Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesaj pentru Postul Mare -

A crede în caritate trezește caritate

În contextul Anului Credinței, Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare 2013, având tema A crede în caritate trezește caritate, se focalizează asupra raportului care trebuie să existe între credință și caritate. După cum a făcut și în enciclica Deus caritas est, papa Benedict pleacă în Mesajul său de la afirmația apostolului Ioan: "Noi am cunoscut și am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are față de noi" (1In 4,16).

Textul este structurat în patru părți.

În prima parte se vorbește despre "Credința ca răspuns la iubirea lui Dumnezeu". Deoarece "creștinul este o persoană cucerită de iubirea lui Cristos..., este deschis în mod profund și concret la iubirea față de aproapele". Mesajul arată în continuare că omul trebuie să acționeze tocmai din "iubirea bazată pe credință".

În al doilea punct, "Caritatea ca viață în credință", se evidențiază că întreaga viață creștină este un răspuns la iubirea lui Dumnezeu, iar atunci "când lăsăm spațiu iubirii lui Dumnezeu, suntem făcuți asemenea cu el, părtași de însăși caritatea sa", iar credința noastră devine "activă prin iubire".

Aceste realități din primele puncte duc la "Împletirea indisolubilă între credință și caritate", al treilea punct. Aici se vorbește despre două dimensiuni. În primul rând credința adevărată nu există fără fapte, fiind "limitantă atitudinea celui care pune în mod așa de puternic accentul pe prioritatea și caracterul decisiv al credinței" încât să "disprețuiască faptele concrete ale carității și s-o reducă pe aceasta la un umanitarism generic". Pe de altă parte, se insistă în mesaj, caritatea trezește credința, adică este mărturie; nu trebuie subliniată o supremație a uneia în detrimentul celeilalte: "Pentru o viață spirituală sănătoasă este necesar să fugim atât de fideism cât și de activismul moralist". În acest sens sunt dați ca exemplu apostolii - care vesteau evanghelia îngrijindu-se și de cei săraci - și exemplul Martei și a Mariei, care au îmbinat contemplația și acțiunea.

În împlinirea carității un rol important îl are evanghelizarea, adică "slujirea cuvântului", ea fiind "cea mai înaltă și integrală promovare a persoanei umane".

În ultimul punct al Mesajului, "Prioritatea credinței, primatul carității", se arată că credința precedă caritatea, dar se descoperă cu adevărat numai dacă este încoronată de ea.

Sfântul Părinte încheie cu urarea de a trăi "timpul prețios reînsuflețind credința în Isus Cristos pentru a intra în însuși circuitul său de iubire față de Tatăl și față de orice frate și soră pe care-i întâlnim în viața noastră".

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat