Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Credința, misiunea și... Faptele

În luna iunie s-a încheiat experiența misionară pentru șase seminariști de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, care au oferit puțin din viața lor oamenilor de pe alte continente. Pe de o parte i-au ajutat să-l cunoască pe Dumnezeu și valorile creștine, iar pe de altă parte au contribuit la susținerea vieții și la educația celor care trăiesc în aceste zone îndepărtate. Privindu-i și ascultându-i la întoarcere, nu poți să nu remarci culoarea pielii puțin schimbată, oboseala și amintirile pe care le evocă, dar mai ales zâmbetul care însoțește orice povestire a lor. Orice loc - Coasta de Fildeș, Kenya, Ecuador - își are farmecul și particularitățile sale, de care fiecare dintre ei s-a atașat.

Auzind câte lucruri au trebuit să înfrunte: malaria, operații în străinătate, înțepături de scorpion, ape învolburate, distanțe lungi și drumuri incomparabile cu cele din România, suntem tentați să credem că din rucsacul unui misionar și al unui tânăr seminarist misionar nu pot să lipsească o anumită doză de curaj, spirit de aventură, cu siguranță mult entuziasm și o mică doză de compasiune care inundă inima și pune în mișcare picioarele. Totul frumos și adevărat, probabil, dar citit în aceste coordonate putem crede că "a fi misionar" este o chestiune rezervată numai unui număr restrâns, unei elite mici și talentate. Se reduce la un opțional al vieții la care ne putem înscrie și participa puțini, la o experiență entuziasmantă, dar solitară și privată de acea drojdie care este necesară pentru a putea vorbi de misiune.

Misiunea este o dimensiune care nu ne poate fi indiferentă. Paul al VI-lea scria în Evangeli nuntiandi că misiunea "nu este pentru Biserică un lucru facultativ: este datoria care îi revine din mandatul lui Isus, astfel încât oamenii să creadă și să fie salvați. Da, acest mesaj este necesar. Este unic. Este de neînlocuit!"

Credința nu poate și nu trebuie să lipsească din rucsacul unui misionar, chiar dacă aceasta înseamnă să lase acasă un pic de curaj sau entuziasm. Credința le face pe toate adecvate anunțului misionar.

Credința nu poate fi nici mută, nici lipsită de fapte. Dacă nu vestește și nu ajută, nu este credință! Avem datoria să dăm mărturie despre credința noastră în România, Kenya, Ecuador și Coasta de Fildeș, prin fapte și cuvinte!

Am adresat câteva întrebări celor care s-au întors acasă.

Ce părere ai despre experiența misionară la încheierea anului pastoral?

Alexandru P.: "Cea mai frumoasă experiență din viață. Modul de a fi al oamenilor m-a atras, vreau să revin ca preot". Mădălin B.: "Este grea, dar merită încercată". Cezar C.-D.: "A fost o experiență rodnică". Emilian J.: "O experiență deosebită, bazată pe credință, muncă, sacrificii și răsplată". Iosif Claudiu D.: "A fost un timp extraordinar în care am predicat cuvântul, am fost aproape de oameni și i-am ajutat". Anton G.: "A fost un timp în care am reușit să mă cunosc mai bine și să observ că realitatea întâlnită nu se compară cu teoria învățată".

Ce te-a marcat cel mai mult?

Alexandru P.: "Am rămas impresionat de modul de a participa la sfânta Liturghie, de cântece și dansuri". Mădălin B.: "Suferința". Cezar C.-D.: "Simplitatea oamenilor". Emilian J.: "Simplitatea și unitatea celor sărmani". Iosif-Claudiu D.: "Credința fermă a creștinilor". Anton G.: "Bucuria și entuziasmul de la sfânta Liturghie. Credința întâlnită, care a întărit-o pe a mea, curajul, seninătatea și speranța".

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat