Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ioan V. (Bacău). "M-a tulburat demisia papei. Adică de ce a trebuit să-și părăsească misiunea? Și papa Ioan Paul al II-lea era în vârstă și a rămas până la capăt. Apoi, urmărind presa și ascultând ce spun televiziunile, nu mai știu ce să cred cu privire la motivele reale pentru care papa a demisionat. Cum să interpretez gestul papei Benedict al XVI-lea? Mă mai preocupă și problema asta cu sfârșitul lumii, ultimul papă după Benedict și profetul Malahia".

Sperăm că citind articolele din acest număr al revistei unele lucruri s-au mai lămurit puțin. Este clar că, urmărind presa, ușor puteți fi condus spre a vedea în renunțarea papei o dovadă a unor presiuni interne sau un rezultat al unor conspirații. Fantezia unor jurnaliști lucrează din plin, făcându-i să se arunce în speculații: unii nu s-au sinchisit să vorbească de lupte și certuri la Vatican, alții au vorbit chiar de o posibilă arestare a lui Benedict sau că în spatele deciziei ar sta motive care sunt ascunse în mod voit. Cinstit și corect însă este să luăm în seamă declarația Sfântului Părinte care precizează că a luat decizia aceasta în fața lui Dumnezeu și a propriei conștiințe după ce s-a rugat. Precizează că problemele la care trebuie să facă față misiunea unui papă astăzi cere putere fizică și sufletească pe care Benedict al XVI-lea le vede slăbite în el însuși. Ca atare, trebuie să-i respectăm decizia, s-o apreciem și să admirăm smerenia Sfântului Părinte. Trebuie spus apoi că Dreptul canonic (can. 332) dă posibilitatea unui papă să renunțe. Cu privire la profetul despre care ați auzit dv., nu este același cu cel din Sfânta Scriptură care nu spune nimic despre papa. Este vorba despre un altul numit "profet": Malachia din Armagh (Irlanda), care în secolul al XII-lea ar fi prezis numărul de papi până la sfârșitul lumii (112, începând cu Celestin al II-lea ales în 1143) și, după descrierile făcute, papa Benedict ar fi penultimul, urmând să fie ales "Petrus Romanus" (Petru Romanul). Fără îndoială, "profeții" ca acestea au mai fost și vor mai fi. De asemenea, vor fi destui care se vor lăsa influențați de ele. Noi suntem chemați să ne orientăm spre Sfintele Scripturi și spre tradiția Bisericii. Isus spune că nimeni nu știe când va veni sfârșitul, că "va veni în timpul când nu vă așteptați". Pentru aceasta Mântuitorul subliniază că trebuie să fim pregătiți în orice zi.

- Florentina Doina Handrăgel (București). Atunci când omul este însoțit de suferință și boală se identifică cu Isus Cristos care a suferit din dragoste pentru noi. În mesajul său pentru Ziua Mondială a Bolnavului pe care am celebrat-o la 11 februarie, Sfântul Părinte spune: "În Evanghelie iese în evidență figura sfintei Fecioare Maria, care-l urmează pe Fiul suferind până la jertfa supremă pe Golgota. Ea nu-și pierde niciodată speranța în victoria lui Dumnezeu asupra răului, asupra durerii și asupra morții și știe să-l primească cu aceeași îmbrățișare de credință și de iubire pe Fiul lui Dumnezeu născut în peștera din Betleem și mort pe cruce. Încrederea sa tare în puterea divină este luminată de Învierea lui Cristos care dăruiește speranță celui care se află în suferință și reînnoiește certitudinea apropierii și consolării Domnului". Pentru a vă putea publica cererea de ajutor și adresa trebuie să aveți semnătura și ștampila parohului de care aparțineți.

- Eugen (e-mail). "Cu mai mulți ani în urmă, pe vremea când revista "Lumina creștinului" apărea în forma unui ziar, se publica în mai multe numere povestea unei convertiri, a cuiva care - dacă amintirile nu mă înșală - ajungea la închisoare și acolo cere lui Isus să îl viziteze la ora două dimineața. De altfel acesta era și titlul povestirii: "E ora două dimineața!". Aș dori doar să mă interesez, există cumva posibilitate de a reciti această istorioară? Pentru mine a fost o povestioară care m-a ajutat mult, și nu am mai găsit nicăieri aceste numere".

Apreciem mult că citiți revista și vă amintiți și de timpurile când aceasta era în alt format (de ziar). Am căutat în arhivă articolul solicitat. Din păcate încă nu l-am găsit. Poate că avea alt titlu. Mai cercetăm și în momentul când îl găsim vi-l trimitem. Dacă timpul ne va permite, poate că, în acest an jubiliar, vom posta pe internet toate numerele din 1990 până în prezent.

- M.B. (e-mail). "Vreau să aflu pe când preconizați că veți reuși să tipăriți cartea liturgică "Ritualul exorcismului și al altor rugăciuni", cât va costa și de unde se va putea procura. Vă mulțumesc!".

Cartea nu este tradusă. În atenția Comisiei Liturgice stau deocamdată Ritualurile care sunt mai urgente. După ce vor fi finalizate acestea, poate că se va ocupa și de "Ritualul exorcismului". Urmăriți în revista Lumina creștinului și pe www.ercis.ro unde se anunță noutățile editoriale și modalitatea de a le achiziționa.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat