Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici în vizită pastorală la Galați

Episcopul Anton Durcovici a efectuat în perioada mai 1948 - iunie 1949 vizite pastorale în Dieceza de Iași și Arhidieceza de București, perioadă ce a coincis și cu debutul prigoanei comuniste antibisericești. În aceste momente grele, de încercare, credincioșii descopereau o personalitate puternică, de caracter, de la care primeau încurajarea de a-și păstra credința și fidelitatea față de Sfântul Scaun.

La 6 iunie 1948, ep. Anton Durcovici a efectuat o vizită pastorală la Galați, prilejuită de administrarea sacramentului Mirului. Episcopul a sosit la Galați în seara zilei de 5 iunie, iar a doua zi a celebrat Liturghia pontificală, la sfârșitul căreia a oferit și sacramentul Mirului unor tineri pregătiți în mod special de către vicarul parohial Iosif Krasler.

În declarația dată în arestul Securității din București, la 26 aprilie 1950, ep. Anton Durcovici menționa următoarele: "La Galați, la 6 iunie, am vorbit despre taina sfintei Euharistii, și i-am îndemnat la prețuirea și frecventarea Liturghiei și a Împărtășaniei, iar pe copii îndeosebi i-am îndemnat să se roage, cu evlavie și statornicie, ca astfel să păstreze darul Duhului Sfânt".

Fotografia alăturată a fost realizată la 6 iunie 1948, în fața casei parohiale din Galați, la sfârșitul Liturghiei pontificale. Episcopul Anton Durcovici apare surâzând, dar reținut, pelicula fotografică surprinzând momentul în care păstorul Diecezei, înconjurat de preoți, primește omagiile credincioșilor, conform unei vechi tradiții locale. Acest obicei, scria episcopul în declarația sus-citată, "s-a păstrat și la vizitațiile anului 1948, deoarece autoritățile locale voiau să se păstreze tradiția, ca să știe credincioșii că religia este liberă. La aceste mulțumiri din partea credincioșilor, eu răspundeam foarte scurt, încât nu cred că răspunsurile mele durau peste un minut, că nu-i voi uita nici o zi în rugăciunile mele, ca Dumnezeu să-i ajute totdeauna în cele sufletești și trupești, apoi, dându-le binecuvântarea arhierească, încheiam cu salutul catolic "Lăudat să fie Isus Cristos"".

În fotografie mai apare preotul Iosif Krasler și parohul Ioan Duma, sfințit episcop în anul 1949.

Ep. Ioan Duma va suporta, ca și ep. Durcovici, rigorile închisorilor comuniste, rămânând însă fidel păstorului diecezei, a cărui moarte martirică la 10 decembrie 1951 o va anunța în anul 1956 și Sfântului Scaun.

Episcopului Ioan Duma îi aparține de altfel și inițiativa lansată în anul 1971 de a se strânge documentele necesare întocmirii dosarului de beatificare pentru ep. Anton Durcovici.

La rândul său, ep. Anton Durcovici l-a apreciat în mod deosebit pe pr. Ioan Duma. Astfel, în anul 1946, în condițiile în care guvernul comunist refuza să-și dea acordul în cazul nominalizării canonicului Durcovici pentru scaunul episcopal de Iași, acesta din urmă, împreună cu arhiepiscopul de București, Al. Th. Cisar, l-au propus Sfântului Scaun, ca episcop de Iași, pe pr. Ioan Duma. Sfântul Scaun însă a decis să păstreze nominalizarea ca episcop a Mons. Anton Durcovici, apreciat la acea dată drept cel mai potrivit pentru a prelua conducerea Episcopiei de Iași.

Episcopii Anton Durcovici și Ioan Duma au fost exponenții de vârf din partea Bisericii noastre locale ai rezistenței anticomuniste prin credință.

Dr. Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat