Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Exortație
"Evangelii gaudium" este titlul exortației apostolice a papei Francisc, prezentată la 24 noiembrie, la Liturghia de încheiere a Anului Credinței în Piața "Sfântul Petru". În cadrul celebrării a fost expusă pentru prima dată urna care conține fragmente din relicvele apostolului Petru. Exortația a fost prezentată în mod oficial presei la 26 noiembrie.

Canonizări
Prin decretul papei Francisc, anunțat la 30 septembrie, s-a stabilit ca fericiții Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea să fie înscriși în lista sfinților la 27 aprilie 2014, duminica a II-a a Paștelui, a Divinei Îndurări. Cel doi sfinți vor fi comemorați la aceleași date ca până acum: Ioan al XXIII-lea la 3 iunie, iar Ioan Paul al II-lea la 22 octombrie.

A fi creștin
Universitatea din Viena a găzduit, la 9 noiembrie, un simpozion dedicat Bisericii Greco-Catolice în perioada 1917-1989, având tema "Ce înseamnă a fi creștin în ziua de azi?", prilejuit de comemorarea a 390 de ani de la moartea sfântului Iosafat (1580-1623), episcop martir al unității. Alături de cardinalii Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, și Christoph Schönborn, au participat teologi din Austria, Ucraina, Slovacia, România, Armenia și Rusia, și câțiva episcopi greco-catolici, printre care PS Florentin Crihălmeanu (Cluj-Gherla) și PS Virgil Bercea (Oradea). A doua zi, card. Sandri a vizitat Parohia Arsenal, din Viena, al cărui paroh este pr. Iosif Antoci, originar din Săbăoani.

Adunare CCEE
Adunarea plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) s-a desfășurat în perioada 3-6 octombrie, la Bratislava (Slovacia), cu tema "Dumnezeu și statul. Europa între laicitate și laicism". S-a marcat și jubileul de 1150 de ani de la sosirea sfinților Ciril și Metodiu în regiunile Slovaciei. Dezbaterile adunării au analizat modul în care religia și Dumnezeu sunt realități recunoscute, respectate și active în constituții, în sistemul juridic și societatea țărilor europene. Printre participanți au fost PS Cornel Damian și PS Anton Coșa.

Preot răpit
Un grup de necunoscuți înarmați l-au răpit, în seara de 13 noiembrie, pe preotul francez Georges Vandenbeusch, 42 de ani, în misiune "fidei donum" în Parohia Nguetchewe din Camerun, la circa 20 de km de la frontiera cu Nigeria. Preotul este originar din Dieceza de Nanterre, la marginea Parisului, activând de trei ani în Camerun și se ocupa în special de primirea familiilor de refugiați veniți din Nigeria.

Academicieni catolici
Fericitul Vladimir Ghika, preot și martir, a fost ales membru postmortem al Academiei Române în ședința din 5 noiembrie. De-a lungul istoriei Academia Română a avut ca membri titulari sau onorifici mai mulți reprezentanți ai Bisericii Catolice, printre care papa Ioan Paul al II-lea și card. Iuliu Hossu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. În prezent, sunt membri onorifici ai Academiei Române card. Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma, și ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop-mitropolit de București. Tot anul acesta Academia Română l-a ales ca membru corespondent pe pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică a Universității din București.

Familii în pelerinaj
Cea de-a șaptea ediție a întâlnirii familiilor române rezidente în Spania a avut loc, duminică, 20 octombrie, la sanctuarul dedicat sfintei Fecioare de la Torreciudad, loc definit ca turn de iubire a creștinilor față de Maica Domnului. Au participat peste 100 de credincioși catolici români din Lleida și Zaragoza, însoțiți de preoții Adrian Burcă și Ionel Jicmon.

Coordonator pastoral
Conferința Episcopilor din România l-a numit începând cu 10 octombrie pe preotul italian Valeriano Giacomelli, FDP, în misiunea de coordonator pastoral pentru italienii prezenți în România. Născut la Brescia în anul 1967 și sfințit preot în anul 1997, pentru Congregația "Mica Operă a Divinei Providențe" (Orioninii), pr. Giacomelli își va desfășura misiunea cu acordul superiorului general al congregației, pentru o perioadă de trei ani. Poate fi contactat la tel. 0745/684296, e-mail: valeriangiac@gmail.com sau la mănăstirea "Don Orione" din Iași (Șos. Rediu Tătar, 21 bis-23). În România trăiesc circa 4.000 de cetățeni cu pașaport italian. Coordonatorul pastoral anterior a fost pr. Graziano Colombo, reîntors în Italia.

Diacon
Congregației "Mica Operă a Divinei Providențe" (Don Orione) i-a fost dăruit un nou diacon, la Liturghia din 26 octombrie, în biserica "Sfântul Luigi Orione" din Voluntari-București, când prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu a fost hirotonit diacon tânărul Sergiu Ștefan Ursache, originar din Iași. Au fost prezenți numeroși preoți din țară și din străinătate, printre care pr. Aurelio Fusi, responsabilul pentru misiuni al congregației, și pr. Carlo Morin, directorul comunității teologice din Roma. Au participat membri ai comunităților orionine din Oradea, Voluntari și Iași, celebrarea liturgică fiind animată de corul Seminarului "Don Orione" din Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat