Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Ploaia de la Lourdes

Plecasem în pelerinaj la Lourdes cu gândul la o schimbare. Nu, schimbarea nu se referea nicidecum la mine. Voiam o schimbare în familie. Nu știu, îmi doream mai multă înțelegere, mai multă atenție din partea soțului, poate mai multă tandrețe, mai multe cuvinte dulci și, de ce nu, chiar o privire mai blândă. Îmi doream această schimbare și aș fi plătit oricât, numai să ajung la Lourdes, să-mi "plâng" sfintei Fecioare "oful".

Pe drum, în autocar, aveam să descopăr și alte persoane care mergeau cu același scop. Asta mi-a dat și mai multă încredere!

Între timp am ajuns la Lourdes și, după ce ne-am cazat, am mers cu toții la grota aparițiilor. Se simțea acolo un fel de "prezență", un mister tainic, un fior care te cuprindea și care îți dădea o pace interioară inexplicabilă. Iar momentul atingerii pietrei pe care, la timpul aparițiilor, au călcat picioarele Preacuratei, a devenit de neuitat. Sigur, în prima zi, ca să fiu sinceră, cuprinsă de profunzimea a ceea ce trăiam, nu i-am amintit nimic sfintei Fecioare de schimbarea pe care mi-o doream. Așteptam doar să vină momentul potrivit!

Momentul însă nu a mai venit, pentru că, a doua zi, ne-am trezit cu toții în mijlocul unei inundații unice pentru Lourdes, inundație care a blocat orice acces la grota aparițiilor și treptat la tot sanctuarul. Așa am fost nevoiți ca, înainte de termen, să urcăm în autocar și să revenim acasă.

E inutil să spun că drumul spre casă a trezit în pelerinii prezenți o singură întrebare: "De ce?" De ce nu a făcut preasfânta Fecioară Maria o minune ca să îndepărteze ploaia, să nu inunde grota, piața și o parte din sanctuar? De ce au trebuit să fie privați o grămadă de bolnavi de efectul binefăcător al apei de la grotă? Oare ploaia, picăturile care curgeau din cer, erau lacrimile omenirii care suferă din cauza atâtor crize și a atâtor probleme sau erau lacrimile Mariei pentru păcatele omenirii?

Atunci mi-a venit o idee! Oare nu cumva întrebările pe care și le puneau pelerinii constituiau o încercare de a înțelege sensul ploii și al inundației de la Lourdes? În fond, ce puteau ei schimba din tot ceea ce se întâmplase acolo?! În realitate, nu-și doreau nici o schimbare, ci doar o înțelegere a realității pe care o trăiseră cu toții.

Găsisem în sfârșit soluția pentru problema mea. Nu trebuia să-i cer sfintei Fecioare să-mi schimbe familia, să-l schimbe pe soț, ci trebuia să-i cer să mă ajute să înțeleg de ce se comporta astfel, de ce nu mai era tandru și de ce mă privea uneori cu duritate. Și apoi, mai puteam eu să schimb o persoană care s-a comportat astfel toată viața sa până în acel moment? Oare nu doream prea mult?! În realitate însă trebuia să înțeleg doar de ce avea acest tip de comportament. Ce simplu!

Și din acel moment, până la întoarcerea propriu-zisă acasă, nu am făcut altceva decât să analizez situație după situație, întâmplare după întâmplare, atitudine după atitudine. Am făcut din viață un film, în care, pentru câteva ore, am jucat rolul principal. Și vreau să vă spun că am găsit foarte multe lucruri pe care trebuia să le schimb chiar la mine, pentru că, în realitate, eu eram cea care trebuia să înțeleagă mai mult și, pentru că nu înțelegeam, el se apăra prin lipsa de tandrețe, prin cuvintele dure pe care mi le adresa și prin privirea rece, care, de multe ori, mă îngheța.

Iar la întoarcere, m-am trezit deodată ca fiind eu cea tandră, mi-am propus să fiu eu cea care folosește cuvinte dulci, cuvinte pe care, probabil din cauza vârstei, nu le mai consideram potrivite. Dar oare iubirea are vârstă?! Recunosc că am lăsat uzura să ne caracterizeze viața. Am așteptat unul de la celălalt să facă primul pas și ne-am blocat în această așteptare.

Acum, îi mulțumesc Mariei că nu a "blocat" ploaia de la Lourdes. În caz contrar, eu aș fi continuat să fiu și astăzi "inundată" în familia mea de tot felul de atitudini pe care nu le înțelegeam, dar pe care le doream schimbate... de către soț (Elvira).

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat