Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREaTINULUI 
- Pentru tineri -

Pașii credinței. Credința care dă viață

Înainte să facem un alt pas pe drumul credinței e bine să ne reamintim drumul parcurs până acum. Am început acest itinerar stimulați de două mărturii: Abraham, un exemplu de credință trăită cu mult curaj, și Maria, care răspunde cu elan la chemarea lui Dumnezeu. Într-un alt articol am punctat unele elemente pentru a face o "radiografie" a credinței întrebându-ne: "Unde este credința mea?". Apoi, de sărbătoarea Învierii lui Cristos, am văzut că a avea credință înseamnă a fi și un mărturisitor al lui Cristos cel înviat.

Ținând cont de perioada liturgică în care ne aflăm, timpul pascal, hrănim credința noastră luând exemplu de la prima comunitate creștină, care, primind puterea Duhului Sfânt, dă mărturie, cu forță despre învierea lui Isus Cristos.

Bărbații și femeile din prima comunitate creștină, ca și Abraham, au primit o promisiune de viață. Un ecou al acestei promisiuni se regăsește în discursul lui Petru, în ziua de Rusalii: "Pe Isus Nazarineanul, bărbat adeverit de Dumnezeu între voi prin fapte puternice, minuni și semne pe care le-a făcut Dumnezeu prin el în mijlocul vostru, după cum voi înșivă știți, [...] pe acesta Dumnezeu l-a înviat, eliberându-l de durerile morții, deoarece nu era posibil să fie ținut sub puterea ei. [...] Căci promisiunea este pentru voi, pentru copiii voștri și pentru toți cei care sunt departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru" (Fap 2,22.24.39). Despre aceeași promisiune făcută de Cristos că va dărui viața din belșug vorbește și Paul la Antiohia Pisidiei: "Noi vă aducem ca o veste bună promisiunea făcută părinților, pe care Dumnezeu a împlinit-o pentru copiii lor, pentru noi, înviindu-l pe Isus" (Fap 13,32-33). Aceasta era vestea pe care primii creștini o răspândeau cu entuziasm și cu multă convingere: Cristos este viu și numai în el există adevărata viață!

Cartea Faptele Apostolilor ne arată că primii creștini nu căutau atât să înțeleagă modul minunat în care Cristos a înviat și a arătat că în el moartea este învinsă, cât mai ales că se angajau să împlinească în viața lor promisiunea făcută de Cristos. Astfel, mai ales apostolii, dau dovadă că vestea pe care o răspândesc este adevărată prin vindecarea infirmului, învierea Tabitei, eliberarea unei femei de sub stăpânirea unui duh necurat și de sub exploatarea oamenilor, vindecarea mai multor persoane etc. Toate acestea erau semne că Isus este stăpânul vieții, că este viu printre oameni, că dorește binele lor, că urmărește să îi elibereze de toate sclaviile. Însă toate aceste minuni se realizau deoarece primii creștini erau convinși că ei sunt "martori" ai acestor lucruri, adică ei trebuie să fie primii în care să se realizeze eliberarea adusă de Cristos.

Primii creștini aduceau răspunsul lor la mesajul învierii lui Cristos încercând să trăiască în mod concret această înviere. Se vede clar acest lucru din modul în care trăiau: "Mulțimea celor care au crezut era o singură inimă și un singur suflet. Nici unul dintre ei nu spunea că ceea ce are este al său, ci toate le aveau în comun" (Fap 4,32). Era modul lor de a învinge moartea care asfixiază pe orice om care ține totul pentru sine, care se gândește numai la interesul său, care merge până la a-i călca în picioare pe alții pentru a se realiza pe sine. Prima comunitate creștină arată că forța credinței este aceea care dă cu adevărat viață atunci când oamenii înțeleg că Isus, care a învins moartea, a dat omului puterea de a continua această victorie în propria viață, cu propriul exemplu! Aceasta este misiunea creștinului: cu puterea credinței în Cristos, să învingă moartea, oriunde aceasta se manifestă!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat