Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Alexandra B. (Bacău). "Nu știu cum să mai procedez. Am o grămadă de probleme, simt că nu mai pot merge înainte. Nu mai suport pe nimeni în jurul meu, văd că toți sunt împotriva mea. Vă rog să mă ajutați, să-mi dați un sfat".

Am primit prin e-mail o mărturie cu titlul "Strădania mea a adus roade". Ea vine de la o persoană (N.G., Reșița) care lucrează în străinătate. V-o împărtășim cu gândul că vă poate ajuta: "Bătrâna de care îngrijesc îmi pune de multe ori răbdarea la încercare. Uneori mai devin ironică, îmi pierd răbdarea, însă în fiecare seară îmi cer iertare de la bătrână pentru greșelile zilei și îmi propun să reîncep a doua zi, cu mai multă răbdare. Mi-a mulțumit că o suport cu toate stările ei schimbătoare. Bătrâna nu obișnuiește să meargă la biserică, nu se interesează de religie, dar eu merg la Liturghie în fiecare duminică, mă străduiesc să fiu foarte atentă și să rețin cât mai multe. Iar când mă întorc acasă îi povestesc bătrânei, căutând să-i transmit cuvântul lui Dumnezeu. Nu am crezut că strădania mea a adus roade până când, într-o dimineață, făcând ordine lângă patul ei, am găsit acolo o cărticică de rugăciuni. Apoi am observat că a decupat din reviste articole cu conținut religios. Este o bucurie să observ că sufletul unui om se deschide, măcar câte un pic, spre credință și că am putut să fiu, poate, o influență pozitivă în acest sens. Lucrând în străinătate, departe de familia proprie, ești mai vulnerabil, cauți comunicarea. Într-o zi, la biserică am văzut un tânăr rugându-se. L-am privit de parcă ar fi băiatul meu. L-am abordat, l-am întrebat ce probleme îl apasă și i-am propus să ne rugăm împreună. Băiatul a acceptat cu bucurie. Am văzut că dacă vrei să iubești, trebuie să te duci cu inima deschisă spre aproapele, celălalt simte intenția sinceră de iubire".

* Robert Adam (Bahna). "Sunt un fidel cititor al revistei "Lumina creștinului" și a altor cărți și reviste religioase. Doresc prin intermediul acestei reviste să mulțumim Preasfințiților noștri că au avut grijă în a înființa Parohia Bahna. Acest lucru era foarte necesar, mai ales pentru copiii noștri. În al doilea rând le mulțumim că ne-au trimis un paroh atât de bun și curajos în persoana părintelui Marius Adam, și cum jumătate din comunitate avem numele de Adam mi se pare și mai potrivit că a venit la noi. Bucuria este și mai mare că Dumnezeu ne-a ajutat să începem lucrările la casa parohială și sperăm ca părintele să locuiască în ea cât mai curând".

Participând la bucuria dv., vă recomandăm să vă rugați în continuare pentru preoți, în mod special pentru parohul dv. Vă mulțumim că sunteți un abonat fidel al revistei și vă felicităm că citiți cărți și reviste care vă înalță sufletul către Dumnezeu. Sperăm ca tot mai mulți să vă urmeze exemplul.

* S.C. (Iași). "Am un cult deosebit pentru Domnul nostru Isus Cristos și mă interesează fiecare apariție sau întâmplare miraculoasă... Am aflat de la diferite persoane că în perioada 1-6 august 2012 la o mănăstire de pe muntele Ceahlău au avut loc apariții ale Mântuitorului. Chipul lui Isus se vedea pe cer, deasupra munților între apusul soarelui și înserat. În același mod mai apare Isus numai în Ierusalim și pe muntele Athos, deci în trei locuri pe glob, între care și în țara noastră. Aș dori să aflu dacă aveți informații în acest sens".

Cea mai sigură apariție a lui Isus este cea consemnată în Sfânta Scriptură, când s-a născut la Betleem, venind în mijlocul oamenilor. Atașați-vă cu toată ființa de această apariție, trăiți mesajul Crăciunului și veți fi pe drumul cel bun. Despre aparițiile menționate de dv. nu avem informații.

* I.K. (e-mail). "Cu ceva timp în urmă nu am mai putut urmări sfânta Liturghie pe internet, s-a întâmplat ceva? Îmi aduc aminte că același lucru l-am întâlnit și în preajma Paștelui".

Transmisiunile din catedrală și din câteva biserici din dieceză au continuat să fie difuzate. Chiar au fost îmbunătățite, în sensul că acum se poate viziona transmisiunea de pe toate calculatoarele și unitățile mobile (adică smartphone sau tablete): avem răspunsuri din Germania, Italia, Franța, Irak, Ungaria, Canada etc. că se vede foarte bine. Dacă spuneți că nu ați putut viziona, este probabil pentru că browserul (unde puneți adresa pentru a intra pe site) nu este actualizat sau nu este cel mai potrivit pentru transmisiunile pe care le facem. Pentru o recepționare optimă, vă recomandăm utilizarea browserului Google Chrome (www.chrome.com). Pentru celelalte browsere este necesară instalarea Adobe Flash Player (http://get2.adobe.com/ flashplayer). Găsiți indicații și pe paginile prin care ați vizionat până acum transmisiile! Pentru alte sugestii, eventual dacă nu reușiți să rezolvați cu recepționarea transmisiei, nu ezitați să ne contactați.

* Ioan Șmid (e-mail). "Am o mare nelămurire în legătură cu data când a fost construită și sfințită biserica din localitatea Putna, județul Suceava, care acum este filială a parohiei din Rădăuți. Din cele știute de credincioșii de azi ai Putnei (și de mine) este că biserica a fost sfințită în anul 1935 și are hramul Coborârea Duhului Sfânt. De curând am primit niște observații din partea unor persoane emigrate demult în Germania, originare din Putna, care afirmă că biserica a fost sfințită în anul 1937, la 6 iunie și că ar avea hramul Sfântul Bonifaciu. Întrebarea mea este (și rugămintea): există în arhiva Episcopiei vreun act/decret în acest sens care să ateste că biserica a fost sfințită în anul 1935 și că are hramul Coborârea Duhului Sfânt? În arhiva "Lumina creștinului" am găsit în revista din octombrie 1935 o știre scurtă în care se spune că episcopul Mihai Robu a sfințit biserica la 22 septembrie 1935, dar nu menționează și hramul. Mă puteți ajuta cu vreun document pe care să-l postez pe situl parohiei noastre și care să confirme această dată și cu ce hram a fost sfințită? Menționez că în arhiva parohiei Rădăuți nu avem registre mai vechi de anul 1941. Aceste registre s-au pierdut odată cu plecarea germanilor în decembrie 1940. Mulțumesc anticipat!"

Într-adevăr, în revista "Lumina creștinului" din octombrie 1935 (p. 183) este notat că biserica a fost construită cu concursul tineretului german și sfințită la 22 septembrie 1935. La 18 septembrie 1935, episcopul Mihai Robu îi scrie pr. Franz Luczko, paroh de Gura Putnei, că va sosi la 21 septembrie cu trenul, iar în dimineața următoare, 22 septembrie, va sfinți noua biserică din Putna (AERC Iași, dosar 5/1935, f. 154). Din păcate, din ambele surse lipsește hramul bisericii. Pentru a vedea dacă există un alt document în Arhiva Episcopiei din Iași cu privire la sfințirea bisericii din Putna trebuie să luați legătura cu Dănuț Doboș de la Arhiva istorică diecezană (tel. 0723/425034, e-mail: danutdobos@yahoo.com). Până atunci credem că ar fi un indiciu pentru dv. dacă ați ști ce fel de picturi sau icoane sunt în biserica din Putna: Coborârea Duhului Sfânt sau sfântul Bonifaciu.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat