Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Credintei si Familia -

Simon, pescarul - Petru, apostolul

Credința care schimbă o identitate și un destin

Era într-o zi oarecare de lucru când Isus, trecând pe lângă Marea Galileii, i-a văzut pe Simon și pe Andrei, fratele lui Simon, aruncând năvodul în mare, căci erau pescari. Isus le-a spus: "Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni. Lăsând îndată năvoadele l-au urmat..." (Mc 1,16-18). S-ar putea ca acest eveniment să fi fost precedat de un altul, când Andrei, unul dintre ucenicii apropiați ai sfântului Ioan Botezătorul, să-și fi auzit maestrul spunând despre Isus, care tocmai trecea pe acolo: "Iată-l pe mielul lui Dumnezeu!" (In 1,36) și să fi pornit, împreună cu un alt ucenic, pe urmele lui, până la el acasă. Acolo, cei doi ucenici și-au petrecut întreaga zi alături de cel despre care maestrul lor spunea că "ia asupra sa păcatul lumii" (In 1,29). Ceea ce au trăit cei doi ucenici în acea zi le-a sădit în suflete convingerea că el este Mesia, iar Andrei a ținut ca și fratele său, Simon, să-l cunoască. L-a condus, așadar, la Isus care, privindu-l, i-a zis: "Tu ești Simon, fiul lui Ioan; tu te vei numi "Chefa", adică "Petru"" (In 1,42).

Gestul și cuvintele lui Isus ne surprind și ne intrigă deopotrivă. De ce evanghelistul Ioan insistă asupra privirii pe care Mântuitorul a fixat-o asupra lui Simon și, mai ales, ce vrea să însemne schimbarea numelui acestui pescar pe care îl întâlnește pentru prima oară în viață (Tu ești Simon...; tu te vei numi "Chefa", adică "Petru")? De bună seamă că, în ziua în care Isus l-a întâlnit pe Simon, l-a privit cu luare aminte și a văzut în el pe cel care va fi capabil să-l urmeze pentru a-i deveni ucenic și apostol (Mc 3,13-19), pe cel care avea curajul să-și asume responsabilitatea de a vorbi în numele grupului de apostoli și al celorlalți ucenici (Lc 9,20), de a-i reuni și de a-i întări, după învierea sa, pe aceia din grupul ucenicilor care, în Vinerea Mare, au fugit și s-au ascuns de frica iudeilor sau de a fi episcopul primei comunități creștine de la Ierusalim (Fap 1,15) și mai târziu al comunității creștine de la Roma (1Pt 5,13). Prin urmare, schimbându-i numele din Simon în Chefa, adică Petru, Isus i-a trasat o misiune, l-a instituit ca piatra de temelie a Bisericii sale (Mt 16,18). Într-adevăr, ca și fratele său Andrei, Simon-Petru s-a convins și a crezut că Isus este Mesia (Cristos) pe care a înțeles că trebuie să-l urmeze și mai apoi să-l facă cunoscut pe el și evanghelia sa chiar cu prețul vieții (In 21,18b-19a).

E drept că de-a lungul perioadei petrecute alături de Isus Cristos credința lui Simon-Petru a trebuit să se maturizeze, să se aprofundeze. Într-adevăr, credința celui care avea să devină întâi-stătătorul apostolilor a cunoscut naivități (Lc 9,33; In 13,6-9), ezitări (Mt 14,28-32) sau chiar întunecări (Mc 8,32), dar Isus s-a rugat pentru el (Lc 22,31-32), l-a iertat pentru trădarea sa (In 18,15-18) și apoi, după ce i-a obținut promisiunea iubirii totale, l-a reinvestit ca păstor al "mielușeilor", al "mieilor", al "oilor" turmei sale (In 21,15-17).

Istoria ne arată ce preț scump - preț de sânge - a plătit sfântul Petru pentru credința sa în cel pe care, într-o zi, l-a întâlnit, de care a fost fascinat și apoi ales într-o misiune fundamentală pentru viața Bisericii. Tot ea, istoria, ne arată ce roade bogate a adus credința acestui pescar pe care Domnul l-a făcut pescar de oameni (Lc 5,10).

Pr. Tarciziu Șerban



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat