sr. Silvia și sr. Ida
- 9 iunie: Concert vocal-simfonic de muzică sacră, în catedrala din Iași, cu interpretarea "Requiem" (Kv 626) de W.A. Mozart, susținut de corul catedralei și orchestra "Tineri Interpreți Ieșeni", dirijor fiind pr. dr. Florin Spătariu
- 15 iunie: A doua întâlnire din cadrul Atelierului Muzical, la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 16 iunie: Sfințirea de către PS Aurel Percă a capelei din cimitirul filialei Voievodeasa a Parohiei Rădăuți
- 22 august: Consacrarea altarului și sfințirea noii biserici de la Iugani, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria, Regină".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat