Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Cutia speranței - gest de iubire necondiționată

"Atenția prietenească față de celălalt, care are nevoie de iubirea noastră, este substanța credinței noastre. Nu cuvintele, ci faptele au valoare" (prelat Albert Holenstein).

Gândindu-ne la perioada Postului Mare și a timpului pascal din acest an, perioadă în care Centrul Misionar Diecezan Iași a desfășurat proiectul intitulat "Cutia speranței", ne vin în minte cuvintele sfântului Grigore din Nazianz, care spunea că "cerul este, adesea, mai aproape de noi atunci când ne aplecăm decât atunci când privim în sus". Și nu putem să simțim decât bucurie știind că toți cei care au participat la acest proiect dedicat celor din țările de misiune ale Diecezei de Iași, dar mai ales copiilor din Kenya și Coasta de Fildeș, au știut să privească "în jos", la frații lor lipsiți și extrem de săraci, dând dovadă de caritate și dorind să schimbe în bine viața semenilor lor din Africa.

Proiectul intitulat "Cutia speranței" s-a desfășurat în acest an în mai multe localități din Dieceza de Iași, atât în comunitățile parohiale locale, cât și în mai multe școli și licee. Au participat la proiect atât credincioși catolici, cât și ortodocși, cadre didactice, elevi, preoți și persoane consacrate, într-un cuvânt toți cei care au dorit să aducă un zâmbet și o rază de speranță în sufletele copiilor din Kenya și Coasta de Fildeș. Prezentarea în cuvinte și imagini a realității cu care se confruntă locuitorii din Africa, precum și comparațiile făcute între o zi obișnuită din viața noastră și o zi din viața unui copil din Kenya sau Coasta de Fildeș au făcut să nu mai conteze diferențele de ordin dogmatic, lingvistic sau liturgic dintre creștini, ducând la o participare reală și vie la construirea împărăției lui Dumnezeu aici, între noi, și acolo, în Africa, în sufletele celor care se vor bucura de darul iubirii noastre necondiționate.

Implicarea copiilor și tinerilor care au participat la activitățile din cadrul proiectului "Cutia speranței" a constituit un exemplu de urmat pentru noi toți. Vizionarea materialelor prezentate de pr. Florin-Petru Sescu și de către colaboratorii Centrului Misionar Diecezan cu ocazia vizitelor în comunități, îmbrăcarea hainelor tradiționale africane, studierea obiectelor folosite în gospodărie de către locuitorii din țările de misiune, precum și sutele de imagini care redau condițiile de viață ale copiilor și tinerilor din Kenya și Coasta de Fildeș au atras după sine o ploaie de întrebări din partea copiilor mai mici sau mai mari și dorința fermă de a-i ajuta pe copiii și tinerii din Africa pe care nimeni nu-i așteaptă cu masa pusă atunci când vin de la școală, pentru că nu au școli la care să meargă, sau sunt prea săraci ca să meargă la școală, sau nu există nimic de mâncare în "casă" (ghilimelele sunt justificate), sau nu există nici masă, nici casă, nici școală... Conștientizarea propriilor condiții de viață, a nenumăratelor binecuvântări zilnice cu care ne-am obișnuit atât de mult încât nu le mai observăm sau considerăm că ni se cuvin a făcut ca realitatea din țările de misiune să ne apară cu atât mai crudă și, în același timp, ne-a făcut pe toți cei implicați în acest proiect să fim recunoscători pentru tot ceea ce suntem, avem și trăim, ne-a învățat să mulțumim lui Dumnezeu, părinților, profesorilor, prietenilor și tuturor celor care ne ajută, ne susțin și ne iubesc necondiționat.

Iubirea fraternă, dorința de a susține și sprijini educația și viața copiilor din Kenya și Coasta de Fildeș au constituit principala motivație pentru participarea la proiectul "Cutia speranței" din acest an. Centrul Misionar Diecezan mulțumește tuturor celor care, într-un fel sau altul, au contribuit la desfășurarea și reușita acestei inițiative, dând o mărturie atât de frumoasă despre esența credinței creștine: iubirea de Dumnezeu și iubirea față de aproapele.

Centrul Misionar Diecezan Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat