Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Habemus papam: Francisc

Noul papă este cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani, fost arhiepiscop de Buenos Aires. Este primul papă iezuit. Și-a luat numele de Francisc, prima dată în istorie când un papă alege acest nume.

Miercuri, 13 martie, la ora 20.06 de pe coșul acoperișului Capelei Sixtine a ieșit fum alb, arătând că s-a făcut alegerea noului papă.

În cadrul conclavului început marți, 12 martie, la Roma, cei 115 cardinali electori l-au ales după cinci scrutine pe al 266-lea suveran pontif.

Clopotele bazilicii "Sfântul Petru" și ale bisericilor din întreaga lume au sunat a sărbătoare. În Piața "Sfântul Petru" a fost explozie de bucurie. Viva il papa! a strigat mulțimea din piață.

Anunțul solemn al alegerii suveranului pontif și al primei sale binecuvântări "urbi et orbi" a fost dat după o oră de cardinalul protodiacon Jean-Louis Tauran, care s-a prezentat în loja centrală a bazilicii vaticane și a vestit solemn alegerea noului pontif: Annuntio vobis gaudium magnum: "Habemus papam" (Vă anunț o mare bucurie: avem papă). Apoi i-a rostit numele: cardinalul Jorge Mario Bergoglio.

Puțin după aceea papa Francisc, precedat de cruce și însoțit de câțiva cardinali, s-a prezentat la loja bazilicii de unde a salutat poporul și a dat binecuvântarea. Sfântul Părinte a spus: "Frați și surori, bună seara! Voi știți că datoria Conclavului este de a da un episcop Romei. Se pare că frații mei cardinali s-au dus să-l ia de la capătul lumii (...). Înainte de toate aș vrea să fac o rugăciune pentru episcopul nostru emerit Benedict al XVI-lea (...). Și acum începem acest drum, episcop și popor, acest drum al Bisericii din Roma, cea care prezidează în caritate toate bisericile; un drum de fraternitate, de iubire, de încredere între noi. Să ne rugăm întotdeauna pentru noi: unii pentru alții. Să ne rugăm pentru întreaga lume, pentru ca aceasta să devină o mare fraternitate (...). Înainte ca episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer să vă rugați, pentru ca Domnul să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului care cere binecuvântare pentru episcopul său. Faceți în tăcere această rugăciune pentru mine".

Înainte să ajungă în balcon, după ce a fost ales în Capela Sixtină de cel puțin 77 dintre electori, cardinalul Bergoglio a fost întrebat de Giovanni Battista Re, decanul cardinalilor electori: "Accepți alegerea ta canonică de suprem pontif?" După răspuns, l-a întrebat din nou: "Cu ce nume vrei să fii chemat?". Apoi a avut loc arderea buletinelor de vot și semnalul cu fumul alb, pentru a face cunoscut lumii întregi că Biserica are un nou pontif roman.

Noul ales, însoțit de ceremonieri și asistenți, a mers în așa-numita "cameră a lacrimilor" (sacristia), pentru a se îmbrăca cu haina albă papală. Întors în Capela Sixtină, papa a prezidat o celebrare a cuvântului. După rugăciunea finală, cardinalii au venit înaintea noului papă pentru a-și exprima personal gestul de ascultare și respect. După cântarea imnului "Te Deum", papa s-a oprit apoi în Capela Paulină, pentru o scurtă rugăciune personală în fața preasfântului sacrament.

Sfânta Liturghie de inaugurare a pontificatului, cu participarea cardinalilor, a episcopilor, a preoților, a delegaților străini și a multor credincioși, a fost celebrată marți, 19 martie, în solemnitatea Sfântului Iosif. În privința acestui aspect vom reveni în numărul următor al revistei.

Bucuria alegerii unui nou papă în Biserică i-a făcut pe mulți credincioși să se îndrepte spre Dumnezeu pentru a-i mulțumi. În catedrala din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie de mulțumire, joi dimineață, 14 martie. La Liturghie au participat PS Aurel Percă și preoții de la catedrală. Preasfințitul Petru a prezentat credincioșilor biografia noului pontif. "Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul papei Francisc", a spus păstorul diecezei. L-a citat pe Benedict al XVI-lea care a spus că "Biserica este a lui Isus Cristos" și a subliniat că Dumnezeu este cel care orânduiește lucrurile în Biserică. Apoi a adăugat: "Ne-am rugat în zilele premergătoare ca Dumnezeu să aleagă. Isus l-a ales și l-a așezat să fie în fruntea Bisericii sale, să-l urmeze pe sfântul Petru. Continuăm să ne rugăm ca el să fie un papă al tuturor, mai ales al celor lipsiți și săraci, care au nevoie de iubirea lui Dumnezeu". La final, Preasfințitul a înălțat o rugăciune: "Dumnezeul nostru să-l binecuvânteze, Maica Sfântă să-l ocrotească, iar sfântul Francisc al cărui nume îl poartă să-l facă să fie o Evanghelie vie, cu o inimă deschisă și iubitoare față de toți. Doamne, ocrotește, binecuvântează, ajută Biserica ta, întărește-l pe Sfântul Părinte Francisc în fruntea Bisericii noastre. Amin".

Mijloacele de comunicare au vorbit mult în zilele premergătoare despre viitorul papă și au făcut multe pronosticuri. Toți jurnaliștii (peste 5.000 au fost acreditați, de 26 de limbi și 76 de țări) au rămas surprinși când au auzit numele noului papă. Cineva a comentat că "Duhul Sfânt nu a citit ziarele și nu s-a uitat la televizor".

A impresionat când, imediat după alegere, papa Francisc s-a rugat pentru Benedict al XVI-lea și a invitat la rugăciune: "Vă cer să vă rugați, pentru ca Domnul să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului care cere binecuvântare pentru episcopul său. Faceți în tăcere această rugăciune pentru mine". Impresionantă tăcerea mulțimii (peste o sută de mii de persoane) în rugăciune!

Toți credincioșii sunt îndemnați să îl însoțească în continuare pe noul papă cu rugăciunea, fidelitatea și afecțiunea lor.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Cardinalul Jorge Mario Bergoglio s-a născut la Buenos Aires, la 17 decembrie 1936, dintr-o familie de origine italiană (piemonteză), cu cinci fii; tatăl lucra la căile ferate, iar mama era casnică.

A studiat și a obținut diploma de tehnician chimist, dar a ales apoi preoția și a intrat în seminarul din Villa Devoto, la 11 martie 1958, urmând noviciatul în cadrul Companiei lui Isus. A urmat studii umanistice în Cile și în anul 1963, revenind la Buenos Aires, a urmat licența în filozofie la San Miguel. Între anii 1964 și 1966 a fost profesor de literatură și psihologie în Santa Fe și în Buenos Aires. Din anul 1967 până în anul 1970 a studiat teologia în San Miguel, unde a urmat licența.

La 13 decembrie 1969 a fost sfințit preot. În anii 1970 -1971 a urmat cel de-al treilea ciclu de "propandat" la Alcalá de Henares (Spania) și, la 22 aprilie 1973, a făcut profesiunea perpetuă. A fost maestru de novici la Villa Barilari, San Miguel (1972-1973), profesor la Facultatea de Teologie și mai apoi rector al Colegio Máximo și paroh (1980-1986). La 31 iulie 1973 a fost ales superior provincial pentru Argentina, ocupând această funcție 6 ani. În anul 1986 a mers în Germania, pentru a-și finaliza teza de doctorat, însă a fost transferat în orașul Cordoba ca director spiritual și confesor în biserica Societății lui Isus.

La 20 mai 1992, Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires. La 27 iunie 1992 a fost consacrat episcop în catedrala din Buenos Aires. La 3 iunie 1997 a fost numit arhiepiscop coadiutor de Buenos Aires și, la 28 februarie 1998, arhiepiscop de Buenos Aires. Devine primat de Argentina. A fost ordinarius pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în Argentina. A fost creat cardinal de Ioan Paul al II-lea, în consistoriul de la 21 februarie 2001.

* * *

Preacucernici părinți, dragi frați și surori, iubiți credincioși,

Îl primim pe noul nostru păstor și părinte, Francisc, și îl însoțim cu rugăciunea și iubirea noastră, pentru a înainta împreună cu el pe urmele lui Cristos și pentru a fi ocrotiți și fericiți în barca Bisericii sale.

Încredințându-l pe noul nostru părinte papa iubirii marelui preot și păstor, Cristos, ocrotirii preasfintei Fecioare Maria, maica Bisericii, precum și grijii sfântului Francisc, îi spunem din inimă:

Ad multos felicesque annos, Beatissime Pater!

Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!

Iași, 15 martie 2013

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat