Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Anton Ivanov (e-mail). Doresc să vă întreb care este importanța prohodului care se face după o sfântă Liturghie obișnuită pentru un răposat? Este recomandat să se facă mereu sau se poate omite? Completează el cu ceva sfânta Liturghie? Vă mulțumesc!"

Prohodul sau oficiul pentru răposați înseamnă rugăciuni făcute pentru credincioșii care cer acest lucru pentru răposații lor, de obicei la 40 de zile de la moartea celui drag sau la împlinirea unui număr de ani. Conform normelor din Dieceza de Iași, asemenea rugăciuni (compuse din imnuri, psalmi și invocații) se fac la sfârșitul sfintei Liturghii, cu participarea celor din familie și a celor care doresc. Normele introductive din "Ritualul înmormântării" prevăd: "Acolo unde, fie dintr-o lege particulară, fie dintr-o obligație, fie numai din obicei se celebrează oficiul pentru răposați atât în cadrul înmormântărilor, cât și în afara lor, acest oficiu se poate menține, numai să fie celebrat cu demnitate și evlavie".

- M.C. (e-mail). "Ce părere aveți despre această afirmație: "Adolescenții caută pe site-urile de socializare prietenii efemere în care se pune mai mult accentul pe cantitate decât pe calitate. Un factor cheie în cazul sinuciderilor în rândul tinerilor a fost trauma provocată de pierderea acestor "relații fragile"".

Folosirea incorectă a mijloacelor de comunicare poate conduce la a pune accentul mai mult pe cantitate decât pe calitate până și în prietenii. De fapt, se întâmplă de multe ori că avem și vorbim cu mulți prieteni pe internet, prin rețelele de socializare, dar nu-i știm pe vecinii noștri sau nu mai avem timp să stăm cu cei din familia noastră. "Mi-e teamă, spunea odinioară Albert Einstein, de ziua în care tehnologia va înlocui interacțiunea umană. Lumea va avea o generație de idioți".

- L.H. (e-mail) "În legătură cu căutările mele pentru arborele genealogic, personal aș dori să-mi comunicați dacă aveți în arhiva Episcopiei, în registrele confesionale, date despre născuți/decedați din anii 1800-1915 din localitățile: Iacobeni, Cârlibaba, Fundu Moldovei, toate din județul Suceava (Bucovina de Sud). Vă mulțumesc!".

Pentru a obține informațiile cerute trebuie să luați legătura cu dl. Dănuț Doboș, care se ocupă de arhivă: tel. 0232/212003, e-mail: danutdobos@yahoo.com.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat