Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

An asociativ
Tema "Strălucește în Acțiunea Catolică!" și motoul "Priviți la el și veți fi luminați" (Ps 34,6) vor ghida noul an asociativ 2013-2014 al Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași, perioadă al cărei obiectiv prioritar este redescoperirea identității Acțiunii Catolice. Tema a fost stabilită la adunarea generală din 12 octombrie, la Bacău, în prezența a aproximativ 150 de persoane, președinți parohiali, responsabilii de sector din parohii (copii, tineri, adulți), membri ai consiliului diecezan și asistenți spirituali. Lansarea noului an asociativ s-a desfășurat la nivel zonal: Iași, 9 noiembrie, la Parohia "Adormirea Maicii Domnului"; Roman, 16 noiembrie, în Parohia Tămășeni; Bacău, 23 noiembrie, în Parohia "Sfântul Nicolae".

Relicvă
ÎPS Ioan Robu a dăruit Diecezei de Iași prin Preasfințitul Petru Gherghel o relicvă a fericitului Vladimir Ghika, așezată într-un relicviar de excepție. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei de două zile a PS Petru la București, prilejuită de stabilirea unor aspecte legate de apropiata beatificare a ep. Anton Durcovici, precum și de cel de-al 69-lea aniversar al arhiepiscopului de București, marcat la 6 noiembrie. În ziua următoare, mergând în cimitirul Bellu Catolic, PS Petru s-a recules la mormântul Mariei, mama episcopului Anton Durcovici.

Voturi
- În biserica "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra a avut loc, la 20 octombrie, profesiunea perpetuă a sr. Stela-Adriana Blînda din Huși și sr. Laura-Marina Pleșca din Hălăucești, în Congregația "Surorile Franciscane Misionare din Assisi"
- Congregația Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe a primit în rândul surorilor pe sora Melania Farcaș, care a făcut voturile pe viață la Valea Mare, satul ei natal, la sfânta Liturghie din 27 octombrie, prezidată de PS Aurel Percă, în prezența sorei Giustina Valicenti, vicară generală a congregației.

Reculegeri lunare
La Centrul Gaudium et Spes din Traian au fost reluate reculegerile lunare destinate persoanelor consacrate, începând din 10 noiembrie. Aceste întâlniri au fost mereu utile pentru propria evaluare a vieții și pentru întâlnirea cu Domnul într-o atmosferă de liniște și rugăciune. Vor fi oferite și meditații pe anumite teme specifice noii evanghelizări. Se vor propune anumite gânduri care să ajute la o pregătire personală și comunitară pentru a celebra cât mai bine beatificarea ep. Anton Durcovici din anul următor.

Verbiți în vizită
Centrul Gaudium et Spes din Traian a găzduit, în perioada 12-19 octombrie, Adunarea Zonei Europene a Provincialilor Verbiți. La 17 octombrie, pr. Heinz Kulüke, superior general al congregației, și ceilalți participanți au avut o întâlnire cu PS Petru Gherghel la sediul episcopal din Iași. Pr. Heinz Kulüke a dat un interviu care a fost publicat pe www.ercis.ro și va fi reluat în Almanahul "Presa Bună" 2014.

Reuniuni extraordinare
O ședință extraordinară convocată de PS Petru Gherghel, s-a desfășurat la 20 noiembrie, la Episcopia de Iași, cu participarea membrilor Consiliului Prezbiteral și a responsabililor oficiilor diecezane. S-a făcut o analiză aprofundată a programului legat de celebrarea declarării de fericit a episcopului Anton Durcovici. În ziua următoare, la Traian, s-a reunit Consiliul Pastoral Diecezan, care a analizat încheierea anilor dedicați familiei în contextul noii evanghelizări, stabilirea obiectivului noului an pastoral: persoana episcopului martir Anton Durcovici și propuneri pentru celebrarea momentului festiv al declarării oficiale a fericitului Anton Durcovici.

Bibliotecă
Pentru studenți, profesori, cercetători și, în general, pentru toți cei interesați de știința teologică, biblioteca Institutului Teologic din Iași și-a deschis din nou porțile, începând cu 15 octombrie. Pentru vizitatorii externi, biblioteca este deschisă de luni până vineri, de la ora 9.00 la ora 13.00, fiind disponibilă și o sală de lectură. Responsabil cu biblioteca este Cosmin Cipcă (tel. 0232/225228, int. 129; e-mail: biblioteca@itrc.ro). Biblioteca are site-ul www.bibliotecaitrc.ro.

Peregrinatio Mariae
Icoana Maicii Domnului de la Cacica a ajuns în luna noiembrie și în parohiile: Târgu Frumos (24-27 noiembrie), Bacău - Curia Provincială OFMConv. (28 noiembrie - 1 decembrie). În luna decembrie icoana va ajunge în parohiile: Valea Seacă (1-4 decembrie), Buruienești (5-8 decembrie), Hălăucești (8-11 decembrie), Roman "Sfânta Tereza" (12-15 decembrie) și Barați (15-18 decembrie).

Misiuni populare
În luna noiembrie, misiuni populare au fost la Focșani, în perioada 4-10 noiembrie, predicator pr. Felician Tiba. Pentru luna decembrie, la redacție au fost anunțate următoarele programări: Valea Seacă (1-4 decembrie, pr. Iosif Enășoae), Siret (5-8 decembrie, pr. Gheorghe Cojocaru), Izvoarele (5-8 decembrie), Iași "Adormirea Maicii Domnului" (6-8 decembrie, pr. Marcelin Rotaru), Roman "Sfânta Tereza" (8-15 decembrie, pr. Gheorghe Cojocaru), Satu Nou - BC (12-15 decembrie, pr. Felician Tiba), Târgu Neamț (15 decembrie).

Frecvență radio pentru Iași
În curând Radio Maria va putea fi ascultat și în Moldova pe AM 1.602 MHz (așa cum se recepționează Liturghia duminicală de la Radio Iași). Frecvența a fost obținută în urma concursului organizat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) joi, 21 noiembrie. La același concurs Radio Maria a mai primit frecvențe la Târnăveni (87,7 MHz) și Vișeu de Sus (1.485 MHz). Frecvența pentru Iași vine în urma rugăciunilor, a multor cereri făcute, împreună cu zecile de mii de semnături date de credincioșii catolici din Moldova. Pr. Doru Popovici, directorul Radio Maria România, a participat și a susținut cauza Radio Maria, în ziua de 20 noiembrie.

Orgi clasice
SC ORGA-ART Srl din București (Șos. Giurgiului, 164, bl. 5, sc. A, ap. 2, sector 4), cu domeniul de activitate "Construcția de instrumente muzicale", oferă servicii de restaurări, reparații și construcții de orgi clasice cu fluiere. Importă orgi cu fluiere second-hand, în vederea montării și punerii în funcțiune pentru cei interesați. Se asigură mentenanța (verificări periodice, intonări, acordări etc.) în perioada de garanție și post garanție. Persoana de contact: Ioan Bejan, tel. 0726/423343, 0770/174489, e-mail: ionbejan67@yahoo.com, ion_bejan@yahoo.com.

Pe scurt
- 13 octombrie: Zi de reculegere cu tema "Cuvântul", pentru 50 de tineri catolici români din Roma
- 24 octombrie: Sesiunea științifică "Rolul mass-mediei în Biserica locală. Centenarul revistei "Viața"", la Institutul Franciscan din Roman
- 24-26 octombrie: "Zilele familiei" în Parohia Valea Mare, cu predici ținute de pr. Felician Tiba
- 26 octombrie: Consiliu director Kolping la Bârlad, cu 24 de membri și simpatizanți din Bacău, Bârlad, Faraoani, Oituz și Ploscuțeni
- 27 octombrie: Conferirea ministerelor minore ale lectoratului și acolitatului, la Institutul Teologic Franciscan din Roman, unui număr de 11 frați, respectiv 7
- 27 octombrie: Vizită canonică a PS Székely János, episcop auxiliar de Esztergom - Budapesta, la Parohia "Sfânta Ana" din Budapesta, întâlnind membri ai comunității românilor catolici din capitala ungară
- 30 octombrie: Moment de rugăciune cu liceenii din Bacău în biserica "Ss. Petru și Paul"
- 31 octombrie: Sesiune științifică "Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice. Scrisoarea enciclică "Lumen fidei"", la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iași
- 4-10 noiembrie: Turneu de fotbal la Bacău, dedicat elevilor claselor V-VIII din școlile și satele din zona Bacău
- 10 noiembrie: Lansarea lucrării Monografia satului Somușca (autor: prof. dr. Anton Coșa), în prezența PS Petru Gherghel n 14 noiembrie: Vizita domnului Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, la PS Petru Gherghel, la Episcopia de Iași
- 15 noiembrie: Sesiunea științifică "Sfântul Bonaventura: elemente actuale ale cugetării în credință", la Roman
- 16 noiembrie: Întâlnire națională a responsabilelor comunităților de terezine la Iași
- 20-24 noiembrie: Participarea Editurii "Sapientia" la Târgul Internațional "Gaudeamus - Carte de învățătură", ediția 2013, la București
- 7 decembrie: Adunarea Generală Kolping Moldova, la Bacău, cu sărbătorirea a 200 de ani de la nașterea patronului asociației, Adolf Kolping
- 9 decembrie: Hirotonirea întru diaconat, la Iași, a studenților anului VI de la Institutul Teologic din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat