Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

De o sută de ani... "Lumină"

Centenarul revistei "Lumina creștinului" a fost marcat sâmbătă, 18 mai, la Iași, printr-o întâlnire cu prietenii și colaboratorii revistei și printr-o Liturghie de mulțumire. Fiind în preajma Zilei Comunicațiilor Sociale (12 mai), s-a amintit și acest eveniment, prin participarea operatorilor și simpatizanților mass-media din dieceză.

Alături de PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și pr. Cornel Cadar, au fost prezenți peste 20 de preoți, trei diaconi și 40 de laici și persoane consacrate: redactori, tehnoredactori, colaboratori, studenți în anii pastorali, fotografi, tipografi, operatori și simpatizanți mass-media din dieceză.

La întâlnirea din 18 mai s-a adus mulțumire lui Dumnezeu și s-au rememorat momentele importante pe care le-a trăit revista, amintindu-se de cei care au trudit la înființarea ei, la scrierea articolelor, la așezarea lor în pagină, la tipărirea și la distribuirea publicației.

La subsolul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost organizată o expoziție cu numere semnificative ale revistei din perioada 1913-2013. Cu ocazia centenarului a fost lansat un DVD care cuprinde în format electronic, printre alte materiale audio-video, toate aparițiile revistei. A fost tipărită și cartea "Lumina creștinului" - o sută de ani.

Începând cu ora 10.00, după rugăciunea rostită de PS Petru Gherghel, s-a dat startul primului moment al întâlnirii, cu prezentarea pr. Cornel Cadar a unui material PowerPoint despre cei o sută de ani ai revistei, cu rememorarea începutului, contextului și persoanelor care au trudit la realizarea ei.

În al doilea moment al întâlnirii s-au împărtășit experiențe legate de revistă. Au luat cuvântul: PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, pr. Grigore Duma, pr. Anton Despinescu, pr. Anton Dancă, Cristina Koch Smeu, pr. Ștefan Lupu, pr. Francisc Fărcășel și Antonius Cuba. O mărturie deosebită a fost dată de Eduard Lisacoschi, care a ajutat la distribuirea revistei înainte ca ea să fie interzisă, în anul 1948, amintind de voluntariatul copiilor în împărțirea revistei. Toți vorbitorii au exprimat aprecierile față de revista omagiată, care a fost și se speră să rămână o lumină pentru multe suflete.

În al treilea moment al întâlnirii au fost oferite diplome și daruri celor care au trudit la editarea și distribuirea revistei în perioada de după 1989. Într-un chip deosebit, cei doi episcopi l-au felicitat pe pr. Cornel Cadar pentru toată munca depusă, oferind pentru Editura "Presa Bună" o plachetă cu o diplomă omagială de onoare.

În al patrulea punct, pr. Iosif Dorcu a prezentat decernarea premiilor la concursurile "Cea mai bună revistă", "Cel mai bun site" și "Cel mai bun blog", fiind luate în calcul înscrierile făcute la redacție, site-urile și blogurile trebuind să corespundă tipului specificat de pagină "web".

Comisia de jurizare a fost alcătuită din pr. Iosif Dorcu, pr. Adrian Blăjuță, pr. Petru-Sebastian Tamaș, Ovidiu Bișog și ing. Silviu Dogariu.

La concursul revistelor s-au înscris șapte reviste: "Biserica și viața", a Decanatului de Bacău; "Drum spre lumină", a Parohiei Mărgineni; "Raze de speranță", a Parohiei "Isus, Bunul Păstor" din Roman; "Ecouri din Vale", a Parohiei Valea Mare; "Glasul Bisericii", a Parohiei Buruienești; "Pași spre fericire", a Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman și "Calea cea mică", a Institutului "Sfânta Tereza a Pruncului Isus".

După o atentă analiză (în care s-au luat în calcul: hârtia, claritatea, tehnoredactarea, originalitatea, implicarea credincioșilor în scriere, regăsirea realităților locale, ortografie, constanța rubricilor, consistența articolelor, alegerea fonturilor, calitatea copertelor, numărul de pagini, frecvență, caseta tehnică etc.) au fost premiate primele trei reviste. Pe locul întâi a ieșit revista "Biserica și viața" a Decanatului de Bacău. Locul al doilea a fost ocupat de revista "Pași spre fericire" a Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul" din Roman, iar locul al treilea, revista "Glasul Bisericii", a Parohiei Buruienești.

La concursurile "web", "Cel mai bun site" și "Cel mai bun blog", au fost înscrise 44 de site-uri (ale instituțiilor, parohiilor, asociațiilor, congregațiilor, seminariilor și școlilor catolice) și opt bloguri (analizându-se existența mesajului creștin, designul, tehnologiile folosite, frecvența actualizărilor, caracterul interactiv, un motor de căutare, originalitatea informațiilor, numărul de vizitatori, înregistrări audio-video). Deoarece acestea sunt diferite în funcție de publicul spre care se îndreaptă și de ceea ce ele prezintă, s-a luat decizia să se premieze cel mai bun site după trei categorii și un singur blog (care are și caracteristicile unui blog). Astfel, la categoria "site parohial" a fost premiat site-ul www.pfib.ro, al Parohiei "Fericitul Ieremia" din Bacău; la categoria "viața consacrată" a fost distins site-ul www.ofmcapucini.ro, al Fraților Minori Capucini, iar la categoria "institute de educație" premiul a fost acordat site-ului www.itrc.ro, al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. "Cel mai bun blog" a fost considerat blogul "Prea târziu te-am iubit..." (www.paxlaur.ro), realizat de pr. Laurențiu Dăncuță, formator la Seminarul din Iași.

În centrul întâlnirii a fost Liturghia de la ora 12.30, celebrată de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, avându-i alături pe pr. Cornel Cadar, redactor al revistei "Lumina creștinului", și pe pr. Adrian Blăjuță, redactor colaborator al revistei, împreună cu alți 22 de preoți.

La omilie, PS Petru Gherghel, subliniind importanța decretului despre mijloacele de comunicare socială, "Inter mirifica", a Conciliului Vatican II, a scos în evidență rolul pozitiv al mijloacelor de comunicare, dar și pericolele care pot surveni dacă sunt folosite în mod greșit. A vorbit despre rolul revistei "Lumina creștinului" în cei o sută de ani, subliniind recunoștința care trebuie purtată Mons. Anton Gabor, fondatorul publicației, și "pentru cei care i-au stat alături, l-au urmat în grija pentru această candelă luminoasă; așezăm pe altar eforturile celor ce au preluat munca de redactare a revistei în noi condiții și cu un nou avânt". "Cinste celor ce iubesc menirea de a fi vestitorii cuvântului și multiplicatorii luminii. Cinste tuturor care au iubit și iubesc lumina lui Cristos, "Lumina creștinului"!", a spus Preasfințitul în încheiere.

După celebrarea liturgică și după fotografia de grup a urmat o agapă frățească, prilej pentru cei prezenți de a se cunoaște mai bine și de a depăna amintiri despre "Lumina creștinului".

A fost o zi în care participanții i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru cei care au susținut și au promovat revista și pentru toți cei care răspândesc mesajul său prin toate mijloacele moderne de comunicare. Totodată a fost conștientizată importanța mass-mediei și marele bine pe care revista "Lumina creștinului" l-a adus și îl aduce în viața cititorilor.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat