Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

O pagină care se maturizează din ecouri

Gânduri la centenar

Totul a plecat de la o întâmplare. Un tată, ca să fie sigur că-și educă bine copiii, pentru a nu fi obraznici cu el, atunci când el nu va mai avea forța să coordoneze lucrurile, i-a urcat în podul casei și le-a dat o "lecție violentă de viață", care nu te putea lăsa indiferent, ba mai mult, care ar fi indignat pe oricine.

Indignat la rândul meu, am scris primul articol dedicat familiei, pentru pagina familiei, din revista Lumina creștinului. Se numea "Nu violenței împotriva copiilor". Era în anul 1999. A urmat apoi plecarea la studii a părintelui Cristinel Fodor (în anul 2000) care se ocupa de pagina familiei. Că tot eram eu "indignat", mi-a propus să continui eu această pagină, pe care, cu mici întreruperi, am onorat-o cu bucurie până astăzi.

Pagina familiei sau pagina 14, așa cum o cunosc cei mai mulți, o pagină care, dincolo de demersul jurnalistic, de stilul alcătuirii unui articol, pe undeva, a ieșit mai mereu din "tipar". De ce? Pentru că familia nu poate fi pusă în "tipar". Familia, așa cum spunea cineva, nu este o problemă, ci are probleme, iar problemele ei sunt diverse, așa cum omul în sine nu este o problemă, ci are probleme.

Ce am făcut eu în toți acești ani legat de această pagină? Nu am făcut altceva decât să observ familia la ea "acasă", în mediul ei, acolo unde "experimentează" de toate; de la iubirea cea mai profundă care înseamnă dăruirea totală de sine în actul conjugal, până la respingerea totală de sine, care înseamnă "Te urăsc!".

Vorbim de o pagină care a crescut din "ecouri". Cu fiecare lună, cu fiecare cititor, cu fiecare admirator, pagina familiei a căpătat personalitatea ei, ajungând, dacă mi-e permisă modestia, să fie "prima pagină" citită din Lumina creștinului, ceea ce m-a determinat să reculeg ceea ce publicasem și să pun într-o singură carte, pe care am intitulat-o sugestiv: "Împreună și la bine, și la greu. Mărturii ale familiilor pentru familii".

Și dacă e să țin cont de sfatul familiilor, a celor care sunt direct interesați să găsească această pagină printre celelalte pagini ale revistei, nu ar trebui schimbat nimic, decât s-o găsească și atât!

Mi s-a întâmplat deseori să fiu întrebat cum procur aceste experiențe, de unde le culeg, cine mi le pune le dispoziție și dacă chiar sunt adevărate. Le pot spune tuturor că "sunt adevărate"! Sunt culese de la multele mele întâlniri cu familia, din experiența familiei mele de acasă, a trăirilor tatălui, mamei, fraților și surorilor mele, dar mai ales, sunt culese din "fața bisericii", după sfânta Liturghie. Nu odată mi s-a întâmplat să aud cuvinte de genul: "Sau nu mai spun, că apoi o să apar în Lumina creștinului!"

Cu ocazia celor o sută de ani de la apariția revistei, ce pot să spun decât că mulțumesc bunului Dumnezeu care a luminat mințile celor care au pus bazele acestei reviste, că luminează mințile celor care au coordonat-o de-a lungul anilor și o coordonează și astăzi, și mai ales, că îmi dă sau îmi dau șansa și bucuria ca, prin intermediul paginilor ei, să pot spune familiei, cea mai veche instituție de pe pământ: "Se poate!" Mulțumesc tuturor!

Pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat