Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Ne-au mai scris de sărbători: Viorel Pașca (Alba-Iulia); Ioan Noea (Iași); Elena Dascălu (Iași); Făgărășanu Viorica și Creța Vasile (București); Ștefania Georgescu (Moinești); Gabriel Suciu (Miercurea Ciuc); Erwin Josef Țigla (Reșița); pr. Pavel Butnariu (Buzău); pr. Dominic Hîrja (București); Surorile "Sfântul Carol Borromeu" (Gioseni); Surorile Franciscane Misionare de Assisi (Singureni); Congregația Inimii Neprihănite Casa "Sfântul Iosif" (Odorheiu-Secuiesc); Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan (Roman); Institutul Teologic (Cernica); Asociația Kolping Moldova (Bacău); Fundația Pacea (Roman); Acțiunea Catolică (Iași); Familiile din Nazaret (Iași); fam. Crișan Vasile (Sânmihai de Pădure); fam. Șpan Marin (Baia Mare); Fam. Niculescu Maria Elisabeta (Constanța). Vă mulțumim pentru gândurile trimise!

- Galina P. Pajura (București). "În noul an, care acum vine / Primind din ceruri haruri divine. / S-aveți numai împliniri depline. // Dar și-n anii următori / Zilnic și în sărbători / În continuare ne fiți buni păstori".

Vă mulțumim pentru urări și pentru gândurile frumoase. La centenarul revistei vă mulțumim și pentru frumoasele criptografii pe care ni le trimiteți.

- Diana Gal (Bacău). Am primit în fiecare lună contribuțiile dv., inclusiv ultima legată de Catedra Sfântul Petru. Toate articolele sunt interesante, dar prioritățile revistei nu au permis să le dăm curs. Ne-ar bucura dacă ați nota câteva gânduri legate de centenarul revistei, așa cum se sugerează la N.B. de la pag. 19. Vă mulțumim și pentru urările trimise!

- Gheorghe Farcaș (Roman). "Pentru mine revista "Lumina creștinului" este ceva prețios, o urmăresc lună de lună și o apreciez ca pe o lumină, far călăuzitor! La mulți ani!".

Ne bucurăm că prețuiți revista și că o citiți lună de lună. Vă mulțumim și pentru urări!

- M.T. (e-mail). "Locuiesc în Roma. Părinții mei, care locuiesc într-o localitate din județul Bacău, mi-au spus că preoții din localitate cer o taxă fixă de 30 euro pentru a binecuvânta casele. Cred că este ilegală, deoarece oamenii fac donații și apoi părinții mei nu lucrează și nu au nici un salariu. Vă rugăm să luați măsuri! Mulțumesc".

Binecuvântarea caselor înseamnă rugăciune făcută de preot cu membrii familiei. Pentru aceasta nu este nici o taxă. Există o taxă anuală pentru susținerea Bisericii, numită simbrie sau, în alte locuri, taxa de cult. Ea s-a fixat la nivel de dieceză, și este de 120 lei de familie. Aceasta își găsește justificarea într-una dintre cele cinci porunci ale Bisericii care spune: "Să plătești Bisericii simbria și celelalte datorii după legi și obiceiuri". Suntem convinși că dv., plecând în Italia, nu ați uitat de poruncile lui Dumnezeu și ale Bisericii și că acolo unde sunteți, ca o membră a Bisericii, încercați să le împliniți, inclusiv cea referitoare la susținerea Bisericii. Pentru familiile care nu au nici o posibilitate, părintele paroh reduce taxa sau nu o ia deloc. În caz de nelămuriri nu ezitați să ne scrieți.

- Dorin Teodorescu (Sibiu). "La început de an calendaristic, vă doresc dv. și întregii echipe de la "Presa Bună", La mulți ani! și luminoase izbânzi în frumoasa activitate de editori ai Cuvântului. Apreciez faptul că, în ce privește broșura "De la răsărit până la apus", ați încredințat meditațiile unor tineri preoți români, cu har și talent, cum este cel din această lună (ianuarie). Vă felicit pentru nivelul ridicat, pe care l-ați impus stilisticii epice și corectitudinii gramaticale, la care sunt scrise meditațiile. În plus, mi se pare inspirată și necesară această "preluare de ștafetă" de la comentatorii consacrați, de până acum, ai rubricii. (Vă sugerez, totuși, să nu renunțați definitiv la aceștia - măcar la "zile mari"). În viitor, poate, vor apărea și comentatori laici valoroși. Ar fi dovada că revista și-a atins o țintă importantă, aceea de a stârni și încuraja căutările individuale ale cititorului, în plan mistic, odată cu înțelegerea profundă a mesajului evanghelic. Doamne, ajută!".

Vă mulțumim pentru urări și pentru cuvintele pe care le-ați scris. Sugestiile dv. ne sunt de folos. Trebuie să-i găsim pe acei laici care ar putea să scrie. Îi căutăm. Dacă ne veți propune câteva nume vom fi bucuroși să luăm legătura cu ei, mai ales pentru meditațiile din 2014. Am notat mesajul dv. și în această revistă cu speranța că cei care ar putea și ar dori să scrie ne vor contacta.

- M.D. (Bacău). "Am o fiică pe care o cheamă Tatiana. În calendar, anii trecuți la 12 ianuarie era sfânta Tatiana. Anul acesta nu mai este și nu înțeleg de ce. Vă rog să mă lămuriți cum Tatiana era sfântă și acum nu mai este?".

Vă mulțumim că ne-ați scris. Într-adevăr, în calendarul de perete din anul acesta au intervenit modificări. Credem că deja părintele paroh a explicat în biserică cum stau lucrurile, deoarece acestea au fost discutate în ședințele decanale după ce mai înainte s-au analizat în Consiliul Prezbiteral (25 aprilie 2012). Atunci s-a pus în discuție obligativitatea adaptării calendarului după normele Congregației pentru Cultul Divin. Cartea care îi conține pe toți sfinții și fericiții prezenți astăzi în cultul Bisericii se numește "Martirologiul roman" (în total ediția din 2001 are 6.538 de nume: 15-18 în fiecare zi). Explicații la această carte au fost publicate în revista din iunie 2012. Calendarele diecezelor trebuie să-și extragă sfinții de aici. Calendarul nostru nu era în sintonie cu această carte. În decursul anilor, în dorința ca fiecare să aibă un patron, s-au introdus noi nume, fără a verifica dacă sunt sau nu în "Martirologiu". S-au multiplicat astfel erorile (dubluri de nume, sfinți sărbătoriți la alte date, sfinți cu date istorice insuficiente). Calendarul de perete din anul 2013 a fost corectat după "Martirologiu" care, în afară de faptul că nu a introdus numele acelor sfinți, martiri sau fericiți despre care nu sunt date istorice suficiente, a revizuit și completat numele sfinților conform ultimelor cercetări în domeniu. Este clar: într-un calendar de perete nu pot să încapă toți sfinții din "Martirologiu". A trebuit să fie făcută și o selecție în funcție de numele cele mai cunoscute sau mai apropiate de zona noastră. Erorile (omisiuni ale unor nume cunoscute care sunt în "Martirologiu" sau nume scrise greșit), fiind semnalate, se vor corecta în edițiile viitoare. Dacă numele unui sfânt nu apare în cartea liturgică numită "Martirologiu", aceasta nu înseamnă că el nu există, ci doar că nu sunt suficiente informații ca sa poată fi înscris și propus pentru cultul public. Numele celor care nu apar în "Martirologiu", alături de cei care apar se pot găsi în "Viețile sfinților", în "Acta sanctorum" sau pe diferite site-uri cum ar fi www.santiebeati.it. Cu privire la sfânta Tatiana, ea nu apare în "Martirologiu". Nu sunt suficiente informații istorice despre viața ei. Ea este notată în materialele pomenite mai sus ca fiind o tânără martirizată la Roma, dată ca hrană la fiare în anul 230. Fără îndoială, dv. puteți s-o sărbătoriți în continuare la 12 ianuarie și în acea zi să-i sugerați fiicei dv. să se roage mai mult, să se spovedească și să se împărtășească.

- Pr. Anton Bișoc (Voievodeasa). "Înainte de război a apărut la București o broșură cu titlul: "Istoria unei convertiri, Anastasia prințesă de Georgia". Cartea a fost retipărită de pr. Ciuraru la Buzău. Ar fi ceva ideal ca, acum în Anul Credinței, să o tipăriți la "Presa Bună". Este ceva foarte mișcător și educativ".

Vă mulțumim pentru sugestie. Dacă o vom găsi vom încerca s-o tipărim. Deocamdată nu am dat de carte.

- A.B. (București). "M-am tot uitat la discuțiile generate de incinerarea regizorului Sergiu Nicolaescu. Am înțeles cum stau lucrurile în Biserica Ortodoxă și cine nu respectă regulile nu are parte de slujbă. Aș dori să știu și care este practica acceptată din Biserica Catolică. Sunt abonat la revista "Lumina creștinului" și vă mulțumesc pentru răspunsul pe care îl voi primi".

Regula de bază și în Biserica Catolică este înhumarea ca respect față de trup. În catehism este notat ca o faptă de binefacere de a înmormânta pe cei morți. Biserica Catolică acceptă (iulie 1963) și incinerarea atunci când este bine motivată, ca de exemplu de lipsa locurilor în cimitir sau de costurile foarte mari (de exemplu, cineva moare în străinătate și este peste posibilitățile familiei de a-l aduce acasă). În acest caz asistența religioasă este acordată. În cazul în care incinerarea este motivată de alte concepții străine de creștinism, cum ar fi reîncarnarea sau incinerarea urmată de aruncarea cenușii în mare, în lacuri sau în păduri pentru a se contopi cu natura, serviciul religios este refuzat. Refuzul funeraliilor se verifică și atunci când urna cu cenușă este păstrată în alte locuri decât cele dedicate acestui scop. Codul de drept canonic (can. 1176 ? 3.) spune clar: "Biserica recomandă stăruitor ca să se păstreze piosul obicei de a se înhuma trupurile celor morți; totuși, nu interzice incinerarea, afară de cazul când aceasta a fost aleasă din motive contrare învățăturii creștine". Aceeași idee este și în Catehismul Bisericii Catolice. Pe de altă parte, trebuie spus, așa cum ați subliniat și dv., că orice credincios, dacă se declară membru al unei Biserici, trebuie să respecte regulile acelei Biserici. În momentul când nu o face înseamnă că acceptă și consecințele propriilor alegeri.

N.B. Așteptăm scrisorile și mesajele dv. pe adresa redacției (Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași) sau prin e-mail: cornel@ercis.ro. Prin bunăvoința pr. Alois Bulai, profesor de Biblie la Institutul Teologic, intenționăm să răspundem pe o coloană sau două și la întrebări legate de Sfânta Scriptură. Așteptăm și asemenea întrebări.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat