Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Motta di Livenza

Era la 9 martie 1510. Maria a apărut în ținuturile binecuvântate din Motta di Livenza, localitate situată în Provincia Treviso, Italia.

Vizionarul Giovanni Cigana era un bătrânel evlavios care, de 20 de ani, se ruga zilnic sfântul Rozariu în fața unei statuete a Mariei, așezate într-o capelă mică, la o răscruce de drumuri. În acea dimineață de 9 martie 1510, mergând la muncă, s-a oprit în fața statuii și s-a rugat 7 Tatăl nostru și 7 Bucură-te, Marie. Apoi, imediat a dat să pornească mai departe, dar a observat o făptură: o tânără foarte frumoasă, îmbrăcată în alb, stătea liniștită pe câmpul abia înverzit.

Între bătrânul Giovanni și tânăra misterioasă a început un dialog simplu și cordial. Când a aflat că acea tânără este Fecioara Maria, el a căzut dintr-o dată în genunchi. A urmat un minut de tăcere totală. Apoi, în aerul proaspăt al dimineții s-a auzit glasul Mariei, clar și plin de evlavie. Ce i-a spus Maica Domnului? I-a poruncit să postească, el și familia sa, timp de trei sâmbete și să vorbească tuturor oamenilor din Motta și din ținutul Treviso despre post și pocăință. Pentru a rămâne un semn al apariției sale, Maria a cerut să se construiască în acel loc o biserică.

Nu au întârziat să apară aici și multe minuni. Autoritățile bisericești, chiar în luna mai a anului 1510, au început procesul canonic de recunoaștere a aparițiilor.

Un martor, chemat să dea mărturie despre cele ce se întâmplau la Motta, a declarat că el crede în acele apariții datorită efectelor. "Care efecte?", a fost întrebat. A răspuns: "Multe minuni". La acel proces s-au prezentat nouă persoane, care au declarat că au fost beneficiarii unor minuni prin mijlocirea Mariei.

În luna august același an, papa Iuliu al II-lea a emis o bulă prin care aproba construirea unei biserici. Lumea a început să o invoce cu titlul de Fecioară a minunilor. Chiar și primarul de atunci, Girolamo Venier, a fost vindecat de o boală grea de care suferea de patru ani. După vindecare a oferit bisericii o icoană a Maicii Domnului. Astăzi, icoana se află în partea stângă a presbiterului. Este importantă pentru vechimea ei, dar și pentru că este primul ex-voto al bisericii.

În doar trei ani s-a înălțat o biserică și a fost consacrată în septembrie 1513. Capela a rămas în interior. De la început a fost pictată conform normelor timpului, dar, din cauza unor epidemii de ciumă, a trebuit să fie văruită (pentru igienizare) și s-a pierdut frumusețea frescelor.

În anul 1891 sanctuarul a căpătat aspectul actual, dar conform cu proiectul armonios inițial. În anul 1875 sanctuarul a primit titlul de basilica minor, iar în anul 1877 a fost declarat monument național.

În exterior, domină armonia arcurilor simple. Fațada este ornată cu cinci statui: în centru Maica Domnului, sfântul Francisc, sfântul Anton, sfânta Clara și sfânta Augusta.

Interiorul, care găzduiește șapte altare, este scufundat în penumbră și te invită la reculegere și rugăciune. Al treilea altar, în partea stângă, este punctul principal, deoarece aici se consideră locul exact al apariției. Toate altarele laterale găzduiesc lucrări ale unor pictori celebri.

Altarul principal, realizat în anul 1947, constituie o adevărată capodoperă.

Pe lângă altarul Fecioarei se coboară în criptă, unde este cinstită o foarte veche statuie a Mariei cu pruncul. Maria având alături doi îngeri, este îmbrăcată în alb, iar în jurul ei sunt o mulțime de daruri oferite de pelerini. Încoronarea solemnă a statuii a avut loc la 18 septembrie 1859. Această statuie, o dată la 25 de ani, este purtată în procesiune pe străzile localității.

Ziua de 9 martie, data aparițiilor, a fost la început declarată sărbătoare de poruncă. Azi este, cu adevărat, o sărbătoare a întregului ținut.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat