Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Vicoforte

Dacă aveți ocazia de a călători pe autostrada de la Torino spre Savona, merită să faceți un popas, o vizită și o rugăciune la cel mai mare și mai important sanctuar din Piemonte: Vicoforte. Situat la doar 7 km de Mondovi (provincia Cuneo), acest loc de pelerinaj atrage anual aproximativ un milion și jumătate de pelerini.

Cinstirea Mariei aici începe în jurul anului 1592. Într-o zi a acestui an un vânător a tras cu arma, involuntar, asupra unei fresce în care era reprezentată Maica Domnului cu pruncul. Imaginea a început imediat să sângereze, iar acest fenomen miraculos și harurile obținute, au început să atragă primii pelerini din întreaga Italie. Toți veneau să implore protecția Mariei în caz de nenorocire sau de pericole grave.

Construirea sanctuarului a început în anul 1596, dar s-a încheiat mult mai târziu, abia în anul 1733. Inițiatorii au fost episcopul Antonio Castrucci și Carol Emanuel de Savoia. Ei și-au propus un sanctuar măreț, dar și o capelă pentru mormintele familiei regale de Savoia. Printre arhitecții care și-au lăsat amprenta aici, cel mai cunoscut este Francesco Gallo, din Mondovi, cel care a realizat partea superioară și ornamentele baroce de o frumusețe aparte.

La Vicoforte impresionează mărimea cupolei, fiind cea mai mare din lume: diametrul de 37,15 m, înălțimea de 75 m, cu un perimetru la bază de 250 m. Mai mult, întreaga cupolă este acoperită cu fresce. Toate picturile care acoperă cupola și pereții sanctuarului însumează o suprafață de 6.023 m2. Picturile ce au o temă unică ilustrează viața, misiunea, înălțarea la cer și glorificarea Maicii Domnului.

Analizând cu atenție picturile, se poate recunoaște aportul a trei mari școli italiene din Veneția, Bologna și Milano, prin trei mari reprezentanți: Giuseppe Galli Bibena, Felice Biella și Mattia Bortoloni.

În decorarea cupolei este interesantă prezența permanentă a cifrei 8. Sunt opt mari ferestre ovale (cu diametrul de 6 m), care inundă cu lumină cerul pe care se află 64 (8x8) de stele aurite, împărțite în opt grupuri. Opt perechi de îngeri adulți veghează asupra pământului și amintesc de episoade importante din viața Mariei.

Sus, pe cupolă, Maria este așezată în centru, ca o mijlocitoare între popor și Sfânta Treime, reprezentată deasupra în interiorul unei alte mici cupole.

Inițial sanctuarul a avut doar un turn. Primul a fost construit în prima etapă, în anul 1642. La zece ani după aceea au fost construite altele două, în față. Pentru simetrie, a fost construit și al patrulea, chiar dacă doar primul a fost clopotniță.

Marea absidă a sanctuarului este dedicată sfântului Rochus, deoarece el a salvat poporul de marea ciumă din anul 1630.

În interior se poate vedea "un mic templu", iar aici, într-o ladă de argint, se păstrează pictura care a sângerat în anul 1592.

Între anii 1709 și 1714, sculptorul Giuseppe Gaggini a realizat statuia Margaretei de Savoia.

Merită amintite două episoade dureroase din lunga istorie a acestui sanctuar. Primul s-a întâmplat la 16 august 1809, când papa Pius al VII-lea a devenit prizonier și era escortat de soldații francezi sub comanda colonelului Boissard. Papa, în vârstă de 70 de ani, bolnav, purtat într-o trăsură, a cerut voie să se roage măcar un sfert de oră în sanctuar. Colonelul, care nu mai avea răbdare să aștepte, a intrat, fără pic de respect, cu calul său în biserică. Trăsura papei se păstrează și azi în muzeul bazilicii.

Al doilea episod s-a întâmplat în anul 1812, când francezii au jefuit și au luat tot tezaurul, vânzându-l la Paris. Tezaurul consta în 2.381 de diamante, 247 de rubine, 774 de perle și 74 de smaralde.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat