Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Din istoria revistei

Începuturile (III)

"Calendarul catolic 1914" redă câteva cuvinte prin care ep. Nicolae Iosif Camilli aprobă revista Lumina creștinului: "Bucuros dăm învoirea cerută împreună cu binecuvântarea noastră întru Domnul". De asemenea, sunt notate și cuvintele arhiepiscopului Raymund Netzhammer de la București dintr-o scrisoare din 27 decembrie 1912 prin care îi răspunde părintelui Anton Gabor: "Eu îmbrățișez cu căldură gândul Sfinției Voastre și binecuvântez din inimă această întreprindere. Nu rămâne îndoială că așa ceva este trebuincios și că va avea o bună reușită".

Cele 2.000 de exemplare au fost expediate părinților parohi și unor credincioși. Interesul a crescut și, la sfârșitul anului, părintele a scos cheltuielile făcute cu tiparul, hârtia și expediția. "Cu numărul acesta - precizează părintele în revista din decembrie 1913 - Lumina creștinului împlinește un an de când a început să apară. Multe greutăți a avut în cale, ca oricare început, dar cu ajutorul lui Dumnezeu ele au fost înlăturate cel puțin în parte, așa că această foaie a putut să-și continue destul de regulat drumul către locuințele acelora, cari au binevoit să-i dea ospitalitate în sânul familiei lor". Redactorul cere, de asemenea, ca cititorii să vină cu sugestii și propuneri, își exprimă speranța că numărul cititorilor va crește și că este hotărât să meargă înainte cu lucrarea începută.

Titlul revistei era Lumina creștinului. Din vechiul proiect al pr. Iosif Malinowski s-a păstrat ca subtitlu "Foaie catolică lunară", care apoi se transformă în "Revistă catolică lunară" (din iunie 1914) și apoi în "Organ al Apostolatului Rugăciunii" (din ianuarie 1930). Apărea în 16 pagini, la 1 a fiecărei luni, în formatul actual (B5: 24x17), iar paginile erau numerotate continuu, mai puțin coperțile, până la finalul anului. Redacția și administrația erau la Seminarul din Copou (strada Ghica-Deleni 4bis la început, apoi, începând cu iunie 1913, str. Comănescu, 6). Abonamentul pe an era 2 lei, iar prețul unui exemplar 20 de bani. Pentru a răspândi și mai mult revista, părintele instituie premii (exemplu: martie, aprilie, decembrie 1913). La fiecare final de an, cele 12 numere se legau, iar volumele erau puse la dispoziția cititorilor.

Primul număr al revistei se deschide cu un articol program: "Eu sunt lumina lumii" în care se explică menirea revistei. Articolul pornește de la un citat din Evanghelia după Ioan (8,11), din care prima parte va deveni motoul revistei, așezat pe copertă: "Eu sunt lumina lumii". După ce face comparație între binefacerile soarelui de pe cer și ale soarelui Cristos, care ne-a dat învățăturile și harul său, articolul arată că apostolii și urmașii lor sunt trimiși să propovăduiască aceste adevăruri. Scrierile sunt o prelungire a misiunii apostolilor. Lumina creștinului tocmai aceasta dorește să facă: "Să propovăduiască pe înțelesul tuturora adevărurile aduse nouă de Isus Cristos; să înlesnească totodată răspândirea acelui foc dumnezeiesc, despre care vorbește el însuși; să amintească evenimentele mai importante din lumea catolică, care sunt în stare să ne întărească în credința noastră". Scopurile se vor atinge prin articole care expun adevărurile de credință, poruncile și sacramentele, care apără credința, explică anul bisericesc și ceremoniile, prin pilde ale oamenilor mari și povestiri morale. Editorialul se încheie cu îndemnuri de a primi revista, de a o citi și sprijini, precum și cu o rugăciune adresată lui Cristos ca să binecuvânteze lucrarea și să facă să aducă roade în inimile cititorilor.

Cuvintele de îndemn sunt valabile și astăzi: "Dea Dumnezeu ca această "Lumină" să pătrundă până în cea din urmă locuință unde se află un catolic, spre a-i aminti ceva despre credință, despre datoriile lui, și astfel să-și dea bine seama de ceea ce trebuie să facă spre a se putea mântui".

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat