Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Gânduri la centenar

Am avut ocazia să scriu despre evenimente importante

După o experiență pastorală de un an la Oțeleni și doi ani la Onești am fost chemat la Iași, în toamna anului 1992, pentru a lucra în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" și pentru a colabora la revista "Lumina creștinului". Aveam ceva experiență în domeniu deoarece cu doi ani înainte am început publicarea revistei pentru cei mici: "Isus, prietenul copiilor".

La redacția de la parterul Episcopiei, am început să învăț să lucrez la computer. Nu era prea ușor, pentru că pe atunci programele de scriere erau rudimentare. Textul trebuia scris, formatat, iar împaginarea se făcea cu foarfecele. Se tăiau textele și imaginile și se lipeau pe hârtie. Pentru mine era o experiență nouă. Am lucrat împreună cu colegul de studii, pr. Cornel, care era responsabil, și de asemenea cu sora Lenuța și sora Felicia. Nefiind prea mulți în redacție, munca era împărțită și fiecare avea un domeniu. Eu mă ocupam de rubrica știrilor interne și externe. Pe timpul acela nu aveam internet, așa că știrile externe le luam din publicații venite din afară. Pentru știrile interne era mai ușor, pentru că puteam participa în mod direct sau mă puteam documenta prin telefon.

Aici am avut ocazia să particip și să scriu despre evenimente importante din viața Diecezei de Iași și să iau interviuri la diverse personalități bisericești, printre care și părintelui capucin Raniero Cantalamessa, un renumit predicator italian. Era venit la Iași, la Mitropolia Ortodoxă, pentru o întâlnire ecumenică internațională. Cum programul întâlnirii era foarte încărcat, am putut sta de vorbă câteva momente înainte de cina de încheiere a lucrărilor. Clopoțelul a sunat și toți au plecat la masă. Zărindu-mă, mitropolitul, actualul patriarh Daniel, m-a invitat la cină și așa am putut continua interviul.

Am avut bucuria de a intervieva și alte personalități (fr. John Johnston, superior general al Fraților Școlilor Creștine; pr. Bernard le Leannec, un asumpționist care lucra pe atunci în Rusia; părinții Simone și Giosue, călugări benedictini cistercieni; prelatul Albert Holenstein, paroh pe atunci la biserica "Sfântul Columban" din Bregenz - Austria), care au împărtășit pentru cititori mesaje pline de viață și de credință.

Redactarea revistei cerea efort din partea tuturor și o făceam mereu cu bucurie. Emoția cea mai mare era atunci când luam prima revistă de la tipografie și o răsfoiam în grabă pentru a vedea dacă totul a fost bine tipărit.

Am crezut întotdeauna că revista aceasta este un ajutor spiritual pentru cei care, citind-o, pot găsi în ea o rază de lumină care să le încălzească sufletul.

Pr. Gelu Miclăuș (redactor în perioada octombrie 1992 - august 1994)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat