Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Sevrajul la alcool

În articolul din numărul anterior, am arătat cum poate fi ajutată o persoană dependentă de alcool, prezentând etapele modelului de intervenție Hudolin. Acum, credem că este necesar să se evidențieze efectele consumului de alcool la nivel fizic, psihic, pentru a fi mai ușor de identificat o eventuală problemă și ulterior de intervenit.

Auzim uneori întrebarea: "Ce se poate întâmpla, fizic și psihic, dacă se bea prea mult?". În acest sens putem spune că alcoolul fiind prin excelență o substanță deprimantă a SNC, orice scădere bruscă a aportului, poate conduce la simptome de întrerupere de tipul sevrajului. Cei mai mulți pacienți nu dezvoltă fiecare simptom în parte, iar tabloul clinic obișnuit este moderat și durează câteva zile. Semnele includ: tremorul fin al mâinilor, disfuncții ale sistemului nervos autonom, cum ar fi: creșteri ale pulsului, ale frecvenței respiratorii și ale temperaturii corporale, insomnie (posibil asociată cu vise urâte), anxietate generalizată sau atacuri de panică și deranjamente gastrointestinale etc. Simptomele încep în intervalul de până la zece ore de la scăderea ingestiei de alcool (pacienții dependenți se trezesc, probabil dimineața, cu unele semne de sevraj), ating un maxim în intensitate în ziua a 2-a sau a 3-a și se ameliorează în zilele următoare.

Aproximativ 5% dintre alcoolici prezintă simptome severe de abstinență, cum sunt: delirium tremens - o stare de confuzie, însoțită, uneori, de halucinații vizuale, tactile sau auditive ("Și, din aproape în aproape, am ajuns să nu mai știu zilele săptămânii, luna în care suntem, vedeam șobolani în pat cu mine, vulpi sărind la nevastă etc." B.M., 8 ani de abstinență).

De reținut că probabilitatea de a dezvolta simptome severe de sevraj crește în cazul: infecțiilor concomitente sau a altor probleme medicale grave, a convulsiilor de sevraj sau delirium tremens în antecedent și a consumului de alcool frecvent și în cantități mari, aceste simptome atenuându-se și apoi dispărând odată ce starea mentală se ameliorează, respectiv după câteva zile. Ele trebuie deosebite de tulburările psihotice temporare induse de alcool, ce apar, de obicei, fără semne senzoriale. Există un procent mic de alcoolici, care manifestă una sau două convulsii generalizate, în primele 48 de ore de la încetarea consumului.

În cazul sevrajelor ușoare, tratarea în ambulator este adecvată pentru pacienții cu o condiție fizică relativ bună, cu concentrații scăzute ale alcoolemiei și pentru cei fără antecedente de delirium tremens sau convulsii de sevraj. Evident că și acești pacienți necesită examinare fizică atentă, evaluarea testelor de sânge și tratament cu suplimente de vitamine și doze adecvate de benzodiazepine. Pacienții sunt instruiți să revină la control zilnic, pentru evaluarea stării generale și a semnelor vitale, iar familia sau aparținătorii pacientului sunt rugați să-l aducă de urgență, dacă semnele și simptomele sevrajului se agravează.

Tratamentul inițial necesită detoxifierea, de regulă în spital, precum și tratamentul oricăror simptome de sevraj. Tulburările mentale coexistente trebuie tratate atunci când pacientul devine abstinent. Tratamentul de lungă durată presupune diminuarea poftei de alcool, atenuarea unor simptome comportamentale induse de alcool cum ar fi: iritabilitatea, impulsivitatea, distimia și managementul tulburărilor de somn.

În sinteză, majoritatea specialiștilor recomandă ca pacientul dependent de alcool să-și continue recuperarea, într-un program pe termen lung, și să păstreze abstinența întreaga viață, descurajând încercările de a "învăța să bea normal". Oricum, conceptul de "consum moderat de alcool" nu este fundamentat științific, neexistând nici o recomandare certă a vreunei cantități de alcool, care să garanteze unui individ că nu va deveni vreodată alcoolic.

Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, coordonator ACAR

* * *

Asociația Cluburilor Alcoolicilor în Recuperare, Iași
tel.+fax: 0232-228204; e-mail: acar_2004ro@yahoo.com;
www.alcoologia.ro



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat