Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Pașii credinței. Elanul credinței

Continuăm itinerarul nostru prin reflecții care să ne ajute să trăim credința cu mult curaj, în condiția noastră de tineri. În numărul precedent ne-am oprit asupra exemplului lui Abraham, numit de sfântul Paul "părintele tuturor celor care cred". În viața sa am remarcat "componentele" cele mai relevante ale credinței, aspecte care ne-au ajutat să ne încărcăm cu o doză semnificativă de încredere pentru noul an.

Mai facem un pas spre... porțile Noului Testament. Aici se remarcă credința tânără, dar profundă, a Mariei, fata simplă și umilă din Nazaret. Tocmai vârsta ei spune că tinerețea este un timp potrivit pentru a trăi cu intensitate aventura credinței. Papa Benedict al XVI-lea spunea în Mesajul pentru Cea de-a XXVI-a Zi Mondială a Tineretului: "Dragi tineri, Biserica se bazează pe voi! Are nevoie de credința voastră vie, de caritatea voastră creativă și de dinamismul speranței voastre. Prezența voastră reînnoiește Biserica, o întinerește și-i dăruiește un nou elan". Aceste cuvinte scot în evidență forța credinței tinerilor, dacă aceștia o iau în serios și dacă îl pun pe Cristos în centrul vieții lor. Așa cum a făcut și Maria!

Evanghelistul Luca, în relatarea dialogului dintre îngerul Gabriel și Maria, scoate în evidență exemplul luminos al credinței Mariei. Aceasta ascultă uluită cuvintele îngerului, nu refuză mesajul lui Dumnezeu, nu se ascunde sub amăgirea că ar fi o nălucă. Chiar dacă nu se aștepta la acest lucru, știe că Dumnezeu vorbește oamenilor, că este aproape de ei, că este un Dumnezeu care cere colaborarea omului tocmai pentru că este creatura sa cea mai valoroasă. Maria rămâne și mai uimită când îngerul începe să îi spună cum se vor desfășura evenimentele: "Vei zămisli și vei naște un fiu și-l veni numi Isus". Acum lucrurile se complică și mai mult, deoarece Maria înțelege din ce în ce mai puțin. Nu poate să-și imagineze cum se vor întâmpla toate acestea. Răspunsul îngerului, "La Dumnezeu nimic nu este imposibil", hrănește încrederea sa și declanșează răspunsul său plin de credință: "Fie mie după cuvântul tău".

Maria se deschide unui plan măreț al lui Dumnezeu, spune "da" unei aventuri minunate a credinței care va duce la nașterea Mântuitorului. Pariază totul pe Dumnezeu, convinsă fiind că el nu poate decât să realizeze lucruri mărețe nu numai pentru o persoană, ci pentru întreaga omenire. Credința Mariei este autentică și profundă, deoarece are în ea toate "ingredientele" necesare: ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, încredere, renunțare la planurile proprii, disponibilitate etc.

Așa cum îngerul Gabriel a intrat în casa Mariei intră și în casa fiecăruia dintre noi pentru a cere colaborarea noastră. "Da"-ul nostru este important! Poate construi enorm, așa cum "nu"-ul nostru poate strica multe lucruri, chiar dacă Dumnezeu știe să scrie drept pe rândurile strâmbe ale istoriei noastre. Cât de mult a contat răspunsul unei fete umile din Nazaret! Maria a spus "da" și Isus s-a născut! Am rămâne înmărmuriți dacă am ști câte lucruri depind de micile noastre "da"-uri spuse la timpul potrivit și cu încrederea că la Dumnezeu nimic nu este imposibil. Atâta timp cât vrem ca lucrurile să fie după "cuvântul nostru", nu vom putea descoperi lucrurile mărețe pe care Dumnezeu le poate face cu viața noastră. Dacă însă orientăm viața noastră după "cuvântul său", atunci vom vedea și trăi lucruri minunate.

Aristotel i-a spus într-o zi lui Alexandru cel Mare care se pregătea să plece într-o luptă: "Așteaptă să atingi o vârstă mai înaintată, astfel vei lupta cu mai multă prudență". "Este adevărat - răspunse Alexandru cel Mare - dar între timp voi pierde elanul tinereții".

Elanul tinereții trebuie să fie și elanul credinței, așa cum a fost pentru Maria!

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat