Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Mesaj către familii

Bucurați-vă în Domnul! Iarăși vă zic, bucurați-vă! Domnul este cu noi!

Crăciun 2013
"Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi".

Odată cu încheierea anului dedicat credinței, în dieceza noastră s-a încheiat și perioada celor trei ani pe care i-am dedicat familiei; un timp de har, de reflecție, de evaluare, dar și de noi provocări.

Înscriși într-o dinamică progresivă, episcopii, preoții, frații și surorile consacrate, asociațiile, mișcările și congregațiile s-au alăturat familiilor, sprijinindu-le în trăirea vocației lor zilnice. S-au parcurs itinerare de credință, s-au expus teme despre iubire și s-a dat speranță. Icoana Maicii Domnului de la Cacica, cu pruncul Isus în brațe, a fost în tot acest timp "mama" care a însoțit și încurajat familia în drumul ei de credință.

Bucurie, speranță și dar ceresc pentru lume

Mesajul nostru la Nașterea Domnului se îndreaptă din nou cu profund respect către toate familiile noastre. Ele au fost și rămân bucuria și speranța noastră și constituie pe drept cuvânt o binecuvântare pentru omenire. Fără familii și părinți lumea riscă să dispară, iar Biserica își pierde rolul ei de cale a mântuirii.

Familia, prima instituție voită de Dumnezeu încă de la "început", întemeiată pe bucuria iubirii și a comuniunii dintre bărbat și femeie, are din partea Creatorului capacitatea de a transforma omenirea, de a fi "gaudium et spes", bucurie și speranță. Atâta timp cât va fi pe pământ o singură familie, prin ea, Dumnezeu va continua să transmită lumii mesajul său de speranță.

În esență, familia este un dar, este darul lui Dumnezeu pentru lume. Când familia iese din logica "darului", se lipsește de cel mai profund conținut, de Dumnezeu, întemeietorul ei. În afara lui Dumnezeu nu poate fi înțeleasă în mod deplin nici natura, în timp ce, în Dumnezeu și cu Dumnezeu, natura este înnobilată. În afara lui Dumnezeu rămâne doar instinctul, în timp ce în el și cu el primează harul, binele și adevărul, rațiunea și iubirea. Doar în Dumnezeu familia este percepută la adevărata ei valoare.

În măreția sa nesfârșită, Dumnezeu a considerat oportun ca primul dar făcut omenirii să fie familia, cei doi: soțul și soția, amândoi pentru omenire, omenirea pentru ei, unul pentru celălalt, unul în celălalt, cei doi, deschiși spre darul vieții. Dar sunt soții, copiii, relația dintre ei, bucuriile și încercările lor, credința, speranța și iubirea lor.

Copiii - speranța societății și a Bisericii

Consecința logică a întemeierii familiei, pe lângă comuniunea în iubire a celor doi soți, naturală și totodată supranaturală, este și viața, copilul, primăvara Bisericii și speranța de mâine a societății. Copiii nu sunt un accesoriu pentru familie, spunea fericitul Ioan Paul al II-lea, ci darul lui Dumnezeu, modalitatea cea mai adaptată prin care el răspunde la iubirea celor doi soți. Ei sunt liantul care îi unește pe soți, sunt condiția pentru care cei doi primesc titlul de "părinți".

Ca și familia, și societatea se edifică prin copii. Ei sunt constructorii de mâine, inginerii, proiectanții și, de ce nu, agricultorii. În egală măsură, prin vocație sfântă, pot fi preoții de mâine, slujitorii lui Cristos și ai Bisericii, pot fi persoanele consacrate, mângâiere pentru bolnavi, ajutor pentru bătrâni, ca stindard al curăției, ascultării și sărăciei.

Fără familii, societatea se destramă, după cum, fără copii, familia este lipsită de partea ei esențială. Și societatea și Biserica au nevoie de familie, au nevoie de copii, contează pe ei, contează pe familie și "trăiesc" din ea.

Crăciunul, consacrarea familiei

Isus Cristos, venind pe pământ, s-a născut și a trăit într-o familie, cu o mamă în persoana preacuratei Fecioare Maria și cu un tată purtător de grijă în persoana lui Iosif cel curat și drept. Astfel el a consfințit și încurajat viața de familie fundamentând-o în sacramentul Căsătoriei. A ales calea iubirii curate și sfinte și a consfințit planul veșnicului Părinte care a ținut ca darurile sale, viața și iubirea divină, să continue pe pământ, până la marginile timpului și ale istoriei. Iar Maria, mama lui Isus, care a "slujit" în simplitate și în tăcere în familia sfântă de la Nazaret, a fost prima care a sărit în ajutorul familiei nou-întemeiate la nunta de la Cana Galileii.

Doar în Cristos și după modelul sfintei familii de la Nazaret, familia va fi ceea ce dorește Dumnezeu, ceea ce încurajează Biserica, dar și ceea ce trebuie societății; leagăn de iubire și de viață.

De aceea, Crăciunul este sărbătoarea prin excelență a familiei, a părinților și a copiilor și sărbătoarea fericirii adevărate și a speranței.

La capătul celor trei ani pe care i-am dedicat familiei, rămâne că cel mai strălucit argument al iubirii divine pentru omenire și leagănul fericit al vieții nu vor fi abandonate, ba mai mult, familia va continua să rămână una dintre prioritățile pastorației diecezane. În acest sens s-a instituit, începând cu acest an "Întâlnirea diecezană a familiilor", care s-a desfășurat pentru prima dată la sfârșitul lunii august în catedrala din Iași. Ea va continua și în anii următori și va avea loc în diferite parohii ale diecezei.

Printre propunerile noi pe care le avem în vedere se numără: organizarea de cursuri prematrimoniale la Casa "Gaudium et Spes" de la Traian (jud. Neamț); organizarea de întâlniri ale familiilor la nivel decanal; organizarea "Zilelor familiei" la nivel parohial - toate acestea susținute de către o echipă pregătită și profesional în acest sens.

Sfântul Părinte papa Francisc, privind și cunoscând situația prin care familia trece în acest timp zbuciumat, a dispus o analiză amplă a realității acestei instituții divine în lumina noii evanghelizări și pregătirea unui sinod extraordinar ce urmează să se desfășoare în luna octombrie 2014. Analiza este îndreptată spre toți preoții și responsabilii cu pastorația familiei și constituie o angajare generală pentru cunoașterea și apărarea acestui dar ceresc și o mai mare implicare a familiei în noua evanghelizare.

O bucurie și o datorie comună

Sărbătorirea misterului Crăciunului reprezintă pentru toți creștinii și pentru familiile noastre momentul celei mai mari bucurii și a celei mai binecuvântate speranțe că Cel care a venit pe pământ într-o familie dintr-o fecioară și mamă și s-a făcut om va revărsa și astăzi adevărată lumină peste întreaga omenire ca să descopere și să redescopere că viitorul societății, al prosperității și al bucuriei adevărate depinde de rolul și misiunea familiei prin care oamenii ajung la Dumnezeu și Dumnezeu ajunge la ei, iar căsătoria creștină este calea Bisericii și a mântuirii veșnice.

Felicitând încă o dată toate familiile diecezei, le adresăm tuturor chemarea Bisericii, a fericitului Ioan Paul al II-lea și a noastră: Familii, fiți ceea ce sunteți și transmiteți tuturor bucuria și speranța evangheliei și a lui Cristos, ca împreună să cântăm: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pe pământ pace oamenilor de bunăvoință".

Sărbători fericite! Crăciun binecuvântat, în suflete și în case!

+ Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat