Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Primele canonizări
În Piața "Sfântul Petru", în cadrul Liturghiei din 12 mai, papa Francisc a ridicat la cinstea altarelor 802 sfinți. Dintre aceștia, 800 sunt martiri, căzuți la Otranto în timpul asediului turcilor în anul 1480. Celelalte două sunt surori fondatoare de congregații călugărești: Laura Montoya y Upegui - prima sfântă din Columbia care este canonizată de primul papă latinoamerican din istorie - și mexicana Maria Guadalupe Garcia Zabala.

Simpozion Durcovici
La Accademia di Romania din Roma a avut loc, la 23 mai, în prezența episcopului Petru Gherghel, simpozionul de studii "Episcopul Anton Durcovici (1888 - 1951) - 125 de ani de la naștere". Evenimentul a început cu un mesaj din partea ES Christoph Schönborn, cardinal prezbiter și arhiepiscop de Viena, după care au urmat trei intervenții: pr. prof. dr. Emil Dumea, pr. Felician Tiba care a prezentat conferința pr. Pavel Balint și pr. Isidor Iacovici, care a prezentat conferința pr. prof. dr. Eduard Ferenț. La eveniment au mai participat ES Bogdan Tataru-Cazaban, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

Pentru migranți
A XX-a Adunare Plenară a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, având tema "Solicitudinea pastorală a Bisericii în contextul migrațiilor forțate", s-a desfășurat la Roma, în perioada 22-24 mai. Lucrările au fost coordonate de card. Antonio Maria Veglio, președintele acestui departament. Din România a participat PS Petru Gherghel, responsabil cu pastorația migranților în cadrul Conferinței Episcopilor din România. Joi, 23 mai, s-au marcat și 25 de ani de la înființarea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților.

Sesiune CER
Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România s-a desfășurat în perioada 11-13 mai, la Baia Mare, în prezența nunțiului Francisco-Javier Lozano. În cadrul lucrărilor, episcopii catolici s-au exprimat în mod ferm pentru promovarea și apărarea valorilor creștine în societatea românească. Printre celelalte teme s-au numărat: implicarea mai activă a Bisericii Catolice în ocrotirea creației; participarea tinerilor la Întâlnirea de la Rio de Janeiro (22-29 iulie), evoluția procesului referitor la catedrala greco-catolică din Baia Mare, participarea, în comuniune cu papa Francisc, la ora de adorație din ziua de 2 iunie. Conform statutului, ÎPS Ioan Robu a fost ales președinte al CER pentru un mandat de trei ani. Sesiunea de toamnă va fi în perioada 9-13 septembrie la Luncani.

Vizită pastorală și Mir
PS Aurel Percă, însoțit de trei preoți (pr. Adrian Blăjuță, pr. Petru Dorcu și pr. Ciprian Bulai), a întreprins o vizită pastorală în Dieceza de Graz-Seckau (Austria), în perioada 27 aprilie - 2 mai. La 1 mai a administrat sacramentul Mirului pentru 55 de tineri ai comunității parohiale Odbach, păstorită de către pr. Claudiu Budău. La 29 aprilie, la Graz, PS Percă s-a întâlnit cu PS Egon Kapellari, episcop de Graz-Seckau. A vizitat apoi bisericile din celelalte trei parohii păstorite de pr. Claudiu Budău: Mönchegg, Kathal și Obdacheeg; a urmat Parohia Weiz, unde slujește pr. Cristian Diac, încheind cu vizitarea parohiilor Bad Deutsch-Altenburg și Mannersdorf am Leithagebirge, unde păstoresc preoții parohi Pavel Balint, respectiv Florin Farcaș.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat