Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Ep. Anton Durcovici va fi ridicat la cinstea altarelor

Sfântul Părinte a recunoscut oficial, la 31 octombrie, martiriul slujitorului lui Dumnezeu "Anton Durcovici, episcop de Iași (România), născut la Bad Deutsch-Altenburg (Austria), la 17 mai 1888, ucis din ură față de credință în închisoarea din Sighetu Marmației, la 10 decembrie 1951". Astfel, episcopul Anton Durcovici va fi ridicat curând la cinstea altarelor și înscris în rândul fericiților și sfinților Bisericii Catolice.

După ce, la 30 octombrie, a participat la audiența generală acordată de Sfântul Părinte la Vatican, având apoi o întâlnire cu cardinalul Angelo Amato, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, la reîntoarcerea la Iași, joi, 31 octombrie, PS Petru Gherghel a declarat: "Suntem fericiți că, între sărbătoarea Fericitului Ieremia și solemnitatea Tuturor Sfinților, Sfântul Părinte Francisc a decis să fie înscris în calendarul Bisericii și episcopul nostru Anton Durcovici, drept martir și mărturisitor al Bisericii noastre locale. Se împlinește astfel o dorință fierbinte de a-l admira și urma pe păstorul Bisericii noastre locale pe drumul sfințeniei. Le mulțumim tuturor celor care au susținut cauza de beatificare a episcopului nostru, prin dorința și rugăciunea lor. Dumnezeu să fie binecuvântat în sfinții săi, iar Maica Sfântă, regina martirilor, să privească mereu spre poporul nostru!"

La 5 noiembrie, PS Petru Gherghel a semnat o scrisoare pastorală prin care declară anul pastoral 2013-2014 un an dedicat cunoașterii vieții și mesajului episcopului martir și-i cheamă pe toți la pregătirea momentului beatificării ep. Durcovici, care va avea loc la Iași.

Procesul de canonizare a ep. Anton Durcovici a început cu faza diecezană, la 25 martie 1997, continuând, la 8 februarie 2010, cu faza romană. La 28 februarie 2013, la Vatican, s-a dat votul afirmativ argumentării teologice a martiriului episcopului Durcovici. La 15 octombrie 2013, la Vatican, membrii Congregației pentru Cauzele Sfinților, în unanimitate, au exprimat părerea pozitivă asupra martiriului și virtuților ep. Anton Durcovici.

Episcopul Anton Durcovici va fi cel de-al cincilea român care va fi declarat fericit de către Biserica Catolică. Primul fericit este Ieremia Valahul (1983), călugăr franciscan capucin din Moldova, mort în anul 1625, la Napoli (Italia). Următorii trei fericiți sunt martiri din perioada prigoanei comuniste: Costantin Ignațiu Bogdanffy (2010), episcop auxiliar de Satu Mare și Oradea, mort în anul 1949, în închisoarea din Aiud; Ioan Scheffler (2011), episcop de Satu Mare, mort în anul 1952, în închisoarea din Jilava, și Monseniorul Vladimir Ghika (31 august 2013), preot diecezan, mort în anul 1954, în închisoarea din Jilava.

* * *

Din scrisoarea PS Petru Gherghel

a. Declarăm anul pastoral 2013-2014 an dedicat cunoașterii, promovării și popularizării mesajului episcopului Anton, care îl îndreaptă spre noi prin exemplul său, prin învățătura și prin sacrificiul său, prinos de iubire față de Dumnezeu, față de Biserică și față de poporul încredințat spre păstorire; impresionează încrederea lui în providență potrivit cu deviza sa de episcop de Iași: "Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" (Ps 144,15) și cuvintele de încurajare pe care a ținut să le îndrepte din întunericul închisorii spre creștini și spre cei în suferință: "Purtați cu curaj crucea, pentru că vor veni zile fericite și pentru acest popor atât de încercat și suferind" (...).

b. De asemenea, îndreptăm spre toți fiii și fiicele Bisericii noastre invitația de a semnala la centrul episcopiei noastre eventualele haruri primite, diverse amintiri, scrisori, obiecte ce au aparținut episcopului Anton pentru a le aduna și folosi la organizarea unei expoziții cu ocazia celebrării și proclamării sale ca fericit.

c. Insistăm pe lângă toate instituțiile, asociațiile și celelalte structuri bisericești pentru a adapta programul pastoral cu cel pe care noi îl vom prescrie pentru această perioadă, având mereu în centru devoțiunea către taina sfintei Euharistii, către Inima lui Isus și Inima Neprihănită a Mariei.

d. Cerem persoanelor care au talent la muzică sau poezie să trimită din timp lucrările lor la sediul episcopiei noastre (...).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat