Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Studenții și economia
"Viața economică în lumina doctrinei sociale a Bisericii" a fost tema care a reunit 29 de studenți la casa părinților verbiți din Traian, în perioada 25-27 septembrie, pentru a participa la Săptămâna Socială pentru Studenți, ediția 2013 fiind a doua a acestui eveniment, organizat de Oficiul Diecezan pentru Pastorație Universitară și coordonat de pr. Lucian Farcaș. Conferințe au mai susținut pr. Iosif Antile, pr. Iulian Faraoanu, pr. Daniel Iacobuț și Cristina Loghin.

Luna misionară
Centrul Misionar Diecezan a marcat luna octombrie, luna misionară, prin organizarea unor momente de rugăciune, celebrare și animare misionară: Bacău "Sfântul Nicolae" (4 octombrie) - au vorbit pr. Gabriel Cimpoeșu și seminariștii care au lucrat în Coasta de Fildeș; Gherăești (11 octombrie) - au dat mărturie seminariștii care au lucrat în Kenya; Iași - catedrală (19 octombrie) - priveghere de rugăciune, în cadrul căreia au dat mărturie un preot despre experiența misionară din Kenya, doi seminariști despre experiența misionară în Ecuador și un laic despre experiența umanitară în Senegal; Seminarul din Iași (10, 17 și 24 octombrie) - momente de formare, informare și animare misionară cu tema "Vestitori curajoși pe străzile lumii".

Simpozion internațional
"Credința trăită și mărturisită" a fost tema simpozionului internațional organizat de Institutul Teologic din Iași la 25 octombrie, în prezența PS Petru Gherghel. Conferințele au fost ținute de pr. prof. Germano Galvagno (Torino), prof. dr. Gheorghe Ilie Fârte (Iași), pr. prof. dr. Eduard Ferenț, pr. prof. dr. Lucian Farcaș, pr. prof. dr. Fabian Doboș, pr. prof. Cristian Clopoțel (Roman), pr. prof. dr. Cornel Berea și pr. prof. dr. Daniel Iacobuț.

Proiect încheiat
Centrul Diecezan Caritas a marcat la 3 octombrie închiderea proiectului "Rețea de incluziune socială pe piața muncii", derulat de la 1 ianuarie 2011. Proiectul a fost implementat în Regiunea Nord-Est și Centru, având ca partener național Asociația Caritas Alba-Iulia. Valoarea adăugată a proiectului a fost adusă de partenerul transnațional cu Caritas Münster, Germania. Printre rezultate: 180 de persoane dependente au primit îngrijiri medico-sociale la domiciliu; 1.700 persoane vulnerabile au beneficiat de servicii de asistență și consiliere socio-profesională; 378 de persoane calificate ca îngrijitoare bătrâni la domiciliu, 433 de persoane ca îngrijitoare de copii, 33 de persoane ca tâmplar universal și 71 de persoane calificate ca tehnician maseur.

Seminariști în misiune

În cadrul Liturghiei din catedrala din Iași, celebrată la 20 octombrie, Ziua Mondială a Misiunilor, preluată în direct de Radio Iași, opt seminariști din cadrul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" au primit din partea PS Petru Gherghel mandatul misionar, pentru a-i ajuta pe misionarii din Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador pentru o perioadă de șase luni. Ei au plecat, câte doi, spre țările de misiune, la 23 octombrie (Ecuador), la 3 noiembrie (Kenya) și la 8 noiembrie (Coasta de Fildeș).

Omul cu fața de bronz
Pe scena Teatrului Luceafărul din Iași a fost prezentată în premieră, la 28 octombrie, piesa "Anton Durcovici - omul cu fața de bronz", textul fiind semnat de Laurențiu Budău, regia aparținând lui Ion Coșa, ambii fiind catolici și membri ai Teatrului din Clopotniță din Bacău, ai cărui trupă de 12 artiști a încântat audiența cu această prezentare artistică a vieții și martiriului episcopului Durcovici. La ora 17.00 a fost o primă reprezentație pentru credincioșii din Iași, iar la ora 19.30 a fost premiera oficială în prezența episcopilor de Iași și a altor invitați. În cadrul campaniei de popularizare a figurii episcopului Durcovici se va organiza o "caravană Durcovici", piesa urmând să fie reprezentată în mai multe comunități din dieceză, la cererea parohilor.

Centru social
La 9 octombrie, a fost înființat Centrul Social pentru Promovarea Valorilor Umane "Gaudium et Spes". Prin decrete episcopale, pr. Claudiu Iștoc a fost numit director, iar pr. Adrian Fărăoanu, director executiv, numirile intrând în vigoare începând cu 15 octombrie. Centrul va funcționa ca filială a Congregației "Misionarii Cuvântului Divin" - Mănăstirea "Sfinții Ciril și Metodiu" din localitatea Cordun, județul Neamț, în parteneriat cu Episcopia de Iași. Sediul este pus la dispoziție de Congregația "Misionarii Cuvântului Divin" și se află în localitatea Traian, Calea Romanului nr. 128, comuna Săbăoani, județul Neamț.

Vizită la grădiniță
Prezente în România pentru o scurtă perioadă de timp, în cadrul întâlnirii internaționale privind bunul mers și viitorul Congregației "Notre Dame de Sion", un grup de 26 de surori care aparțin acestei congregații, din țări străine și de pe continente îndepărtate, au poposit joi, 3 octombrie, la Grădinița "Sfânta Ana" din Săbăoani, grădiniță care a fost fondată și este finanțată de aceeași congregație. Cele trei grupe de copii și un grup de adulți au prezentat două programe artistice.

Liturghie pentru studenți
Odată cu începutul noului an universitar, 2013-2014, Capelania Universitară "Sfântul Toma de Aquino" a reluat, începând cu 6 octombrie, celebrarea sfintei Liturghii pentru studenți, în fiecare duminică, la ora 12.00, în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. Înainte de Liturghie, este posibilitate de pregătire liturgică - lecturi, cântări - și asistență spirituală (spovadă, colocvii etc.), începând cu ora 11.30. Preoții responsabili cu pastorația universitară pot fi contactați astfel: pr. Lucian Farcaș: tel. 0723/287059; lfarcas@itrc.ro; lfarcas58@gmail.com; pr. Fabian Doboș: tel. 0756/833383, fabiandobos@gmail.com.

Anul Ieremian
Prin sfânta Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel, la 30 octombrie, în sanctuarul "Fericitul Ieremia" din Onești, s-a marcat încheierea Anului Ieremian, deschis la 5 martie. În acest timp special dedicat fericitului Ieremia s-au scos în evidență cei 30 de ani de la beatificare și cei cinci ani de la întoarcerea sa definitivă în patrie. La sărbătoare au participat și pr. Leonardo Franzese, provincialul capucinilor din Napoli, și Mons. Sebastiano Bonavolonta, din Dieceza de Nola (Italia). Sărbătoarea a fost precedată de celebrarea solemnă a novenei în cinstea fericitului Ieremia și de un triduum solemn de rugăciune, cu tema "Credința și familia", predicator fiind fr. Albert Goșman, OFMCap.

Magazinul "Teresianum"
De la 8 octombrie, magazinul de obiecte religioase și librăria din cadrul magazinului "Teresianum" s-au mutat din str. Ștefan cel Mare, localitatea Roman, de la biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman și vor funcționa în Casa de reculegere a părinților verbiți din Traian (Roman). Programul va fi: luni-vineri: 08.30-17.00, sâmbăta: 08.30-12.00, duminica fiind închis. Contacte: tel.: 0233/730073, 0761/502503; e-mail: magazinulteresianum@yahoo.com; www.teresianum.ro, persoana de contact: Ana Roca (tel.: 0761/906372).

Numiri și transferuri
Prin decret episcopale, PS Petru Gherghel l-a numit pe pr. Adrian Blăjuță cancellarius, în cadrul Cancelariei Episcopiei de Iași. La propunerea definitoriului provincial, PS Petru Gherghel a făcut o serie de numiri și transferuri în parohiile administrate de părinții franciscani din Dieceza de Iași: pr. Cristian George Cherecheș a fost numit paroh la Târgu Trotuș (luarea în posesie a parohiei a fost la 6 octombrie); au fost transferați vicari: pr. Liviu Brudaru la Huși "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"; pr. Martin-Maricel Baciu la Luizi-Călugăra și pr. Iosif Amitricioaie la Buruienești. Numirile și transferurile au intrat în vigoare de la 1 octombrie.

Pe scurt
- 15-21 septembrie: A doua serie de exerciții spirituale anuale ale Custodiei "Fericitul Ieremia" din România, organizate cu tema "Harul credinței - lumină de reînnoire", la Onești
- 22 septembrie: Întâlnirea Comisiei de Pastorație Vocațională din zona Roman, la Surorile Clarise
- 4-6 octombrie: Seminarul "Eu sunt Kolping", dedicat tinerilor, la Slănic Moldova
- 6 octombrie: Ceremonia de primire a pr. Eugen Anton ca păstor în comunitatea catolică română din Dieceza de Concordia-Pordenone, în prezența Mons. Anton Lucaci și a preoților Isidor Iacovici și Ciprian Ghiurcă
- 7 octombrie: Sfințirea grotei dedicate Fecioarei Maria, din curtea Casei Providenței din Iași, de pr. Iosif Dorcu și pr. Romică Sociu
- 12 octombrie: Adunarea Generală a Acțiunii Catolice, la Bacău
- 20 octombrie: Concert de orgă, susținut de Alexandru Catău în catedrala nouă din Iași
- 20-26 octombrie: Exerciții spirituale pentru persoane consacrate la Traian, cu tema: "Susținuți de credință, să privim cu speranță la angajarea noastră" (Porta fidei, 14), predicator fiind pr. Vivian Prakash Furtado, SVD.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat