Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

A trecut la cele veșnice: Prelatul Albert Holenstein

La Feldkirch (Austria), în clinica unde era internat pentru îngrijiri medicale, a decedat în dimineața zilei de 3 ianuarie prelatul Albert Holenstein.

Prelatul Holenstein a avut o predilecție deosebită pentru Dieceza de Iași și pentru Seminarul din Iași, pentru preoții diecezei, cărora le-a dedicat mai multe scrieri cu caracter pastoral; a ajutat foarte mult la construirea noii clădiri a Seminarului din Iași, a catedralei, precum și la construirea mai multor biserici și case parohiale; de asemenea, a susținut mai mulți seminariști și preoți pentru studiile de specializare la Roma. Nu a uitat nici de Surorile Institutului Diecezan "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", cărora le-a creat condiții mai bune de lucru și de locuit la Seminar și la Episcopie. Și spitalul din Barticești a fost susținut cu o sumă de bani chiar la început când s-a turnat temelia și, ulterior, prin trimiterea unor aparate medicale pentru laborator și investigații.

La aflarea veștii morții prelatului, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au trimis o scrisoare de condoleanțe adresată prelatului dr. Benno Elbs, administrator al Diecezei de Feldkirch. "Cu mare tristețe am primit știrea despre moartea prelatului Albert Holenstein. În ultima perioadă, de un an și jumătate, el a trebuit să ducă o cruce grea. Dumneavoastră și întregii Dieceze de Feldkirch vă exprimăm condoleanțele noastre sincere și-l recomandăm pe prietenul și binefăcătorul nostru, părintele Albert, milostivirii lui Dumnezeu. Am admirat mereu inima sa mare și deschisă pe care a avut-o pentru toți oamenii, mai ales ne-a impresionat angajamentul său de a construi punți și drumuri spre lumea întreagă; (...) în ultimii 20 de ani ne-a însoțit mereu cu sfatul și fapta, oferindu-ne un sprijin substanțial în mod concret și generos", se precizează în mesaj.

La funeraliile din Bregenz (Austria), care s-au desfășurat în ziua de 12 ianuarie, au participat trei episcopi, circa 50 de preoți și un mare număr de credincioși laici.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Elmar Fischer, episcop emerit de Feldkirch, alături de PS Ludwig Schwarz, episcop diecezan de Linz, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și preoți din Dieceza de Feldkirch, între care și cei nouă preoți din Moldova care lucrează în această dieceză. Din România au mai fost prezenți: pr. dr. Ștefan Lupu, pr. dr. Wilhelm Dancă și pr. Florin Sescu.

Omilia a fost ținută de pr. dr. Paul Solomon, care a scos în evidență slujirea preoțească exemplară a prelatului Holenstein și angajamentul său în favoarea celor nevoiași.

După Liturghie, cortegiul funerar s-a îndreptat spre cimitirul orășenesc unde a fost depus trupul neînsuflețit al prelatului Albert Holenstein, în așteptarea învierii de apoi.

Duminică, 13 ianuarie, Preasfințitul Aurel Percă a prezidat sfânta Liturghie în biserica "Sfântul Columban" din Bregenz, în cadrul căreia s-a rugat pentru prelat. La Iași, în aceeași duminică, PS Petru Gherghel a celebrat Liturghia cu requiem în catedrala din Iași.

Dumnezeu să-l răsplătească pentru tot binele făcut Diecezei de Iași și pentru exemplul de trăire preoțească! n

* * *

Prelatul Albert Holenstein s-a născut la 18 august 1919 în Brooklyn (Statele Unite ale Americii). După doi ani și jumătate s-a mutat în Elveția, locul de origine al părinților, unde a făcut școala primară și gimnaziul. A absolvit la Seminarul din Innsbruck (Austria), în anul 1946. A fost hirotonit preot la 7 aprilie 1946 la Innsbruck. După hirotonire a lucrat ca vicar în trei parohii. În anul 1951 a fost numit director diecezan al Organizației Caritative "Missio", iar în anul 1961, paroh al Comunității "Sfântul Columban" din Bregenz (Austria). În același an a înființat o asociație de ajutorare a bolnavilor de lepră, cu sediul în aceeași parohie. A condus toate aceste instituții până la 2 ianuarie 2005, când a venit la Săbăoani. În luna august 2010 a avut un accident vascular, iar în toamna aceluiași an a revenit în Dieceza de Feldkirch (Austria), pentru spitalizare și îngrijiri medicale.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat