Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Craciun 2013 -

Copilul din noi

Din durere împletită cu bucurie, undeva, poate într-o maternitate, după nouă luni de așteptare, ca un altfel Advent, s-a mai născut un copil, o ființă plăpândă, care are atâta nevoie de protecție, de iubire. Societatea se mai îmbogățește cu un membru. O întreagă armată de funcționari întocmesc statistici, fișe și alte documente, notând un nou nume, un nou număr, actualizând un nou procent...

Dar micuțul om, învelit în scutece, se uită la noi și nu face altceva decât să gângurească, exprimându-și astfel neînțelegerea, nedumerirea în fața agitației adulților. Poate că vrea să ne spună ceva, să ne atragă atenția, dar noi nu-l înțelegem. Noi nu mai înțelegem "limbajul" pruncilor din cauză că ne-am pierdut inocența, din cauză că am anulat, am nimicit copilul din noi, lăsându-ne angrenați în mașinăria nemiloasă a vieții din societatea de astăzi. Am devenit reci, cruzi uneori, egoiști și am uitat să mai fim copii, am uitat să privim lumea așa cum o privește un copil, mereu minunându-se de frumusețea acesteia, mereu însetat de cunoaștere, mereu în căutare de noi și noi prieteni. Am uitat ce înseamnă să avem o inimă de copil, să fim altruiști și sinceri față de lumea din jur.

Poate de aceea simțim cât de mult ne pătrunde un copil când ne privește cu ochii săi calzi, atât de puri, cum ne luminează până și cel mai întunecat colțișor al inimii. Ochii unui copil și ochii noștri... unii privind deschis lumea, privindu-i pe toți la fel, bucurându-se de orice imagine nouă, de orice obiect sau persoană pe care nu au mai întâlnit-o; ceilalți, adică noi, privind lumea cu ochii acoperiți de vălul atâtor prejudecăți, căutând să descoperim mai întâi de toate aspectele negative ale celuilalt de lângă noi, neîncrezători, superstițioși, corupți.

Cu fiecare prunc care se naște avem în fața ochilor noștri și imaginea pruncului Isus care se naște iar și iar pentru fiecare dintre noi. Într-o lume coruptă, pruncul Isus s-a dăruit tuturor, fără a face vreo discriminare. A venit pe pământ atât pentru cei buni, cât și pentru cei răi, atât pentru cei drepți, cât și pentru cei păcătoși, și pentru conducători, dar și pentru oamenii de rând. A trecut peste orice barieră, peste orice delimitare impusă de mentalitatea oamenilor pentru a le dărui tuturor iubirea sa necondiționată.

Un nou copil se naște, o nouă viață începe... Când va renaște copilul din noi? Când vom începe o nouă viață?

Ovidiu Bișog



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat