Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Gânduri la centenar

Tinerețea revistei

La cei 100 de ani ai săi, Lumina creștinului este o revistă tânără, deoarece se reînnoiește permanent, își păstrează entuziasmul și își hrănește dorința de a crește mai mult. De-a lungul acestui secol atâția tineri, din diferite generații, au avut-o în mână, au răsfoit-o, au citit-o, au aprofundat-o. Numai Dumnezeu știe câte răspunsuri au fost găsite în această revistă, câtă dorință de a crește în credință, câtă speranță a fost sorbită! Tinerii găsesc în paginile luminoase ale revistei cuvântul lui Dumnezeu, modele de credință, explicații, îndemnuri, informații etc.

Lumina creștinului a reflectat întotdeauna activitățile pentru tineri ce s-au desfășurat în dieceza noastră, dar și marile evenimente ale Bisericii în care tinerii au fost protagoniști. Niciodată nu au fost uitați copiii, care găsesc mereu "colțul de rai" în paginile revistei.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul revistei Lumina creștinului și pentru toate persoanele generoase care de-a lungul timpului au zidit credința din inimile oamenilor prin intermediul muncii lor!

La mulți ani și la mai mare, Lumina creștinului!

Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor

* * *

Dacă un pașaport acordă dreptul unei persoane să se legitimeze și să circule liber într-o țară străină, iată că și revista Lumina creștinului acordă dreptul unei minorități catolice să ridice fruntea și să se legitimeze într-o țară majoritar ortodoxă. Consider că revista are o misiune de îndeplinit, inimi de atins, și o cărămidă de pus la schimbarea lumii în ceea ce visăm cu toții. Noi, cititorii, trebuie să fim recunoscători pentru fiecare lecție învățată de pe urma ei.

Cred că cel mai des urmăresc articolele pentru tineri, deoarece, fiind tânără și trăind într-o mare diversitate de tineri, fiecare subiect în ceea ce ne privește reprezintă o provocare pentru noi. Consider că noi, tinerii, avem cea mai mare nevoie de Lumina creștinului, este tezaurul de care nu ne putem lipsi lună de lună.

Având în vedere că revista probează vechea zicală Omul sfințește locul și că în perimetrul ei au avut loc întâmplări, revelații, descoperiri ale sinelui și ale celorlalți, consider că revista este "prin excelență" bine structurată și organizată și de aceea ea nu necesită îmbunătățiri, ci poate doar felicitări și viață lungă acestui pașaport al credincioșilor catolici din România.

Maria-Simona Apetri (Iași)

* * *

În primul rând "La mulți ani"! Un an nou binecuvântat tuturor celor care fac posibilă apariția revistei Lumina creștinului! O sută de ani este într-adevăr o realizare și felicitări pentru fidelitate!

Lumina creștinului este o revistă cuminte care nu provoacă, ci dorește să țină credinciosul ascultător și fidel cu ceea ce a învățat de la părinți, de la părintele paroh. Pentru cei care vor mai mult de atât, există alte posibilități de a citi articole religioase sau cu teme spirituale pe diferite site-uri (unele chiar într-o limbă străină) cu meditații și articole ceva mai polemice. Eu, de exemplu, citesc printre altele cu plăcere articolele și meditațiile părintelui iezuit american James Martin și din câte observ pe facebook suntem mai mulți în număr.

Poate că ar fi interesant să contribuie la revistă și frații noștri ortodocși. Articolele lor ar contribui mult la o atmosferă frumoasă în dieceză, o atmosferă de comuniune și i-ar da și revistei ceva al ei, ceva deosebit.

Mult succes mai departe și Doamne, ajută!

Gilberta Hobincu

* * *

Revista îmi prilejuiește întâlnirea lunară cu spiritualitatea și viața Bisericii. Lectura tuturor articolelor îmi dă bucurie și speranță în trăirea credinței și mă stimulează în împărtășirea față de aproapele, a iubirii lui Cristos. Cu plăcere și interes deosebit mă aplec asupra articolelor din secțiunea "Istorie" (figuri ilustre, mesajul sfinților, locuri sfinte), din secțiunea "Spiritualitate" (mesaje, tradiție) și din secțiunea "Actualitate" (știri, lege, sănătate). Aș dori să apară mai mult prezentarea tradiției Bisericii. La ceas aniversar, colectivului de redacție: La mulți și binecuvântați ani! (Adrian Petruț)

* * *

În primul rând, urez revistei un călduros La mulți ani!

Ce înseamnă revista pentru mine? O lumină pentru suflet. Este o revistă bine structurată, cu articole diversificate pe care eu o citesc cu multă plăcere.

Ce propuneri am? O pagină dedicată vieții sfinților (Rita, Clara, Tereza, Brigitta, Andrei, Ștefan, Benedict, Ieremia Valahul etc.) viața și activitatea lor spirituală, ce dar au lăsat ei omenirii creștine. O pagină de dialog cu preoții misionari și cu preoții din Dieceza de Iași? unde își desfășoară activitatea, care este crezul lor, ce au reușit să facă pentru Biserică și laici (...). (Marsilia Asaftei)

* * *

Redacției Lumina creștinului: La mulți ani! Pentru un an frumos, plin de împliniri, prosperitate și bucurii! Pentru această deosebită aniversare a revistei! Răspund și la întrebările aniversare:

La suta de ani, Lumina creștinului,
Se-nvăluie-n falduri de timp, în voință,
Falnice-aripi nesupuse destinului,
Vibrând în istorii, lumini și credință!

Mă-ncântă în totul și gându-mi dezleagă,
Reflecții, eseuri, tablete, poeme,
Când fila vuiește în valuri întreagă,
Copii și familii, credința în teme!

Visez, pe o manșetă sau pe jumătate,
Să fie-nfiripat portret din parohii,
Preoți în vrednicie, cinste în cetate,
Nu doar atunci, discret, plecând spre veșnicii,
Ei merită ca truda lor deplină,
S-apară-n viaț-odată în "Lumină".

Martin Cata (Huși)

* * *

N.B. Așteptăm în continuare, în acest an jubiliar, impresiile, gândurile și propunerile cititorilor prin poștă pe adresa Redacției (Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași) sau prin e-mail: editor@ercis.ro. Cei care doresc să scrie se pot orienta după întrebările: Ce înseamnă "Lumina creștinului" pentru dv.? Ce articole urmăriți cel mai mult în paginile revistei? Ce propuneri aveți pentru îmbunătățirea revistei? Până acum au trimis gândurile lor: Daniela Andriș, Maria-Simona Apetri, Marsilia Asaftei, Maria și Joan Bäet, Martin Cata, Martin Doboș, Petru Gălățeanu, Gilberta Hobincu, Victor-Gavril Năsui, Adrian Petruț.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat