Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Din istoria revistei (IV)

Primii ani

Încă de la primul număr al "Luminii creștinului" apar câteva rubrici care apoi se regăsesc aproape în fiecare număr. "Știri diverse", cu informații religioase din țară sau din Biserica Universală. Rubrica "Bibliografie" redă revistele și cărțile creștine care sunt recomandate pentru cititori. "Poșta redacției" apare de obicei pe ultima pagină sau pe copertă. De această rubrică răspunde pr. A. Gabor care dă răspunsuri la diferite cereri și întrebări. Tot aici găsim îndemnuri la a se abona, răspândi sau a scrie articole: "Către Cucernicii părinți parohi și domnii dascăli. Vă rugăm să binevoiți a lămuri pe catolicii noștri despre însemnătatea scrierilor bune și să-i îndemnați a se abona la "Lumina creștinului" sau "Un mare ajutor ar fi pentru "Lumina creștinului", dacă fiecare catolic ar căuta să răspândească această foaie printre prietenii săi. Numere de probă se vor trimite totdeauna gratis. Aceia, care ar voi să ne pună la dispoziție diferite articole - și îi rugăm pe frații noștri preoți mai cu seamă pentru aceasta - pot vedea din expunerea scopului și a mijloacelor, în ce chip ar putea să lucreze".

De la "Poșta redacției" se poate afla pulsul cu privire la interesul acordat revistei. În martie 1913 se anunță "o adevărată bucurie" pentru răspândirea revistei: "Pr. Gheorghe Istoceanu a găsit 70 de abonați; pr. Alexandru Iasinschi 49 (din Tămășeni); pr. Leon van Melsen 27; pr. Ulderic Cipolloni 25; pr. Petru Neumann 21". De asemenea, se notează: "Un folositor mijloc de răspândire. La redacție veni o scrisoare cu următorul cuprins: "Stimate domnule director, vă trimit prin prezentul curier un mandat poștal de 20 de lei, reprezentând costul abonamentului meu plus acela a 9 altor abonați, pe care îi las la alegerea dv. între locuitori ai satelor noastre catolice. Primiți etc. Principele Vladimir I. Ghica"".

Numărul celor care s-au abonat în diferite localități îl aflăm și în anii următori: Galbeni: 2, Huși-Corni: 30 (mai 1919, coperta 3), Brăila: 9, Pustiana: 9, Buruienești: 4 (iunie 1919, coperta 4).

Cele mai multe articolele nu sunt semnate. Toate aparțin redacției, adică sunt scrise de redactor, care uneori se semnează "G." (februarie 1913) sau "A.G.", "Dr. A. Gabor" (mai, iunie, august, septembrie 1913), "Dr. Anton Gabor" (octombrie 1913). Începând cu februarie 1913, la finalul revistei se notează: "Pentru redacție răspunde: dr. Anton Gabor". Din martie 1913 începe să scrie și pr. Mihai Robu, viitorul episcop. Până în anul 1920 apar și alte semnături: V.F.B. (mai, septembrie-decembrie 1913), pr. Tălmăcel (august 1913), Dumitru Andrieș (din ianuarie 1914), Alexandru A. Ionescu (din mai 1914), pr. N. Cancel (din septembrie 1915), pr. Romuald Souarn, I. Bogleș (din martie 1916), Ioan Ferenț (din aprilie 1916), pr. Iosif Ghiuzan (din mai 1919), pr. Gheorghe Anton (din mai 1919), Iosif Frollo (din august 1919), Mia Frollo (din septembrie 1919).

La 14 aprilie 1913 apare la Săbăoani "Viața", mai întâi buletin parohial care devine revistă redactată de părinții franciscani. Noua publicație este apreciată de "Lumina creștinului" în numărul din luna mai: "Cu deosebită bucurie salutăm apariția Buletinului Parohiei Catolice din Săbăoani Viața. Oricine îl răsfoiește - și se răsfoiește cu mult drag, mulțumită materialului bogat, felurit și în adevăr bine scris - se convinge, că niciodată bunul Dumnezeu nu lasă neîncununată de succes munca plină de râvnă a preotului (...). Acestea sunt toate numai începuturi! Cinstit să fie numele unor asemenea preoți și Domnul totdeauna cu dânșii, ca să lucreze și mai departe cu aceeași râvnă pentru a da sfintei Biserici fii credincioși și luminați și patriei române cetățeni cinstiți și cu dragoste de țară!".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat