Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pașii credinței. Unde este credința ta?

Evangheliile sunt pline de episoade în care oameni simpli din timpul lui Isus au alergat la el având credința că este un "trimis al lui Dumnezeu" și că poate să intervină cu putere în viața lor: leprosul care cade în genunchi și cere să fie eliberat de drama sa; centurionul care cere cu insistență vindecarea slujitorului său; femeia păcătoasă care spală picioarele lui Isus cu lacrimile ei, le șterge cu părul și le unge cu miresme; tatăl care cere să îi elibereze fiul de sub jugul Celui Rău; orbul Bartimeu care singur cere darul vindecării; bărbații care aduc pe un pat un om paralizat și îl coboară la Isus prin acoperișul unei case; femeia păgână care îi cere să alunge diavolul din fiica ei; femeia care avea o hemoragie de 12 ani; conducătorul sinagogii care imploră vindecarea pentru fiica lui...

Un moment deosebit din viața apostolilor este spaima prin care au trecut într-o zi când, fiind într-o barcă pe lacul Genezaret, s-a iscat o furtună atât de puternică încât era riscul să se înece cu toții. Într-o astfel de situație Isus dormea! Apostolii disperați îl trezesc și îi cer să intervină. El ceartă vântul și valurile astfel încât se face liniște. Însă nu pierde ocazia de a adresa o întrebare plină de semnificații: "Unde este credința voastră?". O întrebare care ar putea fi tradusă: "Sunt cu voi! De ce vă temeți?"; "Când sunteți în pericol, unde căutați siguranță?"; "Cât de mult credeți în mine?"

Furtunile vieții. Orice existență umană este lovită în diferite feluri. Nici măcar viața tinerilor nu este scutită! Papa Benedict al XVI-lea spune în Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2013: "Astăzi nu puțini tineri se îndoiesc profund că viața este un bine și nu văd claritate în drumul lor. În fața dificultăților din lumea contemporană mulți se întreabă: eu ce pot să fac? Lumina credinței luminează acest întuneric, ne face să înțelegem că orice existență are o valoare inestimabilă, pentru că este rod al iubirii lui Dumnezeu". Credința înseamnă a te simți în siguranță, ca un copil în brațele mamei sale (Ps 131), pentru că Dumnezeu are grijă de tine!

Somnul lui Isus. În tumultul vieții nu de puține ori avem impresia că Isus nu este prezent, că ne-a abandonat, că este ocupat cu altceva și că viața noastră nu este importantă pentru el. Mai mult, privind la toate dramele prin care trece omenirea, se naște strigătul: "Unde ești, Doamne?". Pare de neînțeles faptul că Isus răspunde cu o întrebare: "Unde este credința ta?". Credința care nu a întâlnit dubiul nu este întărită suficient! Nicio durere nu este depășită prin abandonare, însă fidelitatea este aceea care face să se nască lumina unei noi aurore. Cristos ne-a predicat acest lucru nu numai prin cuvinte, ci și cu trăirea de pe cruce. Experimentând chiar și părăsirea Tatălui, Isus rămâne fidel, nu renunță, și în felul acesta învinge durerea, păcatul și moartea. "Tăcerea lui Dumnezeu" este mult mai puternică decât glasul reproșului omului!

Unde este credința ta? Este o întrebare care nu rămâne fără răspuns! Dincolo de răspunsurile pe care le putem construi prin cuvinte, fiecare moment din viața noastră ne arată în cine sau în ce ne punem încrederea. "Cine are credință vede cu ochii lui Dumnezeu", spunea sfântul Toma de Aquino. Credința este aceea care ne dă siguranța că Dumnezeu știe să scrie drept pe rândurile strâmbe ale istoriei noastre!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat