Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Exerciții spirituale
În Vatican, exercițiile spirituale pentru Postul Mare, în prezența papei, se vor ține începând cu 17 februarie, prima duminică din Postul Mare, și se vor încheia sâmbătă, 23 februarie. În acest an, meditațiile vor fi conduse de cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical al Culturii.

Ziua Păcii
Pentru celebrarea celei de a 46-a Zi Mondială a Păcii, de la 1 ianuarie, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea a ales tema: "Fericiți făcătorii de pace". În actualul context mondial, mesajul papei îi încurajează pe toți să se simtă responsabili de făurirea păcii. Mesajul include o reflecție etică asupra unor măsuri adoptate, în lume, pentru a soluționa criza economică și financiară, urgența educativă, criza instituțiilor și a politicii care, în multe cazuri, este și o criză a democrației. Ziua Mondială a Păcii a fost instituită de papa Paul al VI-lea în anul 1967.

În apărarea familiei
La Paris, zeci de mii de persoane au participat duminică, 13 ianuarie, la manifestația în favoarea familiei. Cu titlul "Manifestație pentru toți", inițiativa și-a dorit să-l convingă pe președintele socialist Hollande să nu introducă în Franța legea privitoare la așa-numita "căsătorie pentru toți", care ar permite căsătoria dintre persoane de același sex și dreptul acestora de a adopta copii. Având motoul "Ne-am născut dintr-un bărbat și o femeie", manifestația s-a desfășurat în mod pacific, printre manifestanți numărându-se catolici, protestanți, musulmani, evrei și exponenți ai lumii civile.

Domul din Köln
Preasfințitul Petru Gherghel s-a numărat printre cei 5.000 de participanți la celebrarea desfășurată în domul din Köln (Germania), în sărbătoarea Epifaniei Domnului, 6 ianuarie. Într-o relatare de la eveniment, episcopul de Iași a scris: "În cele două zile de celebrări, mai întâi cea prefestivă, și apoi solemnitatea Epifaniei Domnului cu Liturghia pontificală celebrată de venerabilul cardinal Joachim Meisner, înconjurat de episcopii săi auxiliari, de episcopii invitați și de o mulțime de prelați, persoane consacrate și de nenumărați pelerini, am simțit și trăit bucuria frumuseții credinței și splendoarea evangheliei în fața tuturor celorlalte lucruri pământești ce par să-și piardă cu totul atracția și vraja trecătoare".

Don Bosco la 125 de ani
S-au împlinit 125 de ani de la moartea sfântului Don Bosco. Cunoscutul sfânt italian îndrăgit de tineri a murit la Torino, la 31 ianuarie 1888, la 72 de ani. A fost declarat fericit în anul 1929, și sfânt la 1 aprilie 1934. În urmă cu șase ani, caseta de sticlă cu statuia lui Don Bosco în mărime naturală, ce conține și mâna dreaptă a sfântului, a pornit de la Torino într-un pelerinaj care se va încheia anul acesta. Pelerinajul relicvei în cele cinci continente a fost inițiat ca pregătire a sărbătoririi, în anul 2015, la 200 de ani de la nașterea sfântului Ioan Bosco.

Centenar la Kirche in Not
Pr. Werenfried van Straaten, care ar fi sărbătorit 100 de ani, la 17 ianuarie, a demarat în anul 1947 ceea ce avea să devină actuala organizație caritabilă Kirche in Not (KIN - "Bisericii în Nevoie"). A murit la 90 de ani, în ianuarie 2003, când KIN activa deja în peste 130 de țări din lumea întreagă, cu cel puțin 5.000 de proiecte anual - ajutoare pentru refugiați, pregătirea seminariștilor, ajutorarea preoților, biserici și alte clădiri ecleziale, radiouri catolice și diverse inițiative media. Centenarul fondatorului este marcat prin Liturghii, conferințe și diverse evenimente.

Capitul franciscan
Frați franciscani, reprezentanți ai celor 4.300 de franciscani din 65 de țări, s-au reunit la Assisi, la al 200-lea Capitul General al Franciscanilor Conventuali, în perioada 19 ianuarie - 18 februarie, cu misiunea de a decide orientarea Ordinului Franciscan pentru următorii șase ani și pentru a alege o nouă conducere. Sunt prezenți 88 de frați cu drept de vot și 11 frați auditori, fără drept de vot. În lista participanților sunt fr. Emilian Cătălin (ministru provincial al Provinciei "Sfântul Iosif" din România) și frații Ion Ciuraru, Sorin-Adrian Giurgi și Maximilian Pal (delegați provinciali). Alegerea noului ministru general a fost programată pentru 29 ianuarie.

Diaconi
- Iosif Pătrășcan a fost hirotonit diacon la 18 noiembrie 2012 la Torino. Născut la 12 aprilie 1974, în Horgești, Iosif Pătrășcan a fost admis la Institutul Teologic din Iași în anul 1990. S-a retras, a revenit, iar anul 1996 a plecat în Italia. A intrat mai întâi într-o congregație, după care a lucrat și a continuat studiul teologiei la Torino. Sfințirea întru diaconat a avut loc în catedrala din Torino, când arhiepiscopul Cesare Nosiglia a hirotonit 12 diaconi și a deschis Sinodul tinerilor în Dieceza de Torino. Urmează să fie sfințit preot pentru Dieceza de Torino, la 15 iunie 2013.
- În catedrala din Ferrara, sâmbătă, 8 decembrie 2012, Adrian Gabor, originar din Iugani, a fost sfințit diacon împreună cu alți șapte confrați, de către arhiepiscopul Paolo Rabitti, fiind încardinat în Dieceza de Ferrara-Comacchio (Italia). În anul 1997 a intrat în Seminarul Liceal "Sfântul Iosif" din Bacău, apoi a continuat studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. După anul V, la invitația unui preot, a plecat în Italia, unde, din anul 2011, a intrat în Seminarul diecezan din Ferrara. Este student în anul VI de teologie la Studiul Teologic "Sfântul Anton" din Bologna (Italia).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat