Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Relicve în pelerinaj
Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău l-a primit, la 26 martie, pe tatăl, maestrul și prietenul tinerilor, sfântul Ioan-Bosco, iar seara, în prezența relicvelor, PS Aurel Percă a prezidat și sfânta Liturghie. Relicvele au ajuns din Croația la oratoriul din Bacău cu o zi înainte (din Croația, pentru că în prezent rămășițele lui Don Bosco se află într-un pelerinaj internațional pregătitor pentru împlinirea a 200 de ani de la nașterea sfântului). Au trecut pe la Traian și apoi au plecat spre Ucraina.

Exerciții spirituale și voturi
Un grup de 44 de surori din Institutul Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot" au făcut un curs de formare și exerciții spirituale la Mănăstirea Părinților Carmeliți din Luncani. Sr. Sabina-Brigita Brandiu (Săbăoani "Sfânta Cruce") și sr. Bianca Rotaru (Nicorești) au reînnoit voturile pentru un an, la 13 aprilie, în cadrul Liturghiei prezidate de PS Aurel Percă, în prezența sorei Lenuța Băcăoanu, superioară generală. Surorile s-au pregătit, în perioada 7-13 aprilie, participând la zile de formare conduse de pr. Valeriano Giacomelli și la exercițiile spirituale ținute de pr. Marcelin Rotaru.

Olimpiada națională
Liceul "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman a găzduit, în perioada 3-6 aprilie, olimpiada națională de religie - limba română, cultele romano-catolic și greco-catolic, clasele VII-XII, ajunsă în 2013 la ediția a IV-a. Au participat 125 de elevi și profesori însoțitori din 16 județe. La ceremonia de premiere, la care a fost prezent și PS Petru Gherghel, s-au acordat 40 de premii I, II, III și mențiuni, precum și o serie de premii speciale. Elevii din Dieceza de Iași au obținut 7 premii I, 7 premii II, 4 premii III și 7 mențiuni (reprezentând aproape două treimi din totalul premiilor și mențiunilor).

Vizita superiorului FSC
Aflat împreună cu alți doi frați în vizită canonică la mănăstirile din Pildești și Iași, fratele Álvaro Rodríguez Echeverría, superiorul Congregației "Frații Școlilor Creștine", s-a întâlnit în ziua de 15 aprilie cu PS Petru Gherghel la sediul Episcopiei de Iași. Fratele Echeverría, născut în anul 1942, în Costa Rica, este al 27-lea superior general al Institutului Frații Școlilor Creștine. Din anul 2000 a fost ales superior general al institutului, mandatul de șapte ani fiindu-i reînnoit în 2007. În România, Frații Școlilor Creștine desfășoară activități educative în casa și Școala Profesională "La Salle" din Pildești și în sediul principal din Iași.

"Veniți și vedeți!"
Liceul "Sfântul Francisc din Assisi" din Roman a fost gazda tradiționalului campus vocațional, pentru 97 de elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a, din parohiile Diecezei de Iași, în perioada 8-11 aprilie. Pornind de la motoul "Veniți și vedeți!", campusul a avut scopul de a-i ajuta pe participanți să ia la cunoștință realitatea din cadrul seminarului franciscan pentru ca într-un viitor apropiat să se decidă dacă vor sau nu să urmeze clasele IX-XII din cadrul acestei instituții.

Capitul provincial
"Să reînflăcărăm darul lui Dumnezeu care este în noi, întărindu-ne în credință, prisosind în mulțumire" a fost motoul celui de-al doilea Capitul Provincial Ordinar al Surorilor Franciscane Misionare de Assisi din Provincia "Sfântul Francisc din Assisi" din România, desfășurat în perioada 14-24 aprilie, în comunitatea "Sfânta Rita" din Hălăucești. Au participat 31 de surori, fiind prezentă sr. Juliana Malama, superioara generală. În cadrul sesiunilor capitulului a fost realesă superioară provincială sr. Regina Birou, iar în consiliul de conducere au fost alese: sr. Iacinta Roca - vicară provincială, sr. Elena Enășcuț - secretară provincială, sr. Maria Dîscă - consilieră și sr. Veronica Balint - consilieră și econoamă provincială.

Consilii diecezane
Despre papa Francisc, cursurile speciale pentru Anul Credinței prevăzute pentru luna septembrie, înființarea unui Departament pentru Textele Biblice și Studiul Sfintei Scripturi, simpozionul dedicat episcopului Anton Durcovici, zilele dedicate ministranților, copiilor și tinerilor la nivel diecezan, întâlnirea diecezană a familiilor prevăzută pentru ultima săptămână din luna august și alte probleme administrative au fost dezbătute la reuniunea Consiliului Prezbiteral Diecezan, din 10 aprilie, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iași (cu 37 de preoți participanți), și la cea a Consiliului Pastoral Diecezan, din 11 aprilie, la Traian (cu 53 de membri prezenți), la ambele evenimente fiind prezenți cei doi episcopi ai Diecezei de Iași: PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

Noua evanghelizare
Peste 200 de persoane consacrate din Dieceza de Iași s-au întrunit la Roman, în ziua de 14 aprilie, pentru a analiza tema: "Noua evanghelizare rodnică este posibilă doar prin intensificarea trăirii credinței la nivel personal, comunitar/parohial, diecezan, național și mondial", reflectând asupra rolului și locului călugărilor și călugărițelor în noua evanghelizare. Evenimentul central al zilei a fost sfânta Liturghie, prezidată de pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al franciscanilor, după care au urmat momente de fraternitate. PS Petru Gherghel a trimis un mesaj în care arată rolul și activitatea diferitelor familii călugărești în Biserica locală, evidențiind universalitatea chemării la sfințenie.

Consolidare și renovare
Prin Liturghia prezidată de PS Aurel Percă, la Cacica, în ziua de 14 aprilie, la care a concelebrat și pr. vicar provincial Lucian-Mihai Bobârnac, s-a marcat demararea Proiectului de consolidare și renovare a basilicii minor. La celebrare a fost prezentă, pe lângă autoritățile centrale, județene și locale, o delegație din partea statului polonez, din Voievodatul Podkarpacie. Pr. Romuald Bulai, rector și paroh la Cacica, a făcut o descriere a istoricului acestui eveniment și a sanctuarului, precizând că "finanțarea integrală a acestor lucrări este din partea Ministerului de Externe al Poloniei".

Jubileul de aur
Pr. Anton Dancă a sărbătorit la 21 aprilie jubileul de 50 de ani de preoție. A primit hirotonirea preoțească prin impunerea mâinilor PS Marton Aron, în anul 1963. Părintele Dancă a marcat acest eveniment prin celebrarea unor Liturghii la Adjudeni și Iugani (21 aprilie) și la Mărgineni (28 aprilie). Din aceeași serie, pr. Ciril Blaj a marcat același jubileu la Gheorghe Doja, duminică, 21 aprilie.

Emisiune creștină la TVR Iași
Studioul din Iași al Televiziunii Române a inaugurat în ziua de Paști (31 martie) o nouă emisiune, intitulată "Lumina creștinului". La prima ediție, despre semnificația Învierii Domnului și despre bucuria de a avea un nou papă, invitat în studio a fost PS Aurel Percă, moderator fiind pr. Cornel Cadar. Ediția a doua, transmisă duminică, 28 aprilie, a avut ca temă "Tinerii și credința", avându-i ca invitați pe pr. Felix Roca și Adriana Ianuș. Se intenționează ca emisiunea să fie transmisă în ultima duminică din fiecare lună. Postul TVR Iași poate fi urmărit și pe internet: www.tvrplus.ro/live-tvr-iasi.

Peregrinatio Mariae
Pelerinajul icoanei Maicii Domnului de la Cacica va străbate, în luna mai, parohiile: Luncași (28 aprilie - 1 mai), Satu Nou (2-5 mai), Vatra Dornei (5-8 mai, cu misiuni populare ținute de pr. Daniel Iacobuț), Cacica (11 mai - Pelerinajul bolnavilor), Adjud (12-15 mai), Coman (16-19 mai), Comănești (19-22 mai), Talpa (23-26 mai) și Vladnic (26-29 mai).

Pastorație în Spoleto-Norcia
Pr. Iulian Roca se ocupă de pastorația credincioșilor români catolici din Dieceza de Spoleto-Norcia (Italia), de la 1 septembrie 2012. Părintele poate fi contactat la adresa: Bastardo, tel. 0039/3892043239; e-mail: iulian_roca99@yahoo.com.

Admitere
Admiterea la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași se va desfășura în două etape: 9-15 iulie - înscrierile, 16-17 iulie - examenul. Informații suplimentare la telefon: 0232/225228, e-mail: secretar@itrc.ro și www.itrc.ro.

Parohie nouă
PS Petru Gherghel a hotărât înființarea unei noi parohii de sine stătătoare pe teritoriul orașului Galați, începând cu 1 mai: Parohia "Sfânta Maria, Regină", cu reședința Zona Micro 20, în localitatea Galați, Decanatul de Vrancea. Astfel, numărul parohiilor din dieceză este de 144. Paroh a fost numit pr. Viorel Cuș, OFMConv., începând cu aceeași dată.

Pe scurt
- 31 martie: Prima Liturghie în localitatea Cordun, celebrată de pr. Pavel Chelaru într-o casă particulară
- 6 aprilie: Întâlnirea zonală a 170 de tineri din Acțiunea Catolică, la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău
- 6 aprilie: Jubileul de 10 ani de la înființarea Facultății de Teologie Romano-Catolică Iași, marcat în special printr-o Liturghie prezidată de PS Aurel Percă
- 7 aprilie: Împlinirea a 45 de ani de la întemeierea Parohiei "Sfântul Mihai" din Satu-Nou (jud. Bacău)
- 7 aprilie: Liturghie cu caracter misionar la Horgești, celebrată de pr. Bartolomeu Blaj, misionar în Ecuador
- 7-9 aprilie; Campus vocațional, adresat tinerilor din clasele a VII-a și a VIII-a, la Seminarul Liceal Capucin din Onești
- 11-14 aprilie: Exerciții spirituale pentru 13 tineri cercetași din Pildești, Adjudeni și Valea Lupului la Mănăstirea Cavanis din Pașcani
- 13 aprilie: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor din România, la Iași, cu tema "Slujirea lui Cristos și a Bisericii"
- 14 aprilie: Vizita pastorală a ep. Gino Reali în comunitatea catolică românească din Cesano (Italia)
- 17 aprilie: Sesiune extraordinară a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, la Iași, incluzând conferirea missio canonica profesorilor de religie
- 17 aprilie: Binecuvântarea clopotului din turla capelei "Buna-Vestire" a "Surorilor lui Isus Răscumpărătorul" din Onești
- 20 aprilie: Acordarea missio canonica profesorilor de religie catolică la Onești
- 20 aprilie: Primul atelier muzical gratuit despre muzica sacră, organizat la Institutul Teologic Franciscan din Roman
- 20 aprilie - 6 mai: "Cupa Prietenia" la fotbal pentru tinerii catolici din zona Iași
- 25 aprilie: Înființarea Departamentului de Cercetare Biblică în cadrul Diecezei de Iași
- 27 aprilie: Pelerinaj diecezan la Cacica pentru absolvenți de liceu, promoția 2013
- 27 aprilie: Întâlnirea profesorilor din seminariile din Iași și Roman la Institutul Teologic din Iași
- 1 mai: Vizita studenților seminariști franciscani la Seminarul din Iași
- 10-14 mai: Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor Catolici din România la Baia Mare, cu pelerinaj la Sighet
- 18-19 mai: Pelerinaj al seminariștilor din Iași la Sighetu Marmației
- 25 mai: Simpozionul național: "La școala credinței: familia înrădăcinată în credință", la Traian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat