Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Mesaj de felicitare
Cu ocazia alegerii papei Francisc, la 13 martie, Conferința Episcopilor Catolici din România (CER) i-a transmis joi, 14 martie, un mesaj de felicitare noului suveran pontif. În mesajul semnat de card. Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și președinte al CER, episcopii catolici din România i-au transmis urările filiale "pentru misiunea petrină pe care a primit-o în slujba Bisericii lui Cristos". Episcopii catolici români l-au asigurat pe papa Francisc de rugăciunea lor și a credincioșilor pe care îi păstoresc, cerându-i binecuvântarea apostolică "asupra României și a Bisericii locale".

Biserica în cifre
Conform datelor publicate de ultimul "Anuar Statistic al Bisericii" (actualizat la 31 decembrie 2010), numărul noilor preoți față de anul 2009 înregistrează un regres în Europa (- 905), crește în Africa (+ 761), America (+ 40), Asia (+1.695) și Oceania (+ 52). Seminariștii din seminariile mici, diecezane și călugărești, sunt mai mulți în Africa (+ 213) și Asia (+ 400), în timp ce sunt mai puțini în America (- 1.033), Europa (- 1.206) și Oceania (- 57). O tendință asemănătoare pentru seminariștii din seminariile mari care sunt mai mulți în Africa (+ 752), în Asia (+ 513) și în America (+ 29), în timp ce sunt mai puțini în Europa (- 282). Oceania nu înregistrează variații.

Un pas spre beatificare
La sediul Congregației pentru Cauzele Sfinților de la Roma, în ziua de 28 februarie, a avut loc întâlnirea celor nouă specialiști teologi, care și-au prezentat în unanimitate votul afirmativ în privința avansării dosarului de beatificare a episcopului Anton Durcovici. Au fost prezenți pr. prof. Zdzislaw Józef Kijas, OFMConv., relatorul cauzei, și Mons. Carmine Pellegrino, promotorul credinței. La redactarea "Positio" au lucrat pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei (numit la 13 noiembrie 2009), pr. dr. Fabian Doboș și Emanuel Cosmovici, colaboratori. Lucrarea, cu titlul complet "Positio super martyrio", are 554 de pagini, și cuprinde documente, fotografii, mărturii și analize despre viața, moartea și ideile episcopului Durcovici. Urmează examinarea aceleiași "Positio" de o comisie formată din episcopi și cardinali.

Vicar și definitori
În cadrul celui de-al 16-lea capitul al Custodiei Generale "Sacro Convento Sfântul Francisc" din Assisi (Italia), la 28 februarie, au fost aleși următorii definitori (consilieri): pr. Ion Ciuraru - vicar custodial (primul mandat); pr. Maurizio Mazzoni - secretar custodial (primul mandat); pr. Alfredo Avallone - definitor custodial (primul mandat); pr. Daniel Palattykoonathan - definitor custodial (primul mandat) și pr. Vincenzo Esposito - secretar al capitulului custodial.

Întâlnire FIAC
Secretariatul Forumului Internațional al Acțiunii Catolice, format din cinci țări (Argentina, Burundi, Italia, România și Spania, alese în timpul Adunării Mondiale, ținută la Iași, între 22 și 26 august 2012), a avut prima întâlnire la Roma, la 13 martie. Emilio Inzaurraga, președintele național al Acțiunii Catolice din Argentina a fost confirmat coordonator al secretariatului. Programul întâlnirii a inclus elaborarea liniilor directoare programatice 2013-2016. Din secretariat, din partea României, fac parte: Oana Tuduce - președinte național AC România (ACRO) și Codruța Fernea - secretar general ACRO.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat