Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- În apărarea sănătății -

Familia și alcoolul

Cum îi putem ajuta pe cei dragi nouă, atunci când consumă prea mult alcool?

Citind articolul din luna martie, putem să ne dăm mai bine seama de gravitatea implicațiilor consumului de alcool asupra organismului uman, atât la nivel fizic cât și psihic. În multe cazuri, membrii familiilor semnalează apariția unei probleme legate de consumul de alcool, doar atunci când manifestările comportamentale ale consumatorului sunt duse către extreme, atunci când reacțiile acestuia afectează buna funcționare a vieții de familie, atunci când apare deresponsabilizarea și schimbarea de roluri.

Credem că mărturia unui beneficiar ACAR reflectă cel mai bine modificările apărute în viața de familie, ca urmare a consumului de alcool, dar și modalitatea prin care membrii au acționat, în sensul rezolvării problemei.

"Mă numesc B.M., am 57 de ani, și sunt mândru că, de la începutul anului 2004, nu mai consum băuturi alcoolice.

Ruptura de consumul de alcool s-a produs în urma unor ani de care acum îmi este jenă. Totul a început cu berea de duminica, cu paharul care mă înviora la sfârșitul lucrului, cu suta de grame ce îmi dădea puterea unei noi zile de lucru. Și așa am ajuns la acea dependență, care aproape m-a ucis.

După ce îți faci o familie, îți muncești o gospodărie și capeți acea lejeritate la locul de muncă, atunci apar problemele cu alcoolul. Probabil că prea mult bine trebuie înnecat, neapărat, în multă băutură și, când vine alcoolul, toate celelalte, importante și adevărate pentru viața ta, se risipesc. Copilul te ignoră și nu te mai ascultă, nevasta devine cicălitoare și încerci să o eviți, treburile în gospodărie devin tot mai enervante și aiurea, serviciul... o îndatorire foarte grea, dar o portiță către o lume în care crezi că poți bea fără să faci rău nimănui. Și așa te trezești înconjurat tot de alcoolici ca tine, cu care te cerți pe paharul de băutură.

A rămas de referință faptul că treceam printr-o criză teribilă de bani, iar eu, în nimicnicia mea, într-o zi, nemaiștiind unde să ascund banii de nevastă, i-am băgat în șosetă. Cum, beat fiind, mergeam, chipurile obosit, mi-au căzut sutele prin curte. Când iese nevasta să aducă apă, rațele ciorovăiau și întindeau banii de hârtie în tigaia pentru apă. Scandal, ceartă, eu... nu recunoșteam nimic.

În acel moment, nefiind în măsură de a reacționa cumva, familia a hotărât să mă interneze la o cură de dezalcoolizare, la Spitalul "Socola". Apoi, după niște luni și niște experiențe cumplite, când am început a vedea și înțelege ce face băutura din om, am luat legătura cu oameni care s-au lăsat de băut prin programul oferit de ACAR. Atunci priveam acest lucru ca pe o pierdere de vreme și cu oarecare neîncredere. Dar, în timp și cu perseverență, susținut de familie, am ajuns la cei opt ani de abstinență și sunt tare mândru! Acum sunt fericit într-o familie liniștită și unită.

Vreau să vă spun că aceste "Cluburi ale Alcoolicilor în Recuperare" nu sunt un moft. M-au sprijinit în clipe de cumpănă și mă ajută și acum să îmi găsesc echilibrul zilnic".

După aceste cuvinte emoționante, ne adresăm tuturor familiilor care se confruntă cu probleme legate de alcool, să nu ezite să ne contacteze, pentru a fi ajutate să treacă peste dificultăți și să se bucure de fiecare clipă a vieții, cu seninătate și luciditate.

Ramona Ciobanu, coordonator Centru de Recuperare ACAR

* * *

Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare, Iași
tel.+fax: 0232-228204;
e-mail: acar_2004ro
@yahoo.com; acar_2004ro@alcoologia.ro; www.alcoologia.ro



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat