Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Ep. Anton Durcovici - 125 de ani de la naștere

S-au împlinit 125 de ani de la nașterea episcopului martir Anton Durcovici. Programul evenimentelor prilejuite de această aniversare a cuprins, vineri, 17 mai, o sfântă Liturghie celebrată în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, precum și un simpozion desfășurat în aula sinodală, aducând în atenție personalitatea păstorului care a murit în închisoarea de la Sighetu Marmației.

Celebrarea sfintei Liturghii a început la ora 10.00, fiind prezidată de PS Petru Gherghel. Au concelebrat PS Aurel Percă, pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare, și aproximativ 25 de preoți de la Institutul Teologic din Iași, de la Seminarul mic din Bacău și de la parohiile din Iași.

Folosindu-se de imaginea bobului de grâu care căzând în pământ moare pentru a aduce o nouă viață, episcopul de Iași a arătat roadele martiriului episcopului Anton. Din pământul udat de sângele martirilor, sămânța așezată în el continuă să aducă roade. "Avem speranța vie - a continuat Preasfințitul - că în curând martiriul său va fi recunoscut ca model de sfințenie și de credință vie. Celebrarea celor 125 de ani de la nașterea sa se face în catedrala în care episcopul și-a început misiunea sa de păstor. În acest loc așezăm și rugăciunile noastre, spunând împreună cu psalmistul: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul"".

După celebrarea sfintei Liturghii, animată de corul studenților seminariști, programul a continuat cu un simpozion.

Pr. Alois Moraru a prezentat pe scurt viața episcopului Anton Durcovici de la leagăn până la altar, ajutându-se de un material powerpoint. Emanuel Cosmovici a reliefat perioada episcopatului lui Anton Durcovici, punctând în același timp și "jocurile" de culise prestate de Securitatea din România, care căuta cu orice preț să-l înlăture pe episcop.

Dr. Dănuț Doboș a prezentat etapele realizării documentației postulatorii. În această acțiune de recuperare a memoriei, o piedică a constituit-o teama celor care au fost alături și care l-au cunoscut pe episcopul Anton, teamă pe care Securitatea a inoculat-o în conștiința acestor persoane, așa încât multe dintre ele au plecat la Domnul purtând cu ele mărturii importante.

A urmat o mărturie a lui Eduard Lisacoschi, care a fost ministrant pe vremea episcopului Durcovici și care el însuși a suferit torturi, fiind arestat de Securitate cu puține zile înainte de arestarea episcopului. Vizibil emoționat, domnul Lisacoschi și-a manifestat recunoștința și mulțumirea pentru bucuria de a fi slujit în mod direct pe episcopul Anton. Continuând seria mărturiilor, pr. Anton Despinescu a precizat că se gândește la o frumoasă sărbătoare în ceruri a două suflete mari: episcopul martir Anton Durcovici și Mons. Vladimir Ghika (trecut la Domnul la 16 mai 1954), cel care va fi beatificat la 31 august 2013.

Pr. Ștefan Lupu a prezentat lucrarea "Bine ai venit, Stăpâne", avându-i ca autori pe preoții Ioan Mărtinaș și Gaspar Bachmeier. Lucrarea a fost publicată prima dată în anul 1948 la Editura "Presa Bună", cu prilejul consacrării și înscăunării episcopului Anton Durcovici.

Pr. Isidor Iacovici, postulator al cauzei de beatificare a episcopului Durcovici, al cărui dosar este în analiză la Vatican, a prezentat etapele de desfășurare a procesului de strângere a documentației, precum și cartea tipărită, Positio, ce conține toate aceste documente, împreună cu o broșură cu tezele celor nouă cenzori care au analizat documentația. Părintele a precizat că cele două acte urmează să fie prezentate comisiei cardinalilor și episcopilor care vor trebui să-și dea acceptul pentru beatificare.

La final, PS Petru Gherghel le-a mulțumit tuturor celor care au fost prezenți la eveniment și a dat binecuvântarea.

Virgiliu Demșa-Crainicu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat