Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Anul Fericitului Ieremia

Cu binecuvântarea PS Petru Gherghel, Custodia Fraților Minori Capucini și sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia" de la Onești au declarat anul 2013 Anul Fericitului Ieremia, cu celebrări speciale pentru perioada 5 martie - 30 octombrie.

Păstorul diecezei a deschis la 5 martie în mod oficial Anul Fericitului Ieremia, în cripta sanctuarului din Onești, în prezența fraților capucini, a peste 20 de preoți, a persoanelor consacrate, a seminariștilor capucini și a multor credincioși.

Cu această ocazie, elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" au dorit să aducă un omagiu patronului spiritual al liceului, prezentând un scurt moment liric și o piesă de teatru prin care au surprins aspecte semnificative din viața fericitului Ieremia. Printre spectatori s-a numărat și PS Petru Gherghel.

Anul dedicat fericitului vine în contextul în care anul 2013 are câteva aniversări: la 5 martie s-au comemorat 388 de ani de la moarte (5 martie 1625), în perioada 13-31 mai se sărbătoresc cinci ani de la aducerea moaștelor sale în România, iar la 30 octombrie se sărbătoresc 30 de ani de la beatificare. "În acest an, prin intermediul practicilor religioase, al acțiunilor liturgice și al diferitelor inițiative, vrem să facem cunoscută tot mai mult spiritualitatea și personalitatea fericitului nostru, în așteptarea zilei glorioase a canonizării sale. Prin această inițiativă se dorește ca fericitul Ieremia să pătrundă tot mai mult în inimile credincioșilor noștri, pentru a le păstra credința, armonia în familie, pacea în societate și unitatea în Biserica lui Dumnezeu", au scris organizatorii în textul invitației.

La sanctuarul din Onești, în perioada Anului Fericitului Ieremia, va fi un program special. Se vor face rugăciuni pentru canonizare, pentru credință și pentru familie. Se va împărți "pâinea fericitului Ieremia" și binecuvântarea credincioșilor cu formula și modul folosite de fericitul valah pe străzile orașului Napoli. Se vor face adorații euharistice, folosind spiritualitatea fericitului Ieremia, precum și cateheze. La 8 mai se va celebra hramul sanctuarului cu întâlnirea bolnavilor; la 31 mai se va sărbători al cincilea aniversar al întoarcerii fericitului Ieremia în România; la 6 octombrie va avea loc întâlnirea persoanelor consacrate, iar la 30 octombrie va fi aniversarul beatificării și încheierea Anului Fericitului Ieremia.

Invitația episcopului

Cu titlul "Chemare la o binecuvântată întâlnire cu fericitul Ieremia", la 18 februarie, PS Petru Gherghel i-a invitat pe credincioși și pe frații capucini să trăiască "binecuvântata reîntâlnire cu fratele și compatriotul nostru Ieremia, care s-a întors acasă ca un pelerin al iubirii și rămâne cu noi în sanctuarul diecezan din Onești".

Preasfințitul încurajează programul special de rugăciune, de privegheri și reflecții destinate preamăririi lui Dumnezeu pentru darul declarării ca fericit a compatriotului românilor, totodată îndeamnă la implorarea harului ridicării lui Ieremia la demnitatea de sfânt și a cererii de noi binecuvântări prin mijlocirea sa asupra poporului român.

Fiind în Anul Credinței, Excelența sa a lărgit invitația de întâlnire cu fericitul Ieremia, "pelerinul iubirii", către "toți Cucernicii părinți parohi și vicari, către toate persoanele consacrate, către toți credincioșii noștri (...) pentru ca și viața noastră să fie bogată în fapte de credință și de caritate în întreaga noastră Biserică locală, în toate familiile creștine și în fiecare suflet credincios".

În finalul invitației sale, episcopul notează: "Tuturor cinstitorilor fericitului Ieremia binecuvântare și noi haruri cerești, iar părinților capucini bucurie și multe împliniri prin mijlocirea ocrotitorului lor ceresc!".

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat