Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa Francisc

"Aproape de turma sa"

"Să ne bucurăm de acest semn extraordinar de vitalitate, imprevizibilitate și în același timp de libertate a Bisericii". Este entuziasmul cu care Sergio Belardinelli, profesor de sociologie a proceselor culturale și de sociologie politică la Universitatea din Bologna, comentează pentru agenția SIR ziua de 13 martie, culminată cu alegerea ca pontif a lui Jorge Mario Bergoglio, acum papa Francisc. Redăm o parte din interviul realizat de Francesco Rossi.

- Care a fost prima impresie?

Papa Benedict al XVI-lea, salutându-i pe cardinali, a vorbit despre Biserică ca despre o realitate vie. Iată, în această seară (13 martie) am avut dovada acestei realități, care, în imprevizibilitate și în libertate absolută, a dus la alegerea ca papă a cardinalului Bergoglio. Este un mare dar pentru toți.

- Salutându-i pe credincioși, papa Francisc a spus că a fost luat "aproape de la capătul lumii"...

Este ceva simbolic, mai ales pentru noi europenii. Este ca și cum marele semănat al lui Ioan Paul al II-lea și al lui Benedict al XVI-lea ar fi produs o recoltă mai îmbelșugată în America Latină decât în continentul nostru. Și așa este. Pentru a ne zdruncina pe noi, occidentalii, de ațipire și de oboseală era nevoie de un papă care să vină dintr-o țară și mai "îndepărtată", preluând cuvintele lui Ioan Paul al II-lea. Este motiv de reflecție pentru noi, europenii.

- Ce reprezintă, după părerea dv., alegerea numelui "Francisc", care pentru prima dată este folosit de un pontif?

În Anul Credinței este o alegere chiar potrivită. Papa Benedict, deschizând acest An, i-a îndemnat pe credincioși să se agațe de Isus Cristos și să meargă în deșerturile lumii. Acum, pentru a ne însoți în această misiune, îl avem pe papa Francisc, al cărui nume face ecou numelui sărăcuțului din Assisi...

- Care va fi profilul teologic al noului papă?

Fiind iezuit, va fi foarte atent la o teologie și la un magisteriu care să redea ideea de păstor care merge împreună cu turma sa. Nu este papa "conservatorilor" sau al "progresiștilor", ci al lui Isus Cristos, și sunt convins că va avea o capacitate de regenerare și de surpriză de care vom fi mândri. Suntem în fața unui om care cunoaște sărăcia materială, dar și spirituală, a oamenilor, precum și devoțiunea poporului lui Dumnezeu. În afară de aceasta, este un om de știință, capabil să înfrunte provocările timpului cu rigoare doctrinală, dar care - sunt sigur și reafirm asta - ne va uimi.

- La prima vedere nu vi se pare un "nou" Ioan al XXIII-lea?

Papa Ioan a exprimat imediat amabilitatea sa; aici uimesc umilința și bunătatea, care dau un profund sens de siguranță. Vorbind pieței, a definit pontificatul său încă de acum "drum de fraternitate, de iubire, de încredere", ca și cum ar fi decis să joace totul pe planul apropierii antropologice, dând antropologiei un soi de întrupare naturală într-un om care nu face din ea teorie, ci o asumă ca pe misiune practică.

- Suntem la 50 de ani de la Conciliul Vatican II, o aniversare deschisă de papa Benedict și pe care papa Francisc va fi chemat să o încheie...

Grație acestui om, Conciliul Vatican II ar putea să iasă din "versiunea mediatică" și să intre într-un teren mai real, format din credință profundă, fidelitate, încredere, iubire, precum și autoritate, autoritatea episcopului care este părinte și păstor.

- Este posibil să se prevadă ce rol va rezerva laicilor în Biserică?

Este devreme pentru a face previziuni, însă știm că în afara Europei Bisericile sunt mult mai vii din punct de vedere laical. Acest papă cu siguranță este purtător al experienței poporului său. Și faptul că l-a ales pe Francisc ca nume este un mod de a privi la Biserică și la lume care nu poate să nu valorizeze un spirit laical. De aceea vom avea atenții foarte speciale față de laici, în ceea ce nu va fi, desigur, un pontificat clerical.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat