Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Aceeași lume, mai mult praf...

E vorba de Africa, de continentul acela uitat de lume, care te face să-ți amintești cu drag de orele de geografie în care te chinuiai să înveți continentele. Acum e altceva. Deschizi ochii și îți dai seama că nu te mai afli în fața globului pământesc pentru a pune degetul pe Africa, ci picioarele tale ating pământul african. În aeroport nu prea sesizezi diferența, sunt mai mulți oameni de culoare pe metru pătrat, ce-i drept, însă părăsindu-l, aerul foarte cald te obligă să te oprești și să-ți tragi un pic sufletul. Mai departe nu-ți rămâne decât să-ți dai seama că totul e la fel. E aceeași lume, deși nu e totul modern, sunt tot oameni, deși pielea are o altă culoare, și e mai mult praf.

Dacă te înarmezi cu aparate de fotografiat și cu alte zeci de aparate pentru a putea memora orice mișcare de-a lor, consternat, vei observa că cel care e în prim plan ești tu. E normal, ești alb. Dar... ce înseamnă că ești alb? Ei nu au aparate de fotografiat și nu se mulțumesc numai cu privitul. Copiii, de exemplu, se apropie încet și, dacă au acceptul tău, devii jucăria lor. Una de pluș, supusă diferitelor experimente care implică mângâieri și culminează cu trasul de păr. Inevitabil, își dau seama că te doare și pe tine. Nu omit să amintesc aici episodul în care un copil m-a întrebat dacă îi pot da un fir de păr de pe mâna mea ca să-l păstreze. Mi-a spus că va avea grijă de el.

Durere, întrebări existențiale, e aceeași lume...

Ești în Africa. Te trezești în fața celor de acolo și vezi că ai doar un cap, doua mâini și două picioare. Neputincios, înțelegi că acum nu mai privești acele imagini cu africani atârnate pe pereți, însoțite de texte tulburătoare. Ești aici, acum. În aceste momente te doare enorm când vezi că singurul ajutor pe care-l poți oferi e zâmbetul tău, însă rămâi fascinat când îi vezi forța. Ușor, ușor îți dai seama cât de important este orice dar oferit, dar peste toate e mai important ca un alb să fie aici, să-l prindă pe cel negru de mână, să-l salute în limba lui și să înceapă să înțeleagă viața, dând mărturie despre Dumnezeu.

De ce ești alb? Ce ai făcut ca să fii alb? De ce un negru privește așa un alb? De ce lumea de aici arată atât de diferit? Sunt întrebări la care numai o inimă deschisă poate răspunde.

E aceeași lume, mai săracă ce-i drept; sunt tot oameni, pentru că am văzut lacrimi, am văzut zâmbete, am văzut iubire, am văzut ură; doar că e mai mult praf...

Mădălin-Dominic Bărbuț



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat