Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Exerciții spirituale
La exercițiile spirituale anuale pentru papa și Curia Romană, în capela "Redemptoris Mater" din Vatican, programate în săptămâna 17-23 februarie, a participat și un preot român, pr. Ciprian Antălucă, OFMConv., pentru a anima liturgia orelor în cânt gregorian, împreună cu alți patru cantori din diferite țări. Meditațiile au fost pregătite și susținute de ES card. Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, și au avut tema: "Ars orandi, ars credendi. Chipul lui Dumnezeu și chipul omului în rugăciunea psalmică". Meditațiile de la Calea crucii din Vinerea Mare, la Colosseum, vor fi pregătite de PF Bechara Rai, patriarh maronit libanez.

Codul de drept canonic
S-au împlinit 30 de ani de la promulgarea noului Cod de drept canonic, Codex iuris canonici, prin semnătura pusă de papa Ioan Paul al II-lea, la 25 ianuarie 1983. La Vatican, pentru a marca această aniversare, a fost organizată, în zilele de 24 și 25 ianuarie, o reuniune de studiu cu tema: "Legea canonică în viața Bisericii. Analiză și perspective, sub semnul recentului magisteriu pontifical", promovată de Consiliul Pontifical pentru Textele Legislative. "Importanța dreptului canonic în Biserică, instrument prețios pentru sprijinul mărturiei și al noii evanghelizări" a fost subliniată de cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de Stat, într-un mesaj prilejuit de acest eveniment. Primul cod a fost promulgat în anul 1917.

Pași înainte
Există un presupus miracol atribuit mijlocirii papei Ioan Paul al II-lea, care să facă posibilă canonizarea acestuia. În luna ianuarie, Mons. Slawomir Oder, postulatorul cauzei de canonizare a fostului papă, a prezentat Congregației pentru Cauzele Sfinților, condusă de card. Angelo Amato, un caz inexplicabil de vindecare. Dosarul a fost preluat de o comisie medicală, potrivit Vatican Insider. Este nevoie de un al doilea miracol pentru a se trece de la beatificare la canonizare. Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la 1 mai 2011.

Parlamentari pentru o zi
Elevi de la Seminarul din Bacău (în număr de 24), însoțiți de prof. Irina Ștefură și de pr. formator Costel Țăranu, au întreprins o călătorie prin Europa, între 6 și 13 februarie, centrată pe participarea, în ziua de 8 februarie, la programul Euroscola, care s-a desfășurat în Parlamentul European din Strasbourg. Călătoria a inclus și vizitarea comunității Bad Deutsch-Altenburg. Experiența de "parlamentar" s-a datorat implicării și participării la un concurs ce s-a desfășurat în perioada aprilie-septembrie 2012, în contextul în care anul 2012 a fost declarat de Parlamentul European Anul European al Îmbătrânirii active și al Punții între Generații.

Adunare dedicată tinerilor
Plenara Consiliului Pontifical pentru Cultură a avut loc la Roma în perioada 6-9 februarie, cu scopul de a stimula Biserica la o nouă și o mai mare atenție față tinerii de azi, la o analiză a limbajului lor digital și a culturii care derivă din acest limbaj. La întâlnirea cu tema "Culturi tinerești în afirmație" au participat peste 60 de persoane din structurile bisericești și din societatea civilă, din întreaga lume. Plenara, spunea cardinalul Gianfranco Ravasi, a dorit să trezească "credința în tineri", adică "încrederea în capacitățile lor, chiar dacă sunt ascunse sub acele diferențe care, la prima vedere, impresionează".

Vizită la Vatican
Sfântul Părinte l-a primit în audiență, la 15 februarie, pe Traian Băsescu, președintele României. Președintele s-a întâlnit apoi cu card. Tarcisio Bertone și cu Mons. Dominique Mamberti. Potrivit comunicatului Sfântului Scaun, "s-au examinat bunele relații dintre România și Sfântul Scaun" și au fost abordate "chestiuni deschise ce interesează comunitățile catolice din România și evidențierea contribuției Bisericii Catolice în vederea integrării comunităților românești în străinătate". La Palatul Brancaccio, președintele a avut o întâlnire oficială cu ambasadorii statelor acreditați pe lângă Sfântul Scaun și cu toți reprezentanții cultelor prezente în Cetatea Eternă, printre care Mons. Anton Lucaci, pr. Isidor Iacovici, câțiva preoți la studii, reprezentanți ai Bisericilor Greco-Catolică și Ortodoxă.

Evelyn Billings
Dr. Evelyn Billings, creatoarea metodei cu același nume de reglementare naturală a fertilității, a murit la 16 februarie, la vârsta de 95 de ani. A fost autoarea cărții Metoda Billings, publicată pentru prima dată în anul 1980, retipărită de 16 ori, cu 7 ediții noi sau revizuite, cea mai recentă fiind publicată în anul 2011. În anul 2003, Evelyn a primit Ordinul "Sfântul Grigore cel Mare" de la fericitul papă Ioan Paul al II-lea și a fost un membru activ al Academiei Pontificale pentru Viață. A fost doctor onorific la universități din întreaga lume. În anul 2002, ea și soțul ei, John, tot doctor, au fost declarați Medicii Catolici Internaționali ai Anului de către Federația Catolică Internațională a Asociațiilor Medicale.

Decizie finală
Dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de a cere și obține protecția legală prin demolarea turnului Cathedral Plaza și readucerea terenului pe care a fost edificată această construcție la destinația inițială (de parc) a devenit o realitate juridică incontestabilă, prin rămânerea irevocabilă a sentinței civile nr. 2520/2012, pronunțată de Tribunalul Dâmbovița. Prin decizia nr. 456/23.01.2013 a Curții de Apel Ploiești, sentința civilă a fost confirmată ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia. "Justiția nu numai că reconfirmă temeinicia demersului judiciar, început încă din anul 2006, prin cererea de anulare a autorizației de construire și oprire a lucrărilor, ci autorizează irevocabil desființarea clădirii nelegale", precizează un comunicat al Arhiepiscopiei.

Enciclopedie
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București a lansat volumele România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Represiunea, F-O (coordonator Octavian Roske) și România 1945-1989. Enciclopedia regimului comunist. Instituții de partid, de stat, obștești și cooperatiste (coordonator Dan Cătănuș). Evenimentul a avut loc la 14 februarie, în Aula Academiei Române. La manifestarea moderată de academicianul Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, au luat cuvântul PS Varlaam Ploieșteanul - episcop vicar patriarhal (Biserica Ortodoxă Română), dr. Dănuț Doboș, istoric (Biserica Romano-Catolică), academicieni, profesori și alți invitați. Primul volum al Enciclopediei regimului comunist a fost lansat în noiembrie 2011, urmând ca ultimul să fie publicat până la sfârșitul anului 2013.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat