Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREaTINULUI 
- Actualitatea -

Lucrători pastorali uciși în anul 2012

În fiecare an, Agenția "Fides" publică un raport cu privire la lucrătorii pastorali uciși. În anul 2012 au fost 12: 10 preoți, o călugăriță și o laică. Raportul, publicat la finalul anului trecut, face referință și la persecuțiile la care sunt supuși numeroși creștini, preoți, călugări și laici din întreaga lume.

Calculul făcut de "Fides" se referă la toți lucrătorii pastorali morți în mod violent.

Pentru al patrulea an consecutiv, cu numărul cel mai mare de lucrători pastorali uciși, figurează continentul american, scăldat de sângele a șase preoți. Urmează Africa, cu trei preoți și o călugăriță, apoi Asia, unde au fost uciși un preot și o laică.

Părintele Eduardo Teixeira (35 de ani), preot brazilian, a fost asasinat la 16 decembrie, în localitatea Novo Hamburgo (Brazilia), în cursul unui jaf. Părintele Teixeira și un alt preot erau opriți la un semafor când s-au apropiat doi hoți. Cei doi preoți au fost constrânși să-i urmeze într-un parc și, după ce a dat portofelul, părintele Eduardo a fost împușcat cu cel puțin două gloanțe în timp ce încerca să se întoarcă la automobil. Părintele Teixeira, preot de 3 ani, era paroh la "Santa Terezinha de Campo Bom" și recent fusese numit paroh la o altă parohie.

Sora Liliane Mapalayi (32 de ani), din Congregația "Surorile Carității lui Isus și a Mariei", a fost înjunghiată mortal de un individ la 2 februarie, la Kananga (R.D. Congo). Călugărița se ocupa de contabilitatea unui liceu gestionat de congregația sa. Părintele Anastasius Nsherenguzi (43 de ani), preot din Dieceza de Kayanga (Tanzania), a fost grav rănit la 6 aprilie, în Vinerea Sfântă, și a decedat ziua următoare, după câteva ore de agonie fără a destăinui vreun amănunt despre cele întâmplate. S-a ajuns la concluzia că părintele Nsherenguzi se întorcea acasă de la Bushangaro, zona parohială unde a mers pentru o celebrare religioasă. Pe drum s-a întâlnit cu câțiva tineri care se certau și a intervenit ca scandalul să nu degenereze, însă a fost lovit de unul dintre tineri cu o piatră mare, care i-a provocat răni mortale.

Părintele Jenaro Avina García (63 de ani), paroh la Parohia "Neprihănita Zămislire" din Atizapan de Zaragoza, în Arhidieceza de Tlalnepantla (Mexic), a fost asasinat în locuința sa la primele ore din ziua de 28 ianuarie. "Biserica locală din Tlalnepantla - a subliniat comunicatul arhiepiscopului - condamnă în mod absolut toate actele de violență care au loc, nu numai împotriva catolicilor, ci împotriva tuturor persoanelor, indiferent de rasă, de limbă și de religie".

Conchita Francisco (62 de ani), lucrătoare pastorală, văduvă și mamă a doi copii, a fost ucisă cu gloanțe în fața catedralei catolice din Bongao, în provincia filipineză Tawi-Tawi, la 13 noiembrie. Femeia tocmai ieșise din biserică, unde, ca în fiecare zi, condusese recitarea Rozariului și participase la Liturghie. Conchita, numită "Ching", era un pilastru în activitățile pastorale ale micii Biserici locale. În urmă cu zece ani și soțul ei a fost ucis. Era președinta școlii de gradul al doilea în cadrul campusului "Mindanao State University" (MSU) la Bongao și, conform unor surse locale, omuciderea ar putea să fie legată de probleme inerente muncii sale în structură.

Conform datelor agenției "Fides", în deceniul 1980-1989 au fost uciși în mod violent 115 misionari. Numărul este însă mai mare, cel raportat referindu-se doar la cazurile confirmate. În anii 1990-2000 au fost uciși 604 misionari (numai genocidul din Ruanda - 1994 - a avut cel puțin 248 de victime). În anii 2001-2011, numărul total de lucrători pastorali uciși a fost de 281.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat