Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pașii credinței. Un Dumnezeu care iubește viața

Paginile Noului Testament ne oferă posibilitatea să aprofundăm ce este credința, înțelegând modul în care Cristos se raportează la Tatăl său și felul în care diferite persoane răspund chemării lui Cristos. Ne vom opri asupra a trei aspecte: Dumnezeu care iubește viața, ascultarea lui Cristos față de Tatăl și punerea în practică a învățăturii lui Cristos.

Cei care îl întâlnesc pe Isus descoperă că Tatăl despre care el vorbește este un Dumnezeu care iubește viața, care dorește binele tuturor, care se apleacă mai ales asupra celor apăsați de dramele vieții. Este semnificativ ceea ce zice Cristos într-o discuție cu fariseii: "Dumnezeu nu este al celor morți, ci al celor vii" (Lc 20,38). În întreaga sa activitate, prin gesturi, cuvinte și semne, el a arătat chipul plin de milostivire al Tatălui său. Dumnezeu nu este superputerea care dorește să subjuge totul și pe toți, gelos de slava și onoarea sa, rival al omului. Dimpotrivă, este un Dumnezeu plin de gingășie și de grijă, care dorește binele oamenilor și care continuă să se bazeze pe ei. Despre acest Dumnezeu vorbea papa Francisc în duminica a V-a din timpul pascal (28 aprilie 2013) la Liturghia în cadrul căreia a oferit mai multor tineri sacramentul Mirului: "Nu există dificultăți, încercări, neînțelegeri care trebuie să ne înfricoșeze dacă rămânem uniți cu Dumnezeu așa cum mlădițele sunt unite cu vița, dacă nu pierdem prietenia cu el, dacă-i facem tot mai mult spațiu în viața noastră. Aceasta și mai ales dacă ne simțim săraci, slabi, păcătoși, pentru că Dumnezeu dăruiește forță slăbiciunii noastre, bogăție sărăciei noastre, convertire și iertare păcatului nostru. Este atât de milostiv Domnul: mereu, dacă mergem la el, ne iartă. Să avem încredere în acțiunea lui Dumnezeu! Cu el putem face lucruri mari; ne va face să simțim bucuria de a fi discipolii săi, martorii săi. Pariați pe idealurile mari, pe lucrurile mari. Noi, creștinii, nu am fost aleși de Domnul pentru lucruri mici, mergeți tot mai departe, spre lucrurile mari. Jucați viața pentru idealurile mari, tinerilor!"

Credința într-un Dumnezeu atât de măreț ne eliberează de teamă și dă forță vieții noastre. Sfântul Ioan Bosco spunea: "Fii cu Dumnezeu ca pasărea care simte cum tremură creanga, dar continuă să cânte, deoarece știe că are aripi!". Această încredere este motivată de promisiunea lui Cristos: "Vouă însă chiar și firele de păr de pe cap vă sunt numărate. Nu vă temeți! Voi valorați mai mult decât multe vrăbii" (Lc 12,7). Dumnezeu este cel care "este bun față de cei nerecunoscători și răi" (Lc 6,35) și care "face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și să plouă peste cei drepți și peste cei nedrepți" (Mt 5,45). De un astfel de Dumnezeu nimeni nu trebuie să se teamă ca de un tiran!

Regizorul polonez Krzysztof Kieslowski a realizat o serie de zece filme intitulată Decalogul. În filmul dedicat primei porunci există un dialog cu adevărat minunat: "Ce este Dumnezeu?", întreabă un copil. Mama îl strânse în brațe și îl întrebă: "Ce simți?". "Te iubesc!", zise copilul. "Iată, acesta este Dumnezeu!", îi răspunse mama. În acea îmbrățișare se regăsește un adevăr unic transmis în cuvinte atât de clare de sfântul apostol Ioan: "Dumnezeu este iubire!".

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat